Siyaset Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’ndan S-400 sistemi açıklaması: Kimse al ya da alma diyemez

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’ndan S-400 sistemi açıklaması: Kimse al ya da alma diyemez

25.06.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, S-400 konusunda ABD’nin yaptırım tehditleriyle ilgili, “Türkiye, herhangi bir ülkenin al dediği zaman bir ürünü alacak ya da alma dediği zaman almayacağı bir ülke değil” dedi

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’ndan S-400 sistemi açıklaması: Kimse al ya da alma diyemez

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’nin yaptırım tehditleriyle ilgili, “Hangi yaptırım kararı olursa olsun, Amerika’dan hangi açıklama gelirse gelsin, biz S-400’ü aldık ve artık S-400’ün Türkiye’ye ne zaman teslim edileceği konuşuluyor” dedi.
Çavuşoğlu ve Ruanda Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Dr. Richard Sezibera, dün Dışişleri Bakanlığı’ndaki ikili ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Haberin Devamı

‘Hukuka aykırı’

Çavuşoğlu, Türkiye’nin, F-35 programının bir ortağı olduğuna ve bugüne kadar 1 milyar dolardan fazla maddi katkı sağladığına dikkat çekerek, ABD’nin attığı adımların ortaklık anlaşmasına ve hukuka uygun olmadığını vurguladı. ABD’nin S-400 ile ilgili tutumunu anlamakta zorluk çektiklerini belirten Çavuşoğlu, “Türkiye Cumhuriyeti, Amerika ya da herhangi bir ülkenin al dediği zaman bir ürünü alacak ya da alma dediği zaman almayacağı bir ülke değil. O yüzden hangi yaptırım kararı olursa olsun, Amerika’dan hangi açıklama gelirse gelsin, biz S-400’ü aldık ve artık S-400’ün Türkiye’ye ne zaman teslim edileceği konuşuluyor. Bununla ilgili de çalışmalar yapılıyor” ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, yenilenen İstanbul seçimleri ile ilgili de, “Zaman zaman söylemlerin sertleşmesine karşın yenilenen İstanbul seçimi demokratik ve şeffaf bir ortamda geçti” dedi. Ekrem İmamoğlu’nu tebrik eden Çavuşoğlu, başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere siyasilerden gelen, “seçim bitti, Türkiye artık kendi gündemine odaklanmalı” yönündeki açıklamaların ülkenin geleceği açısından anlamlı olduğu değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’ndan S-400 sistemi açıklaması: Kimse al ya da alma diyemez

‘Önemli konular var’

Çavuşoğlu, Erdoğan’ın Japonya’daki G20 Zirvesi ve ardından Çin’e resmi ziyaret kapsamında önemli temaslarda bulunacağının altını çizerek “İçeride ve dışarıda önemli konularımız var. Bunlara odaklanmamız gerekiyor” ifadesini kullandı.

‘Çifte standarttan uzak durulmalı’

Yurt dışından İstanbul’daki seçim sonucuna gelen yorumlara ilişkin Çavuşoğlu, “Seçimle ilgi yorum yaparken ikiyüzlülük ve çifte standarttan uzak durmaları gerekiyor. ‘Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimi daha ilk turda kazandığı zaman seçim demokratik değil ancak muhalefetin adayı kazandığı zaman Türkiye’de demokrasi var’ söylemlerine itiraz ediyoruz. Türk milletinin hangi parti ve görüşten olursa olsun demokrasisine nasıl sahip çıktığını görüyoruz” dedi.