Siyaset İŞTE TÜRKİYE’NİN 61. HÜKÜMETİ’NİN BAKANLAR KURULU

İŞTE TÜRKİYE’NİN 61. HÜKÜMETİ’NİN BAKANLAR KURULU

07.07.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kabinede 8 hukuk kökenli bakan bulunurken, mühendis kökenli 5, öğretim üyesi kökenli 4 bakan var. Başbakan Erdoğan’ın da aralarında bulunduğu 3 bakan iktisatçı, 3 bakan ise yönetici olarak TBMM kayıtlarında yer alıyor

İŞTE TÜRKİYE’NİN 61. HÜKÜMETİ’NİN BAKANLAR KURULU

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan: 26 Şubat 1954’te İstanbul’da doğdu. 1981’de Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ni bitirdi. Özel sektörde mü?avirlik ve üst düzey yöneticilik yaptı. 1994’te Refah Partisi’nin adayı olarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi, 1998’e kadar bu görevini sürdürdü. 12 Aralık 1997’de Siirt’te bir miting esnasında okuduğu bir şiir nedeniyle görevden men ve 4 ay hapis cezasına çarptırıldı. 26 Mart 1999’da girdiği Pınarhisar
Cezaevi’nden 24 Temmuz 1999’da çıktı. Saadet Partisi’nden ayrılarak, 14 Ağustos 2001’de Ak Parti’yi kurdu. 2002 genel seçimlerinde Ak Parti yüzde 34 oyla 363 milletvekilliği kazanarak iktidar oldu. Erdoğan, 9 Mart 2003’te Siirt’teki seçimlerin yenilenmesi ve ardından yapılan yasal değişiklikler sonrası 2003’te milletvekili oldu, ardından 59. Hükümet’i kurmakla görevlendirildi. 60 ve 61. hükümetlerin de başbakanı olan Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ın 4 çocuğu bulunuyor.



Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç: Uzun yıllar Necmettin Erbakan liderliğindeki partilerde sürdürdüğü siyasi hayatını, 2001’de Ak Parti’ye geçerek sürdürdü. 1995 seçimlerinde RP, 18 Nisan 1999’da FP milletvekili olarak Meclis’e girdi. 3 Kasım 2002, 22 Temmuz 2007 ve 12 Haziran 2011 seçimlerinde Ak Parti’den milletvekili oldu. 22. dönem TBMM Başkanlığı görevinde bulundu.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay: Ak Parti kabinelerinde 4. kez yer aldı. 1983’te sosyoloji doçenti oldu, 1992’de profesör ünvanı aldı. DPT Sosyal Planlama Daire Başkanlığı, Kırıkkale Üniversitesi öğretim üyesi ve kurucu rektörlüğü yaptı. 58 ve 59. hükümetlerde Devlet Bakanlığı, 60. hükümette İçişleri Bakanlığı yaptı. Kamuoyunda “Kürt açılımı” olarak bilinen “Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi”nin koordinatörlüğünü yürüttü.


Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ: Ak Parti’de ilk kez kabineye girdi. Yozgat’ta Ak Parti İl Teşkilatı kurucuları arasında yer aldı. 22. dönemde Yozgat milletvekili seçilerek TBMM’ye girdi. 23. dönemde Ak Parti Meclis Grup Başkanvekilliği görevini yürüttü.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin: 60. hükümette Adalet Bakanı oldu. Seçim döneminde Anayasa gereği bıraktığı koltuğuna yeniden döndü. Hatay Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nde 5 yıl çalıştı, 1995’te istifa ederek serbest avukatlığa başladı. Ak Parti Hatay kurucu il başkanı oldu. 3 Kasım 2002 seçimleriyle parlamentoya girdi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin: Nimet Çubukçu’dan “kabinedeki tek kadın bakan” bayrağını devraldı. İlk kez Bakanlar Kurulu’na giren Şahin, 22. dönemde girdiği parlamentoda Sanayi, Ticaret ve Enerji, AB Uyum ile Töre - Namus Cinayetleri ve Çocuklara Karşı Şiddeti Araştırma komisyonlarında görev aldı.

AB Bakanı Egemen Bağış: Ocak 2009’dan bu yana sürdürdüğü Başmüzakereci ve Devlet Bakanlığı görevini, yeni kabinede ve yeni bakanlıkta devam ettirecek olan Bağış, Erdoğan’ın dış ilişkiler danışmanlığını yürüttü, Ak Parti Dış İlişkilerden sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı, MYK ve MKYK üyeliklerinde bulundu. 22. dönemde seçildiği parlamentoda 3. kez yer aldı.


Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün: 60. hükümette Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yaptı, bu kez adı değişen bakanlığın başına yeniden getirildi. 1994’te belediye olan Derince’de Belediye Başkanlığı’na seçildi. 22. Dönem Kocaeli Milletvekili olarak girdiği parlamentoda 23. dönemde de görev aldı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik: 60. hükümette önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik, ardından Devlet Bakanı olarak görev yaptı. 21. dönemde FP’den parlamentoya girdi. 2001’de katıldığı Ak parti’den 22, 23 ve 24 dönemlerde milletvekili seçildi. Grup başkanvekilliği yaptı, 60. hükümette Alevilere yönelik açılım çalışmalarının koordinasyonunu yürüttü.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar: TOKİ Başkanlığı’ndan istifa ederek 12 Haziran’da parlamentoya girdi, seçimden 18 gün sonra kabine üyesi oldu. 10 yıl boyunca İstanbul Büyükşehir ve Eminönü belediyelerinde meclis üyeliği, 4.5 yıl KİPTAŞ Genel Müdürlüğü, 8 yıl 3 ay TOKİ Başkanlığı yaptı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu: Dışarıdan girdiği 60. hükümete bu kez “esastan” girerek yine Dışişleri Bakanlığı koltuğuna oturdu. 1993’te doçent, 1999’da profesör oldu. Bir dönem Erdoğan’ın dış politika başdanışmanlığı görevini sürdürdü. “Komşularla sıfır sorun” politikasını başlattı.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan: 60. hükümette Devlet Bakanı oldu, yeni kabineye de girmeyi başardı. 1995’te Ankara Sanayi Odası başkanı oldu. 12 yıl bu koltukta oturdu. TOBB’da üç dönem başkanvekilliği yaptı. 22 Temmuz 2007 seçimleriyle Ak Parti’den TBMM’ye girdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız: 60. hükümetteki görevini 61. hükümete de taşıdı. Kayseri Elektrik Üretim AŞ Yönetim Kurulu üyeliği ve Genel Müdürü olarak görev yaptı. Şırnak’ta şehit düşen kıdemli yüzbaşı Levent Çetinkaya’nın 19 Nisan 2010’da Kayseri’deki cenaze törenine katıldıı sırada, bir öğretmenin yumruklu saldırısına uğradı.

