Merkeze alınan Şarman, "ihaleye fesat karıştırma ve maddi menfaat sağlama" iddiasıyla yargılanacak
ANASOL - D'nin ilk atama operasyonunda yeni hükümetçe vali kararnamesi çıkarılamadığından geçici görevle merkeze alınan Batman eski Valisi Salih Şarman, Danıştay'ın verdiği lüzum - u muhakeme kararınca yargılanacak.
1993'te DYP - SHP hükümetinde DYP kontenjanından, Ünye Kaymakamlığı'ndan alınarak Batman Valiliği'ne atanan Şarman, dört yıllık görev süresinde, Batman Valiliği ve İl Özel İdare Müdürlüğü'ne ait birçok ihalenin anlaşma kayıtlarına imza attı.
Mart 1996'da kurulan ANAYOL hükümeti, özellikle ANAP bölge milletvekillerinin iddiaları üzerine, Şarman hakkında geniş kapsamlı soruşturma başlattı. İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın soruşturma emri üzerine Batman'a giden Mülkiye başmüfettişleri, yaptıkları araştırmalarda Şarman'ın açılan bazı ihalelere "fesat" karıştırdığını belirledi.
Dönemin İçişleri Bakanı Ülkü Güney'in gönderdiği müfettişler, Şarman'ın başta kente yapılacak otogar, havuz, katlı otopark ve THY terminal binasının kafeteryasını işletme ihalelerine fesat karıştırdığını belirledi.
İki mülkiye başmüfettişinin incelemesine göre, Batman Valiliği Kasım 1995'te kente yapılacak çok katlı otoparkla GAP mahallesinde yapılması planlanan havuz için ihale açtı. Soruşturma sırasında açılan ikili ihalenin resmi ilanının yayınlanmayarak, yasal prosedürün uygulanmadığı ve ihalenin sekiz ayrı firmaya davetiye verme yöntemiyle gerçekleştirildiği saptandı.
Yine müfettiş araştırmalarında, toplam 110 milyar lira bedelli olan ikili ihalenin otopark bölümünün Erin İnşaat şirketine
yüzde 8.25'lik kırım, GAP mahallesi havuzunun ise serbest müteahhit Abdülkadir Yılmaz'a yüzde 8.1'lik kırım oranıyla verildiği anlaşıldı. İhaleye giren ancak kazanamayan bir şirket yetkilisinin Batman'da notere yaptığı ihale tespit başvurusu sonucunda, ikili ihale kapsamında inşaat işlerinin hangi kişi ve şirkete kalacağına, ihale öncesinde karar verildiği ortaya çıktı.
Batman'da bir anda ihale skandalının ortaya çıkması üzerine, müfettişler İl Özel İdaresi ve Batman Valiliği'nin yaptığı diğer ihaleleri incelemeye aldı. İkinci aşamadaki araştırmalarda, bu kez müfettişlerin karşısına Batman Valiliği Özel Kelam Müdürü Vahap Asma'nın adı çıktı.
1994'te Batman'a şehirlerarası otobüs terminali yapılması için karar alan Şarman'ın, 15 milyar lira bedelle açtığı ihale sonrasında inşaat işleri, Tekirdağ ve İstanbul ticaret kayıtlarında görülen iki şirkete kaldı. Açılan terminal ihalesi, İstanbullu Eren İnşaat'a verildi. Ancak, inşaatın başlama aşamasından sonra şirket yönetimi, Batman Valiliği'yle bağlantı kurması için, valilik özel kalem müdürü Vahap Asma'yı "vekil" tayin etti. Böylece Şarman'ın özel kalem müdürü ve en yakın çalışma ekibi arasında yer alan Asma, İstanbullu şirketin işlerini takip etmeye başladı.
Mülkiye başmüfettişlerinin tespit ettiği bir başka konuysa, Batman Havaalanı'ndaki THY Terminal Kafeteryası işletmesi için açılan ihale oldu. Havaalanındaki kafeterya işletme ihalesi de yine resmi evrak üzerinde Valilik özel kalem müdürü Vahap Asma'nın kardeşi Haluk Asma'ya verildi.
Müfettişlerin hazırladığı soruşturma raporu, İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı aracılığıyla Danıştay'a gönderildi. Dosyayı inceleyen Danıştay ikinci Ceza Dairesi Başkanlığı, Şarman'ın yargılanabilmesi için "lüzum - u muhakeme" kararı verdi. Müfettiş raporlarının esas alındığı Danıştay kararı uyarınca, Batman eski Valisi Şarman'ın, "ihaleye fesat karıştırma ve maddi menfaat sağlama" iddiasıyla yargılanması istendi.
Bu arada, dört yıl boyunca Batman'da görev yapan ve DYP'ye yakınlığıyla tanınan Şarman'ın, banka ve mal varlığı üzerindeki müfettiş incelemeleri sonucunda, eski mal varlığıyla yeni belirlenenler arasında büyük fark bulunduğu ortaya çıktı. İncelemeler sonucunda Şarman'ın şahsi mal varlığının 128 milyar lira olduğu öne sürüldü.