Siyaset BDP'li Baluken: Başbakan iddialarını kanıtlamak zorundadır

BDP'li Baluken: Başbakan iddialarını kanıtlamak zorundadır

25.11.2011 - 16:30 | Son Güncellenme:

BDP Bingöl Milletvekili İdris Baluken, iddiaya konu olan vakfın Alman Kalkınma Ajansı olduğunu belirterek, "Alman hükümeti aracılığıyla çalışan bu kurum, çoğunluğu AKP’li olmak üzere Türkiye’de pek çok belediye de bu kurumdan kredi kullanmaktadır" dedi.

BDPli Baluken: Başbakan iddialarını kanıtlamak zorundadır

Başbakan Erdoğan’a ilişkin verilen gensoru için BDP Grubu adına Bingöl Milletvekili İdris Baluken, TBMM Genel Kurulu’nda görüşlerini açıkladı. Başbakan Erdoğan’ın iddialarının asılsız, mesnetsiz olduğunu savunan Baluken, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

"Alman Kalkınma Bankası ve Alman Kalkınma Ajansıdır. Bunlar Almanya hükümetinin yetkilendirdiği şeylerdir. Akpli belediyelerle de çalıştıkları ifade etmişlerdir. Yapılan tüm yardımların ve kredilerin AKP hükümetinin bilgisi dahilinde yapıldığını bildirmiştir. 120’den fazla ülkede faaliyet göstermektedir. Sadece Diyarbakır’da değil, Kayseri’de de atık su projesi yürütülüyor. Bu alman kurumları özellikle alt yapı, kapasite artırımı ve kadınlara destek projelerine kredi veriyorlar. Örneğin Bursa tranvay, galata köprüsü gibi projeler, Kayseri, Malatya, Ankara beraber proje yürüttüğü bilinmektedir.

Urfa, Van ve Siirt’in AKP’li belediyeleri Alman Kalkınma Bankasından kredi kullanmıştır. Atık su, içme suyu gibi pek çok alt yapı çalışması için kullanıldı."

Haberin Devamı

Tüm verilerin ortada ve internet ortamında da açık olduğunu belirten Baluken, "Bütün bu veriler ortadayken, kalkıp partimize yönelik suçlamalarda bulunmak saçmadır" diyerek şöyle devam etti:

"Bütün bu projelerin onaylandığı yer hazine müsteşarlığıdır. Bütün bunların başlaması ise hükümetler arasında anlaşma olması gerekir. Varsayalım ki PKK ye para aktarılıyor, bunun sorumlusu AKP’dir. Bu konuya ilişkin somut bir tek belge ve yargılama süreci yoktur.

Hakkari belediyesi 17 trilyon para aktarıldığı iddia edilmiştir. 13,5 trilyon tahsis edilmiş. Ama 10 trilyonu halen verilmemiştir. Geçen ay gönderilen 600 milyondur. Sadece personel gideri 700 milyondur. Aktarıldığı iddia edilen bu para hangi banka üzerinden gelmiş. Bu para ispat etsinler. Diyarbakır belediyesinde örgüt mensuplarının çalıştığı iddiası ise siyasi iftiradır. Başbakan en önemli olarak Diyarbakır belediyesini hedef göstermiştir. Atom karıncasıyla bölgeye gitmiş. Ama bir ezimet yaşamıştır."

Başbakan Erdoğan’a seslenen Baluken, "Bu iddialarınızı kanıtlamak zorundasınız. Bu çelişkili açıklamalarınızın altını doldurmak zorundasınız" diyerek daha önce yaptığı çelişkili açıklamaları da hatırlattı. Özellikle Libya ve Suriye’ye ilişkin bir birinden farklı iki ayrı Başbakan Erdoğan’ın açıklamaları okuyan Baluken, "Libya ya NATO’nun müdahalesinin söz konusu olamaz demiştiniz. Ama sonra çantalarla milyon dolar gönderdiniz. Suriye de aynı süreç yaşandı" dedi.

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan’ın iddialarının amacının "Siyasi soruşturma operasyonlarına gerekçe oluşturmak" olduğunu vurgulayan Baluken,"En son yapılan 47 avukat gözaltına alınmıştır. Halen 6 milletvekili 25 belediye başkanının da aralarında 4 bin 500’e yakın tutukludur. Vana aktarılan paradan belediye ye bir kuruş bile belediyeye aktarılmamıştır" diyerek sözlerini tamamladı.

Daha sonra sataşma nedeniyle söz alan Enerji Bakanı Taner Yıldız, CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, "Sayın İnce (Kayseri belediye başkanına, Kayserili enerji bakanı ruhsat vermiş) dediniz. Bıraktığın intiba bu. Ben size çok 2009 göreve geldiğim günden itibaren kayseri belediye başkanlığına ruhsat vermediysem, siz (Ben yalancıyım) diyecek misiniz?" diye seslendi. Karşılıklı sözlü tartışmaya dönüşen konuşmaya cevap veren İnce ise "Ben sadece 11 Yalova büyüklüğünden ruhsat aldı dedim. Enerji bakanı Yalovalı mı Kayserili midir dedim. Bu hırsızlığa Taner yıldız aracılık etmemiş. Tamam o zaman bu hırsızlığa kim alet olduysa Allah onun belasını versin" dedi.