Siyaset ‘Gezi’den sorumlu hesabını vermeli’

‘Gezi’den sorumlu hesabını vermeli’

15.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP’li Adıgüzel eski vali Mutlu için, ‘Görevini daha iyi yapsaydı yaşamını yitirenlerin aileleri gözyaşıyla beklemeyecekti’ dedi

‘Gezi’den sorumlu hesabını vermeli’

Gezi olayları sırasında günlerce Gezi Parkı’nda Abdullah Cömert Çadırı’nda kalan CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, Gezi olayları yaşandığı sırada İstanbul Valiliği görevini yürüten Hüseyin Avni Mutlu’nun FETÖ soruşturması kapsamında tutuklanmasına ilişkin olarak, “Gezi’deki uygulamalar nedeniyle birinci derecede sorumlu” dedi.
CHP’li Adıgüzel, eski İstanbul Valisi Mutlu’nun tutuklanmasına ilişkin olarak Milliyet’e şunları kaydetti:

‘150 bin gaz bombası’

“Gezi Parkı olayları, Türkiye için bir milattı. O günün şartlarında birçok genç, bu ülkenin yönetiminde bizleri yok saymayın diyorlardı aslında. Bir ağaç için mücadele ediyorlar gibi olayı basitleştirmeye çalıştılar ama aslında derelerden, ağaçlardan, tarihi eserlerden rant elde etmeye çalışan bir zihniyete karşı bir duruştu. Vali bey bir gün ‘Ben Gezi’de olmak istiyorum’ diyordu, ertesi gün ‘eylemler yasa dışı’ diyordu. Müdahale olmayacak dediğinde sert müdahalelerle karşılaşıyorduk.”
“15 günde Gezi Parkı’nda yaklaşık 150 bin gaz bombası atıldı, 3 bin tondan fazla su kullanıldı. TTB verilerine göre 7 binden fazla kişi küçük de olsa yaralandı, 9 kardeşimiz hayatını kaybetti. En az 10 arkadaşımız gözünü kaybetti. Ciddi bir orantısız güç kullanımı vardı. Dünyanın en büyük metropolünün valisi de sanki Park ve Bahçeler Müdürü’ymüş gibi davrandı. Olayları normalleştirebilmek, oturup konuşabilmek varken... Gençlerimiz yaşamını yitirdi, yaralandı, bugün de Vali tutuklanmayla karşı karşıya. Berkin Elvan’ın cenazesine ‘Biz teröristlere izin vermeyeceğiz’ diyerek cenazenin karşı çıkan zihniyet bugün terör soruşturmasıyla gözaltına alınmış durumda. Gözaltı iddialarına baktığımız zaman cemaat dershanelerine ihalesiz biçimde merkezi hükümetten gelen yardımı hibe ettiği iddiası var. Diyarbakır Valisi’yken bunu yaptığı söyleniyor. 4 sene İstanbul Valisiyken kim bilir neler yaptı. Yüzlerce genç masraflarını karşılayamadığı yurt bulamadığı için eğitime ara vermek, memleketlerine dönmek zorunda kaldı. Geleceği çalınan gençlerimiz ortada. Acaba İstanbul Valisi’yken gençleri hangi tarikatların hangi cemaatlerin yurtlarını seçmek zorunda bıraktı. Bunları araştırmak gerekiyor.”

“Gezi’deki uygulamalar nedeniyle birinci derecede sorumlulardan biri. Bu konu da araştırılmalı ve bunun da hesabını vermeli adalet önünde. Görevini çok daha iyi yapsaydı, Gezi Parkı’nda yaşamını yitiren çocukların anneleri, yerine gelmeyen adaleti gözyaşlarıyla beklemek zorunda kalmazlardı. Ancak Türkiye’deki diğer katliamlarda da cemaat bağlantısı var diye hükümetin sorumluluktan kaçamayacağını belirtmekte fayda var.”