Siyaset Kadın-erkek eşitliği listelerde de olsun

Kadın-erkek eşitliği listelerde de olsun

05.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

KA.DER (Kadın Adayları Destekleme Derneği), siyasi partilerin her seçim döneminde kadın aday göstermede isteksiz davrandığını ya da listelerde seçilebilir sıralara yerleştirmeme konusundaki ısrarlı tutumlarını sürdürdüğünü belirterek bunun değişmesini talep etti.

Kadın-erkek eşitliği listelerde de olsun

“Türkiye’de Yaşayan Kadınların Seçme ve Seçilme Hakkını Elde Etmesi” başlıklı açıklamada, Türkiye’de kadınların 5 Aralık 1934’ten bu yana TBMM’de seçme ve seçilme hakkına sahip oldukları vurgulandı. Meclis’te şu anda kadın temsiliyet oranının sadece yüzde 17.48 olduğu hatırlatılan açıklamada, yerel yönetimlerdeki temsil oranının ise yok denecek kadar az olduğu belirtildi. 2014 yerel seçim sonuçlarına göre bin 396 belediye başkanından yalnızca 40’ının (yüzde 2.9), 50 bin 292 muhtardan sadece 674’ünün (yüzde 1.3) kadın olduğu belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Haberin Devamı

“KA.DER olarak kadınların siyasette neredeyse yok sayıldığı bu durumda, siyasetin toplumsal yaşam üzerindeki tayin edici özelliğini göz önünde bulundurarak, öncelikle siyasette eşit temsilin sağlanmasını ana hedef olarak belirledik. Çünkü, siyaset alanında sağlanacak eşit temsil, kadın erkek eşitliğinin her alanda gerçekleşmesini kolaylaştıracaktır... Her seçim döneminde siyasi partilerin kadın aday göstermede isteksiz ve kadın adayları listelerde seçilebilir sıralara yerleştirmeme konusundaki ısrarlı tutumlarının değişmesini talep ediyoruz. Bunun için tüm partilerin genel başkanlarına, aday belirleme komitelerindeki görevlilere ve parti örgütlerine kadınların adaylaşması noktasında gereken siyasi iradeyi göstermelerini ve bu konuda ısrarla oluşturdukları bariyerleri ortadan kaldırmalarını bekliyoruz.”