Siyaset HDP’de ‘liste’ sarsıntısı!

HDP’de ‘liste’ sarsıntısı!

04.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

HDP, 7 Haziran’da mevcut milletvekillerinin yarısından fazlasının aday göstermiyor. Meclis’te 29 milletvekili ile temsil edilen HDP, 16 milletvekilini liste dışında bırakıyor.

HDP’de ‘liste’ sarsıntısı


Seçim komisyonun yaptığı çalışma sonucu milletvekillerinin durumu belli oldu. Alınan bilgilere göre, HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan’a Erzurum’dan aday olması önerildi ancak Tan’ın yeniden Diyarbakır’ı istemesi üzerine tekrar aday gösterilmeyeceği belirtildi. İki dönem kuralına takılmayan HDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu ve Ağrı Milletvekili Halil Aksoy da tekrar aday gösterilmeyecek. Van’daki mevcut dört milletvekili de aday gösterilmiyor. İki dönemdir milletvekili olan Van milletvekilleri Özdal Üçer, bu kurala takılmayan Dış İlişkilerden sorumlu Eş Başkan Yardımcısı Nazmi Gür, KCK davası nedeniyle cezaevinden çıkan Kemal Aktaş ile Aysel Tuğluk aday gösterilmeyecek isimler arasında.

İki dönemlikler
Tüzük gereği iki dönem milletvekili olan deneyimli isimlerden Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici, İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Batman Milletvekili Bengi Yıldız ve Batman Milletvekili Ayla Akat Ata da aday gösterilmeyecek.
BDP’nin kurucu başkanı olan Muş Milletvekili Demir Çelik ile Kars Milletvekili Mülkiye Birtane de aday olmayacak. Hakkâri Milletvekili Adil Zozani de iki dönem kuralına takılmamasına rağmen yeniden aday gösterilmeyecek ve yine Hakkâri’de aşiretler arasında önemli bir ağırlığı bulunan Esat Canan da aday yapılmayacak.

İmralı heyeti listede
İmralı heyetinde yer alan Pervin Buldan İstanbul 3. bölge 1. sıradan, Sırrı Süreyya Önder Ankara 1. bölge 1. sıradan, İdris Baluken Bingöl’den aday gösterilecek. İmralı’ya Kürt Ulusal Kongresi çalışmaları kapsamında ziyaretler yapan Leyla Zana yeniden Diyarbakır’dan aday gösterilecek. HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, İstanbul 1. bölge 1. sıradan, diğer Eş Başkan Figen Yüksekdağ da Adana 1. bölge 1. sıradan aday olacak.

Kartal ve Aydar...
KCK yöneticileri Remzi Kartal ile Zübeyir Aydar’ın durumu konusunda değerlendirmelerin devam ettiği, Alevi dernekleriyle yapılan ittifak kapsamında Pir Sultan Abdal Derneği Başkanı Müslüm Doğan’ın da İzmir 2. bölge 1. sıradan aday olacağı belirtiliyor.

Haberin Devamı

Ertuğrul Kürkçü İzmir’den aday

KCK davası kapsamında cezaevinden çıkan Şırnak milletvekilleri Faysal Sarıyıldız ile DTK Eş Başkanı Şırnak Milletvekili Selma Irmak, aday gösterilecek. Irmak’ın Hakkâri’den aday olacağı, Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım ile Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan’ın da listede yer alacağı belirtiliyor. Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ise İzmir’den aday gösterilecek. Süryani kökenli Erol Dora da tekrar Mardin’den aday olacak. İstanbul Milletvekili Levent Tüzel ise HDP’nin bileşenlerinin kontenjanından yeniden aday.
Komisyonun kararı Demirtaş tarafından milletvekillerine ayrı ayrı yapılan görüşmelerle iletilirken, tekrar aday gösterilmeyecek pek çok milletvekilinin partiden kızgın ayrıldığı dile getirilyor.