Siyaset İstismar suçlularına ‘iyi hal’ kaldırılmalı

İstismar suçlularına ‘iyi hal’ kaldırılmalı

12.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

MHP Genel Başkan Yardımcısı Ruhsar Demirel, çocuk istismarı konusunda hukuki mevzuatta yer alan uygulamalar ve eksikliklere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İstismar suçlularına ‘iyi hal’ kaldırılmalı

Demirel, öncelikle “çocuk” tanımında uzlaşılması gerektiğini söyledi. Anayasaya göre 18 yaşın altındaki herkesin çocuk olduğuna işaret eden Demirel, “Ama ceza muhakemesinde ayrı, medeni kanunda ayrı. Hukuki düzenlemelerde ‘çocuk’ kavramının net tanımlanması lazım. ‘Çocuk’ tanımında mutabık kalınıp, o tanım içine giren herkes için yapılan uygunsuz harekette gereken yapılmalı. Önler mi her şeyin yapılması? Önlemez ama azaltır” ifadesini kullandı. Demirel çocuğa yönelik istismar suçlarında iyi hal indirimi yapılmaması gerektiğini vurgulayarak “Yok hafifletici sebep, yok rızası vardı... Bir çocuk için bu söylenemez, bir çocuk için ‘rıza’ denilemez. Hafifletici sebep suçlu olan için asla işletilemez” dedi.

Haberin Devamı

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ başkanlığında kurulan çocuk istismarının önlenmesine yönelik komisyonun konu üzerinde çalıştığını anımsatan Demirel, şöyle devam etti: “Basına düşen, komisyonun ‘iyi hal’ şartını kaldıracağı yolunda. Eğer bu şekilde olacaksa, muhtemel olur da zaten. Ama ‘çocuk kimdir’ sorusu biraz sıkıntılı gibi görünüyor. Çocuğa, kadına, engelliye ve kendinden daha zayıf insana bir şey yapmış olana, canlıya müdahale edene iyi hal uygulanmamalı.”