Siyaset Biden'dan PKK açıklaması...

Biden'dan PKK açıklaması...

22.01.2016 - 16:52 | Son Güncellenme:

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden; AK Parti, CHP ve HDP'den milletvekilleriyle İstanbul'da görüştü. Görüşmeye katılan bazı vekillere göre, Biden, "PKK'nın bir terör örgütü olduğunu, silahları bırakması ve şiddete son vermesi gerektiğini ancak PYD'yi PKK'dan ayrı tutmak gerektiğini" söyledi.

Bidendan PKK açıklaması...

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, İstanbul'da AK Parti, CHP ve HDP'li milletvekilleriyle yuvarlak masa toplantısında bir araya geldi. Biden'ın davetiyle gerçekleşen ve yaklaşık bir buçuk saat süren görüşmeye; AK Parti'den Galip Ensarioğlu ve Orhan Miroğlu, CHP'den Sezgin Tanrıkulu ve Fikri Sağlar, HDP'den Leyla Zana, Altan Tan ve Ayhan Bilgen katıldı. MHP'den ise katılım olmadı. Oktay Vural'a davet gitti ancak kendisi Ankara'da olacağını söyleyerek toplantıya katılmadı.

Haberin Devamı

Al Jazeera'nın haberine göre CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar, şu bilgileri verdi: "PKK'nın bir terör örgütü olduğunu, silahları bırakması ve şiddete son vermesi gerektiğini söyledi. Ancak PYD'yi PKK'dan ayrı tutmak gerektiğini de belirtti. Çünkü PYD'nin IŞİD'le savaştığını ve IŞİD'in dünyanın en büyük sorunu olduğunu söyledi. 'IŞİD hem ABD hem Türkiye için en büyük tehlikedir' dedi."

AKP Diyarbakır Milletvekili Orhan Miroğlu da Biden'ın silahların bırakılması ve demorkatikleşmeye dönüşün, Türkiye'nin istikrar ve güvenliğinin önemini vurguladığını belirtti. PYD ile ilgili soruya, Biden'ın örgütü terör örgütü olarak görmediğinin sinyalini verdiğini söyledi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ise, "Bir masa etrafında oturup konuşabilmek önemliydi" dedi. Altan Tan şöyle konuştu "Biden PKK'nın hendek açmasını ve silaha başvurmasını tasvip etmediklerini, PKK'yı bir terör örgütü olarak gördüklerini söyledi. PKK'nın içerideki tutumunu eleştiriyor. PKK ile PYD'nin bağı olduğunu düşünmüyorlar. Türkiye'de siyasi mücadelenin demokratik yollarla olması gerektiğini, hükümetin bu sorunları yeni anayasa ile çözmesi gerektiğini söylüyor."

Haberin Devamı

"Kendileri için esas önceliğin DAEŞ'in Musul'dan çıkarılması olduğunu belirttiler. Türkiye'nin dünyanın en stratejik bölgesinde, en önemli müttefikleri olduğunu söylüyor. Buna çok güçlü vurgu yaptı."

AKADEMİSYENLER BİLDİRİSİ

Biden, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, gazeteciler ve akademisyenlerle bir araya gelmeden önce yaptığı açıklamada, "Yalnızca Türkiye'ye değil, bütün ülkelere özgürce eleştirebilmenin, özgürce nefes almak kadar gerekli olduğunu anlatmaya devam edeceğiz" dedi.

İfade özgürlüğünün "temel özgürlüklerden bir tanesi" olduğunu vurgulayan Biden, "Basın ve ifade özgürlüğü yalnızca Amerikan değerleri değil tüm insanlığın değerleridir. Bizim sözünü ettiğimiz özgürlükler Türk halkı için yeni değildir; onlar sizin Anayasa'nızda vardır" dedi.

"Barış için Akademisyenler"i kastederek, 1000'den çok akademisyenin düşüncelerini ifade ettikleri için kovuşturmaya uğramaları konusuda Byükelçi Bass ülkemizin düşüncelerini açıkladığını anımsatan Biden, "İfade özgürlüğü en temel özgürlüklerden bir tanesidir. Basın özgürlüğü herkesin özgürlüğüdür" diye ekledi.

Haberin Devamı

MUSTAFA KOÇ'UN VEFATI

Joe Biden, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç’un ölümü nedeniyle başsağlığı diledi.

Biden, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, gazeteciler ve akademisyenlerle bir araya gelmeden önce yaptığı açıklamaya, başsağlığı mesajıyla başladı.

Biden, “Öncelikle Koç ailesine kendim ve ülkem adına başsağlığı diliyorum. Mustafa Koç ve ailesinin Türkiye’ye özellikle eğitim alanında büyük katkıları olmuştur” dedi.