Siyaset 'Kaygılarılarımı diğer liderler de taşıyor'

'Kaygılarılarımı diğer liderler de taşıyor'

31.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Altı parti lideriyle yaptığı görüşmeye ilişkin "Taşıdığım kaygıları diğer liderler de taşıyor" diyen Kılıçdaroğlu çiftçi kredilerinde faizi sıfıra indireceklerini, haciz işemlerini de yasaklayacaklarını açıkladı.

Kaygılarılarımı diğer liderler de taşıyor

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, iki günlük Manisa ziyareti kapsamında Sarıgöl ilçesinde "Çiftçi ve Muhtarlar Buluşması"na katıldı. Çiftçi ve muhtarlara seslenen Kılıçdaroğlu, "Buraya gelmeden önce üretici kadın kardeşlerimle beraberdim, kısmen de olsa dertlerini dinledim. Sizden isteğim; sakın ola ki umutsuzluğa kapılmayın. Az kaldı. Türkiye’nin çözülemeyecek hiçbir sorunu yoktur. Yeter ki vatandaştan, emekten, alın terinden, üretenden yana olun. Köylü üretecek, kazanacak. Tarım, dünyanın büyük ülkelerinde stratejik sektördür. Sizler üreteceksiniz ki karnımız doysun” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

'Gönül birliği yaptık'

Altı parti lideriyle yaptığı görüşmeye değinen Kılıçdaroğlu, "Taşıdığım kaygıları diğer liderler de taşıyor. Biz gönül birliği yaptık. Bizim kişisel beklentimiz yoktur" dedi.

"Cennet gibi topraklarımızda üretilen üzümün değerini bütün dünya biliyor. Neden ürettiği üzümün karşılığını çiftçiye veremiyoruz?" diye soran Kılıçdaroğlu "Üretici kazanacak ki seneye de üretsin. Zarar ederse ekemeyecek, dışarıdan alacağız. Tarım Kanunu’na göre devletin, milli gelirin yüzde 1’i oranında size destek vermesi lazım. Çiftçiye 8 milyar verseler dünyayı beslerler” ifadelerini kullandı.

Faiz sıfırlanacak

Üreticilerin banka ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden çektikleri kredilerin faizlerini sıfıra indireceklerini söyleyen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: "Köylerde insan kalmadı. Gençlerimiz tarlada çalışacağına asgari ücretle iş bulabilmek için uğraşıyor. Geliyorlar, borcunuz var diye traktörünüzü haczediyorlar. Haciz maciz yok, onu da yasaklayacağız."

Haberin Devamı

Hollanda’daki tarım politikalarını anlatan Kılıçdaroğlu, “Hollanda, Konya’dan küçük. Yıllık tarım ihracatı 180 milyar doların üzerinde. Biz devasa ülkeyiz, yıllık tarım ürünü ihracatımız 18-20 milyar dolar. Su desen var, toprak desen var, çalışan insan desen var, güneş desen var; nasıl oluyor da el aleme muhtaç oluyoruz? Devleti iyi yönetemiyorlar" dedi. Türkiye'nin zengin bir ülke olduğunu kaydeden CHP lideri, "Bütün çiftçilere elektriği ücretsiz vereceğiz. Tarımda kullandıkları elektriği ücretsiz vereceğiz” dedi. Kılıçdaroğlu, konuşmasının ardından basına kapalı olarak devam eden toplantıda üretici ve muhtarların sorularına yanıt verdi.

‘Eski kavgaları bırakalım’

Kılıçdaroğlu’nu Alaşehir girişinde traktörlerle karşılandı. Belediye önünde vatandaşlara seslenen Kılıçdaroğlu, ‘Uyuşturucu bağımlısı değil, Cumhuriyet bağımlısı gençler istiyoruz’ yazan pankarta ilişkin “6 milyon 300 bin genç gümbür gümbür geliyor. Benim sizden istediğim tek şey var. Geçmişte hangi partiye oy verdiyseniz başımın üstüne. Şimdi sandık geldiğinde eski kavgaları, eski tartışmaları bırakalım, elinizi vicdanınıza koyup öyle oy verin. Hiçbir çocuğun yatağa aç girmeyeceği bir Türkiye’yi Millet İttifakı ile birlikte inşa edeceğiz inşallah” ifadelerini kullandı.