Siyaset BDP’de tutuklu vekil kalmadı

BDP’de tutuklu vekil kalmadı

05.01.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

KCK davasında tutuklu bulunan BDP’li Sarıyıldız, Irmak ve Van Bağımsız Milletvekili Aktaş tahliye edildi

BDP’de tutuklu vekil kalmadı

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi, KCK davaları sanıkları BDP Şırnak milletvekilleri Faysal Sarıyıldız, Selma Irmak ile Bağımsız Van Milletvekili Kemal Aktaş’ın oy birliği ile tahliyesine karar verdi. Üç milletvekili dün serbest kaldı.
Anayasa Mahkemesi’nin önceki akşam saatlerinde Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız ile Kemal Aktaş’a ilişkin verdiği karar üzerine üç milletvekilinin yargılandığı 6. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti ile temas kuran avukatlar, kararın haftasonu verilmesini istedi. Mahkemenin talebi yerinde görmesi üzerine dün sabah avukatlar mahkemeye tahliye taleplerini içeren dilekçeleri verdi. Bunun üzerine mahkeme de dosyaları görüşünü sunmak üzere Cumhuriyet Savcısı’na gönderdi. Savcı da dosyaları evinde inceledi ve mütalaasında milletvekillerinin adli kontrol kapsamında serbest bırakılmasını talep etti.
Mütalaanın mahkemeye ulaşmasının ardından 6. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı, evlerinde bulunan iki üye hakime telefonla ulaşarak görüşlerini sordu.
Mahkeme heyeti, yaptığı değerlendirme sonucu Aktaş, Irmak ve Sarıyıldız’ın, oy birliğiyle tahliyesini kararlaştırdı.
Üye hakimlerin görüşünün alınmasının ardından mahkeme başkanı tahliyelere ilişkin kararını yazdı. Mahkeme sanıkların milletvekili olması nedeniyle adli kontrol tedbiri uygulamaya gerek görmedi.
Üye hakimler kararı evlerinden UYAP sistemi ile dijital ortamda imzaladı. Mahkeme kararının ardından milletvekilleri hakkında hazırlanan tahliye müzekkereleri de Irmak’ın bulunduğu Diyarbakır E Tipi, Aktaş ve Sarıyıldız’ın bulunduğu Diyarbakır D Tipi Cezaevi’ne faks yoluyla gönderildi. Milletvekilleri ilerleyen saatlerde serbest bırakıldı.