Siyaset Kazakistan'ın 30. bağımsızlık yıl dönümü kutlandı

Kazakistan'ın 30. bağımsızlık yıl dönümü kutlandı

17.12.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kazakistan’ın 30. bağımsızlık yıl dönümü Ankara’da kutlandı. Kutlamalar kapsamında pasta kesimi yapıldı, Türk tasarımcı Zuhal Keskin’in Kazak kıyafetlerini yorumladığı bir defile gerçekleşti.

Kazakistanın 30. bağımsızlık yıl dönümü kutlandı

MELTEM GÜNEŞ Ankara - Kazakistan'ın 30. bağımsızlık yıl dönümü Ankara'da üst düzey katılımlı, görkemli bir resepsiyonla kutlandı. 

Haberin Devamı

Ankara'da bir otelde gerçekleştirilen Büyükelçi Abzal Saparbekuly ev sahipliğindeki resepsiyona, Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallılar Heyeti Başkanı ve AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım'ın yanı sıra, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, eski Dışişleri Bakanı Hikmet Çetin, Ankara Valisi Vasip Şahin, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

Saparbekuly, "30 yıldaki ticaretimiz 30 milyon dolardan, 3 milyar dolara ulaşarak 100 kat arttı. Bu yılın sonuçlarına göre bu rakamın 5 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz. Böylece ortak çabalarımızla 2021 ilk 10 ayına göre Türkiye, Kazakistan'ın en büyük 5'inci ticaret ortağı oldu" diye konuştu. Kazakistan'da yaklaşık 3 bin 600 Türk şirketinin faaliyet gösterdiğini bildiren büyükelçi, "3 yıl üst üste Türkiye'den yıllık bazda rekor miktarda yatırım çekildi ve şu anda Türkiye, Kazakistan'daki en önemli aktif yatırımcı ülkeler arasında yer alıyor" dedi.

Haberin Devamı

Kıyafetlere Türk yorumu

Saparbekuly’nin eşi Gülbanu Syrgabayeva’nın katkılarıyla Türk tasarımcı Zuhal Keskin’in Kazak kıyafetlerini yorumladığı bir defile gerçekleşti. Davetliler, geleneksel lezzetlerin tadına baktı.

Kütüphaneye kitap hediyesi

Kazak heyeti tarafından, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ve Kazak yazarların kaleme aldığı yaklaşık 200 kitap, Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’ne hediye edilmişti.

Kazakistanın 30. bağımsızlık yıl dönümü kutlandı

‘Büyük görev düşüyor’

Yıldırım, “Kurucu Cumhurbaşkanı Elbaşı Nursultan Nazarbayev, bağımsızlığı bütün dünyaya duyurduğunda, ilk 20 dakika içerisinde tanıyan ilk ülke Türkiye Cumhuriyeti olmuştur. Bu, bizim için büyük bir gururdur” ifadelerini kullandı. Orta Asya’da, Kafkaslarda ve Balkanlarda yapılacak önemli işlerin olduğunun altını çizen Yıldırım, şöyle konuştu:

“Toplam 550 milyar dolarlık bir ticaret hacmine sahip Türk Devletleri Teşkilatı içinde üye ülkelerin ticaretteki payı, yüzde 5’in altında. Bu kadar ticaret hacminde 5’inci ortak, 10’uncu ortak olmak bu topluluğa yakışan bir şey değil. Gücümüzü birleştirerek bölgenin topyekün kalkınması ve refahın sağlanması ve asırlar boyu İpek Yolu, Baharat Yolu olarak hizmet veren bu güzergahta, zenginliğin batıdan doğuya dönmeye başladığı bu süreçte Türk Devletleri Teşkilatına büyük görevler düşüyor.”