Siyaset Kılıçdaroğlu rakipsiz gibi

Kılıçdaroğlu rakipsiz gibi

16.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

İki gün sürecek kurultayda bugün genel başkanlık seçimi, yarın Parti Meclisi (PM) ve Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) seçimleri yapılacak. Aday olmak için yeterli imzaya henüz ulaşamayan Balbay’ın Kılıçdaroğlu’na rakip olup olamayacağı sorusu bu sabah yanıt bulacak

Kılıçdaroğlu rakipsiz gibi

CHP’de 35. Olağan Kurultay bugün başlayacak. Kurultayın ilk gününde genel başkanlık seçimi yapılacak. Genel başkanlık için mevcut Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun karşısına rakip çıkıp çıkmayacağı bu sabah saatlerinde belli olacak. İzmir Milletvekili Mustafa Balbay’ın genel başkan adayı olabilmek için gerekli olan 128 imzayı toplamak için kurultay saatine kadar delegelerle dirsek temasını sürdürmesi bekleniyor. Kılıçdaroğlu’nun 4. seçimli kurultayı olacak kurultay öncesinde bazı il başkanlarına, “Yeterli imza toplayamazsa, yardımcı olun, tek adaylı bir yarış doğru olmaz” dediği iddia edildi.

Haberin Devamı

“Kurultaylar Partisi” olarak anılan CHP’nin 35. Olağan Kurultayı bugün ve yarın Ankara Arena’da yapılacak. Bin 275 kurultay delegesi, kurultayın ilk gününde genel başkanı seçecek. 1 Kasım seçimlerinin ardından bazı partililerin başlattığı genel başkan değişikliği girişimine karşın, kurultay delegelerinin önemli bir bölümü genel başkanın değişmesinden yana görünmüyor. Kulislerde Kılıçdaroğlu’nun bini biraz aşkın bir oyla genel başkan seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Böylece Mayıs 2010’da genel başkanlık koltuğuna oturan Kılıçdaroğlu’nun 4. genel başkan seçimli kurultayından da zaferle ayrılması bekleniyor.


Balbay imza peşinde

Muharrem İnce ve Umut Oran’ın aday olmayacaklarını açıklamasından sonra adaylık iddiasını sürdüren tek isim olan İzmir Milletvekili Mustafa Balbay’ın adaylık için gereken 128 imzayı toplayıp toplamayacağı bu sabah saatlerinde belli olacak. Balbay’ın son üç gündür aralıksız delegelerle temas ettiği, ancak genel merkez baskısı nedeniyle kendisine daha önce söz veren delegelerin imza vermekte tereddüt ettiğini yakın çevresine ilettiği öğrenildi. Balbay’ın dün gece itibarıyla yeterli imzayı toplayamadığı, eksik imzası bulunduğu ve imzasını tamamlaması durumunda sabah saatlerinde eski Başbakan Yardımcısı Murat Karayalçın’ın başkanlığını yaptığı Kurultay Divanı’na imzaları sunacağı öğrenildi. Kılıçdaroğlu’nun bazı il başkanlarına, “yeterli imza toplayamazsa, yardımcı olun, tek adaylı bir yarış doğru olmaz” dediği de iddia edildi.

Haberin Devamı


Üç maddelik değişiklik

Kurultayın ilk günü, ayrıca üç maddelik bir tüzük değişikliği de oylanacak. Alınan bilgilere göre ön seçim ve kontenjan hükümlerine ilişkin olarak delegelere, “Seçimleri bir yasama yılı tamamlanmadan yenilenirse ön seçime ilişkin hükümler uygulanmaz. Bir kez kontenjan hakkından yararlanan milletvekili bir daha bu haktan yararlanamaz” maddesi oylatılacak. Ayrıca, “MYK genel başkan, genel başkan yardımcıları ve genel sekreter olmak üzere en az 17 kişiden oluşur” hükmü, “MYK genel başkan, genel başkan yardımcıları ve genel sekreterden oluşur” biçiminde değiştirilerek, sayı sınırlaması kaldırılmış olacak. Böylece, 17 kişilik mevcut MYK’nın 10-12 arasına düşürülmesinin hedeflendiği ifade ediliyor. Oylanacak üçüncü maddenin ise yürürlük maddesi olduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı


Asıl kıyamet yarın

Kurultayın ikinci günü ise 60 kişilik PM ve 15 kişilik YDK seçimleri yapılacak. Çok büyük bir aksilik olmadığı sürece çarşaf listesiyle yapılması beklenen seçimlerde en az dört ayrı anahtar listenin delegelere sunulması bekleniyor. Kılıçdaroğlu ile genel başkan aday adayı Balbay ve İnce’nin ayrı birer anahtar liste çıkarması bekleniyor. Ayrıca, bazı İstanbul milletvekillerinin öncülüğünde “sol anahtar” adıyla bir listenin kurultay delegelerinin huzuruna getirilmesi bekleniyor. Başka bazı anahtar listelerin de kurultay salonunda delegelere sunulabileceği ifade ediliyor.


