Siyaset BAE’den Türkiye’ye doğrudan yatırım

BAE’den Türkiye’ye doğrudan yatırım

25.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan BAE Veliaht Prens Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan ile görüştü. Ziyarette, iki ülke arasında Türkiye’ye doğrudan yatırıma yönelik 10 önemli anlaşma imzalandı.

BAE’den Türkiye’ye doğrudan yatırım

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan ile görüştü. Ziyarette iki ülke arasında 10 önemli anlaşma imzalandı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan’ı resmi törenle karşıladı. Heyet takdimi sırasında Al Nahyan’a ziyaretinde kalabalık bir heyetin eşlik ettiği görüldü. Veliaht prensi karşılayan Türk heyetinde ise Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Türkiye Varlık Fonu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. Erişah Arıcan, Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü Salim Arda Ermut ve Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu da yer aldı.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Erdoğan ve Al Nahyan arasındaki başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından, anlaşmaların imza törenine geçildi. Törende “Türkiye Cumhuriyeti ile BAE arasında kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanın önlemesi bağlamında mali bilgilerin değişimine ilişkin mutabakat muhtırası, Abu Dabi Liman Şirketi ile Türkiye Varlık Fonu arasında mutabakat muhtırası, Abu Dabi Kalkınma Holdingi ile Türkiye Varlık Fonu arasında mutabakat muhtırası, Abu Dabi Kalkınma Holdingi ile Türkiye Varlık Fonu arasında işbirliğine yönelik mutabakat muhtırası, Abu Dabi Kalkınma Holdingi ile Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi arasında mutabakat muhtırası, Abu Dabi Menkul Kıymetler Borsası ile Borsa İstanbul arasında mutabakat muhtırası, Türkiye Merkez Bankası ile BAE Merkez Bankası arasında işbirliğine yönelik mutabakat zaptı, Türkiye Cumhuriyeti ile BAE arasında gümrük konularında idari işbirliği ve ortaklık anlaşması, Türkiye Cumhuriyeti ile BAE arasında enerji alanında işbirliğine yönelik mutabakat muhtırası ve Türkiye Cumhuriyeti ile BAE arasında çevre alanında işbirliği mutabakat zaptı” olmak üzere toplam 10 anlaşmaya imza atıldı.

Haberin Devamı

Ticaret, enerji, çevre...

İmzalanan anlaşmalarla iki ülke arasında ticaret, enerji ve çevre alanlarında işbirliğine gidilirken, Türkiye’ye doğrudan yatırımlara yönelik 3 anlaşma dikkat çekti. Bu anlaşmalar BAE’nin devlet yatırım fonu Abu Dabi Kalkınma Holdingi ile Türkiye Varlık Fonu (TVF) ve Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi arasında imza altına alındı. Türkiye’deki teknoloji firmalarına yatırım yapmak üzere teknoloji odaklı bir girişim fonunun kurulmasına yönelik bir mutabakat muhtırasının da içinde yer aldığı anlaşmalara TVF adına Genel Müdür Arda Ermut, Yatırım Ofisi adına ise Başkan Burak Dağlıoğlu imza koydu.

Haberin Devamı

Borsada işbirliği

Abu Dabi Liman Şirketi ile imzalanan iş birliği anlaşmasının da liman ve lojistik yatırımlarına ilişkin olduğu belirtildi.

Abu Dabi Menkul Kıymetler Borsası ile Borsa İstanbul arasında da, iki ülke borsaları arasında iş birliğine yönelik bir mutabakat muhtırası imzalanırken, Türkiye tarafından anlaşmaya Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Erişah Arıcan imza attı. Abu Dabi Kalkınma Holdingi ile Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi arasında imzalanan muhtıra ise, Türkiye’de 3 GW’a kadar olan mevcut ve yeni yenilenebilir projelere yatırımlar da dahil olmak üzere enerji, petrokimya, teknoloji, ulaşım, altyapı, sağlık, finansal hizmetler, gıda ve tarım alanlarında Türkiye’ye doğrudan yatırım ve iş birliklerini kapsayacak. Öte yandan çevre alanındaki işbirliği anlaşmasına BAE adına imza atan kadın bakan İklim Değişikliği ile Mücadele ve Çevre Bakanı Mariam Bint Mohamed Al Muhairi de dikkat çekti.

Haberin Devamı

10 milyar dolarlık yatırım fonu

ABU Dabi Kalkınma Holdingi (ADQ) Yönetim Kurulu Başkanı Mohamed Hasan Al Suwaidi, BAE’nin Türkiye’de yatırım yapmak üzere 10 milyar dolarlık fon ayırdığını söyledi. İmza töreninin ardından Al Suwaidi, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde basın toplantısı düzenledi. Suwaidi, Abu Dabi Veliahtı’nın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın davetine icabetle Türkiye geldiğini belirterek, “Bu resmi ziyaret ve görüşmeler neticesinde BAE, Türkiye’de yatırım yapmak üzere 10 milyar dolarlık bir fon ayırmış ve tahsis etmiştir” açıklamasında bulundu.