Siyaset Ateşkes törenine 70 lider katıldı

Ateşkes törenine 70 lider katıldı

12.11.2018 - 08:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birinci Dünya Savaşı’nı sona erdiren Versay Antlaşması’nın 100. Yıldönümü dolayısıyla düzenlenen törenlerde Türkiye’yi temsil etti.

Ateşkes törenine 70 lider katıldı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ev sahipliğinde gerçekleşen törene ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya Başbakanı Angela Merkel başta olmak üzere 70 ülke üst düzey temsilcisi katıldı.

Haberin Devamı

Otobüsle gittiler

Macron ve eşi Brigitte Macron tarafından, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ın da aralarında bulunduğu devlet, hükümet ve uluslararası kuruluş başkanlarıyla eşleri Elize Sarayı’nda karşılandı. Buradan
70’in üzerindeki devlet ve hükümet başkanı ile eşleri, kendileri için hazırlanan dört otobüsle Şanzelize Caddesi’ne gelerek, Zafer Takı ile Meçhul Asker Anıtı’na yürüdü. Elize Sarayı’na gelmeyen ABD Başkanı Trump ve eşi Melania Trump, Rusya Devlet Başkanı Putin ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu kendi makam araçlarıyla anma töreninin olduğu yere geçti. ‘Başkanlar Tribünü’ndeki yerini alan liderler kendileri için ayrılan yere geçmesinin ardından, saygı duruşunda bulundu, anma törenini izledi. Erdoğan, törende Lüksemburg Büyük Dükü Henri ve Lüksemburg Başbakanı Xavier Bettel’in yanında oturdu.

Haberin Devamı

Putin’le sohbet

Törene 47 devlet başkanı, 23 hükümet başkanı, NATO, Dünya Bankası, UNESCO, Avrupa Konseyi, Avrupa Komisyonu, IMF gibi 15 uluslararası kuruluş başkanı katıldı. Törende bazı hükümet başkanları ile kısa sohbetler gerçekleştiren Erdoğan törenin sonunda Rusya Devlet Başkanı Putin ile bir süre sohbet etti.

Ateşkes törenine 70 lider katıldı

Yemeğe katılmadı

Liderler, anma törenin ardından Elize Sarayı’nda Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un düzenlendiği öğle yemeğinde bir araya geldi. Erdoğan ve eşi ise bu yemeğe katılmadı. Törene katılan liderlerin büyük kısmı ilk kez yapılan Paris Barış Forumu’na da katıldı. “Bilgi ve Demokrasi üzerine deklarasyon” başlıklı oturumda birçok lider konuşma yaptı. Erdoğan ise Paris Barış Forumu’na da katılmayarak Türkiye’ye döndü.

FEMEN’den protesto

Törenler için Paris’te olağanüstü güvenlik önlemleri alınırken şehrin birçok caddesi trafiğe kapatıldı. Ancak tüm bu güvenlik önlemlerine karşın Trump’ın geçişi sırasında FEMEN üyesi iki kadın Trump’ın konvoyunun önüne atladı. Çıplak haldeki protestocunun üzerinde “Fake peace maker” (Sahte barış mimarı) yazdığı görüldü.