Ana vurgu demokrasi

Dün CHP Genel Merkezi’nde yoğun ziyaretçi trafiğinden bunalan Kılıçdaroğlu, günü evinde geçirdi ve kurultay konuşmasına ilişkin çalışmalar yaptı. Kılıçdaroğlu’nun kurultayda Kürt sorununun çözümünde TBMM eksenli 3. yol önerilerini vurgulaması bekleniyor. Kılıçdaroğlu’nun ayrıca dış politikada gelinen durumu Suriye ve Rusya krizleri ekseninde analiz etmesi, kurulması öngörülen Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda sadece yeni bir anayasanın yazımını değil darbe hukukunun ayıklanması talebini vurgulayacağı da ifade ediliyor.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesi için asıl çalışmayı genel başkanlık seçimlerinden sonra yapması, bazı il başkanları ve MYK üyeleriyle bir araya gelerek anahtar listesine son şeklini vermesi bekleniyor.

Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesini girmesi garanti isimlerin Tekin Bingöl, Haluk Koç, Selin Sayek Böke, Bülent Tezcan ve Sezgin Tanrıkulu olduğu öğrenildi. Kılıçdaroğlu’nun Veli Ağbaba, Mehmet Bekaroğlu, Enis Berberoğlu ve Faik Öztrak ile ilgili son kararını bugün vermesi bekleniyor. Diğer MYK üyelerinin ise anahtar listede yer alma olasılığının düşük olduğu belirtiliyor. Anahtar listesine taşınması beklenen milletvekillerinin ise şunlar olduğu ifade ediliyor:

Haberin Devamı

“Uğur Bayraktutan, Necati Yılmaz, Murat Emir, Aylin Nazlıaka, Bülent Kuşoğlu, Mehmet Göker, Metin Lütfi Baydar, Oğuz Kaan Salıcı, Dursun Çiçek, Onursal Adıgüzel, Gamze Akkuş İlgezdi, Sibel Özdemir, Ali Özcan, Zeynep Altıok, Tuncay Özkan, Kamil Okyay Sındır, Haydar Akar, Gürsel Erol, Utku Çakırözer, Gaye Usluer, Öztürk Yılmaz, Hilmi Yarayıcı,Çetin Osman Budak ve Candan Yüceer.”


Dış politika Tan’a emanet

Partinin dış politikasının Türkiye’nin eski Washington Büyükelçisi Namık Tan’a emanet edilmesi bekleniyor. Tan’ın ikna edilememesi durumunda, bu pozisyon için Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz’ın adı geçiyor. Geçtiğimiz aylarda partiye katılan şarkıcı Atilla Taş’ın da PM üyeliğine aday olduğu öğrenildi.

PM üyelerinin bir bölümü devam edecek
PM üyesi olarak görevini sürdüren Gül Çiftçi, İrfan Önal, Elif Uzunşimşek, Fevzi Gümüş, Kadir Gökmen Öğüt, Ahmet Ertuğrul, Hakkı Suha Okay ve Yasemin Cankurtaran’ın tekrar Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesine girebileceği ifade ediliyor. Ayrıca bu listede gazeteci Şükrü Küçükşahin, DİSK Genel İş Örgütlenme Sekreteri Taner Şanlı, eski Amasya İl Başkanı Hüseyin Duran, eski milletvekili Çetin Soysal, eski İstanbul il yöneticisi Doğan Çakmak, eski İstanbul İl Gençlik Kolları Yöneticisi Barış Antik ve eski RTÜK üyesi Ali Öztunç, iletişim bilimci Ali Haydar Fırat, Ergenekon sanığı teğmen Mehmet Ali Çelebi’nin de bu listede yer alabilecekleri kaydediliyor.
Kurultay salonu hazır
CHP’nin 35. Olağan Kurultayı’nın hazırlıklarından sorumlu Tunceli Milletvekili Gürsel Erol, hafta sonu gerçekleştirilecek kurultaya 30 bin davetlinin katılmasını beklediklerini bildirdi. Erol, kurultaya “Demokrasi, Değişim ve Kardeşlik” ismini verdiklerini belirterek, “Her görevli, konuk için ayrı ayrı yaka kartları basıldı. Ankara Emniyet Müdürlüğü 5 bine yakın polis görevlendirdi. Salonun iç düzeni için 2 bine yakın partili arkadaşımızdan, Ankara, İstanbul ve İzmir il örgütlerimizden, Kadın ve Gençlik Kolları başkanlığımızdan görevlendirme yapıldı” dedi.

Yazarlar