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç: İlk kez girdiği kabinenin en genç bakanı. 1972 Samsun doğumlu. Dünya Radyo, Kanal 7, NTV ve Kanal D’de program yapımcısı, sunucu, haber müdürü ve haber editörü olarak görev yaptı. 22. dönemde Ak parti Samsun Milletvekili seçildi. Ak Parti Grup Başkanvekilliği yaptı.


Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı: Kabinede 2. görevi. Ak Parti kurucu üyesi. 3 Kasım 2002’de TBMM’ye girdi, partisinde teşkilattan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı. Özellikle Savis katliamı sonrası sanık avukatları arasında yer alması nedeniyle çeşitli kesimlerin eleştirisini aldı.


Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz: 60. hükümetin devlet bakanı, bu kez Kalkınma’nın başına getirildi. 1992 - 1994 yıllarında Denver Üniversitesinde Uluslararası İlişkiler Yüksek Lisans eğitimi, Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünde Planlama konulu doktora yaptı. DPT AB ile İlişkiler Genel Müdürü görevinde bulundu. 2007 seçimlerinde parlamentoya girdi.


Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: 60. hükümetteki koltuğunu korudu. Uluslararası finans kuruluşu Merrill Lynch’te ekonomist ve stratejist olarak çalıştı. Aynı kurumun Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Makroekonomik Araştırmalar Bölüm Başkanlığı görevini yürüttü.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz: Kabinenin yeni isimlerinden. 1961 Sivas doğumlu. 2007 seçimlerinden önceki 3 ay boyunca bağımsız Ulaştırma Bakanı oldu. Seçimler sonrası Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı oldu. İlk kez bu seçimlerde milletvekili oldu, ardından kabineye girdi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ: Aynı görevi 4. kez üstlenen iki isimden biri. 58, 59 ve 60. hükümetlerin de Sağlık Bakanı. 1996’da İstanbul Tabip Odası’ndan “Yılın Makalesi” ödülünü aldı. Erdoğan’ın büyük önem verdiği sağlık politikalarındaki uygulamalarıyla “vazgeçilmezler arasına girdiği” yorumları yapıldı. Tam Gün Yasası nedeniyle başta TTB olmak üzere birçok kesimle polemik yaşadı.


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker: 59 ve 60. hükümetlerin Tarım ve Köyişleri Bakanı, Ak Parti hükümetlerinde kabinede ikinci kez görev alıyor. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın değişik birimlerinde üst düzey görevlerde bulundu. Ak Parti kuruluş çalışmalarında yer aldı.


İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin: 1989’da İçişleri Bakanlığı Mülkiye Başmüfettişi oldu. 1994’te İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcılığı görevine atandı. Akbil davasında Erdoğan ile birlikte yargılandı. 3 Kasım 2002 seçimlerinde İstanbul Milletvekili seçilerek parlamentoya girdi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay: 60. hükümetin “en soldaki” bakanı koltuğunu korudu. 1977 - 1980 arasında CHP Ordu milletvekilliği yaptı. 12 Eylül darbesinden sonra Dev-Yol davasından bir yıl hapis yattı. 2007 seçimlerinde Ak Parti’den aday olması, milletvekili seçilmesi ve bakanlığa getirilmesi sonrası çeşili eleştiriler aldı.


Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer: Önceki kabinenin Çalışma Bakanı. 1988’de doçent, 1994’te profesör oldu. Beykent Üniversitesi’nde Rektör Yardımcısı olarak görev yaptı. Başbakanlık Başmüşavirliği ve Başbakanlık Müsteşarlığı yaptı. İntihal suçlamasıyla öğretim üyeliği görevinden çıkarıldı.



Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu: 60. hükümetin Çevre ve Orman Bakanı. 1984’de doçent, 1991’de profesör oldu. İSKİ Genel Müdürlüğü ile İSTAÇ, KİPTAŞ, BİMTAŞ, HAMİDİYE, İSFALT AŞ’de Yönetim Kurulu başkanlığı, İGDAŞ Yönetim Kurulu üyeliği, DSİ Genel Müdürlüğü yaptı. 22 Temmuz 2007 seçimleriyle TBMM’ye girdi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım: 58, 59 ve 60. hükümetlerin ardından bu kabinede de koltuğunu korudu. 1994-2000 arasında İDO Genel Müdürlüğü yaptı. İstanbul’da toplu taşımacılığın denize kaydırılması yönünde önemli projelere imza attı. İstanbul-Yalova ve Bandırma hatlarının açılmasıyla, hızlı feribotların sefere konulması olmak üzere önemli çalışmalar yaptı.