Siyaset İsveç ve Finlandiya’ya bir kez daha NATO vetosu

İsveç ve Finlandiya’ya bir kez daha NATO vetosu

09.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu ağırladı. 

İsveç ve Finlandiya’ya bir kez daha NATO vetosu

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ Ankara - Erdoğan ve Maduro, Külliye’de baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantının başında iki ülke arasında 3 anlaşma imzalandı. Erdoğan, konuşmasında özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

HEDEF 3 MİLYAR DOLAR: Maduro’nun bu ziyareti işbirliğine büyük ivme kazandırdı. Ticaret hacmimizi 2020’de 850 milyon dolar seviyesine çıkardık. Hedefimiz bu rakamı en kısa sürede 3 milyar dolara çıkarmaktır.Türkiye olarak bundan sonra da dost Venezuela halkının yanında olacağımızı ifade etmek istiyorum. Temmuz ayı içinde iade-i ziyaretimizi Venezuela’ya gerçekleştireceğiz.

‘BUYURUN GİRİN’ DİYEMEYİZ: (İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelik başvurusu) İsveç ve Finlandiya heyetleri geldiler, bizim heyetlerle görüşmeler yaptılar. NATO bir güvenlik teşkilatıdır, NATO teröre çanak tutan bir örgüt değildir. Şu anda İsveç PKK/PYD/YPG gibi tüm terör örgütlerinin cirit attığı bir ülke konumunda. Hatta bunların kendi parlamentoları içinde teröristler var. Bu teröristler bunların parlamentoları içinde yer aldığı sürece, caddelerinde Stockholm’ün içinde bu terör örgütü liderlerinin posterleriyle gösteriler yaptıkları sürece, bunu da İsveç polisinin güvencesinde yaptıkları sürece, İsveç devlet televizyonunda teröristlerin liderlerinin özellikle söyleşileri yayınlandığı sürece, biz bunlara ‘Buyurun devam edin, ‘Buyurun NATO’ya girin’ diyemeyiz.

Haberin Devamı

YEMEZLER: Aynı şey Finlandiya için geçerli. Maalesef Finlandiya da bunun benzeri birçok şu anda yapılanmanın içindedir. NATO noktasında bizim geçmişte Yunanistan ile Fransa ile yaşadıklarımızı şimdi bunlarla yaşamak istemiyoruz. İşte Yunanistan NATO’dan çıktı, girişine bizden öncekiler yol verdi, tekrar girdi, Fransa tekrar girdi, ne oldu? Şu anda 5 artı 4, 9 Amerikan üssü Yunanistan’da kuruldu. Bu üsler kime karşı kuruluyor? Verdikleri cevap şu ‘Rusya’ya karşı.’ Bunu yemezler, kusura bakmasınlar. Şu anda 400 milyar avro Yunanistan’ın Avrupa’ya borcu var. Buna rağmen Avrupa ülkeleri Yunanistan’a silah desteği, uçaklar, helikopterler veriyorlar. Amerika’nın aynı şekilde desteği var, kime karşı?

ŞAHSİYET YOKSUNU SİYASET: (Yunanistan Başbakan Kiriakos Miçotakis) Geçenlerde benimle yaptığı çalışma yemeği görüşmesinde ‘Biz artık aramıza başkalarını sokmayalım, üçüncü ülkeler aramızda olmasın’ demesine rağmen 2-3 hafta sonra Amerika’da Türkiye aleyhinde konuşmalar yaptı. Ondan sonra Davos’ta benzer şekilde yaptı. Biz şahsiyetli siyasetten yanayız. Şahsiyet yoksunu siyasete ‘evet’ demiyoruz.