Siyaset Kuveyt Bilim Ödülü İhsanoğlu’na verildi

Kuveyt Bilim Ödülü İhsanoğlu’na verildi

02.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

İslam Bilim Mirası alanında uluslararası çalışmalarıyla literatüre önemli katkılar yapan bilim adamlarına her 3 yılda bir verilen Uluslararası Kuveyt Bilim Ödülü’nü 2020 yılında kazanan Prof. Ekmeleddin İhsanoğlu oldu.

Kuveyt Bilim Ödülü İhsanoğlu’na verildi

1979’dan beri verilen bu prestijli ödül, ilk defa Türkiye’den bir bilim tarihçisi aldı. Bu ödül, İhsanoğlu’nun bilim tarihi alanında yaptığı ve Batı dünyasında kabul gören çalışmalarının artık Arap Dünyasında da kabul gördüğü ve takdir edildiğini göstermektedir. Jüri kararında, İhsanoğlu’nun ilk olarak İslam bilim mirasıyla ilgili yeni araştırma konuları geliştirdiği ve mevcut konuları derinleştirdiği vurgulandı. İkinci olarak İhsanoğlu’nun Osmanlı medeniyetinde bilim tarihi konusunda öncü rolüne dikkat çekildi. Son olarak modern bilimlerin Batı’dan İslam dünyasına girişi ve transferi konusunu ilk inceleyen bilim adamı olması gerekçeleriyle bu ödüle layık görüldü.

Haberin Devamı

Kuveyt Veliahtı adına Kuveyt Bilimleri Geliştirme Kurumu (KFAS) Genel Direktörü Dr. Khaled Al-Fadhel, ödülü Prof. İhsanoğlu’nun kazandığına dair online resmi duyuru törenini dün yaptı. Kovid-19 nedeniyle ödül töreni tarihi daha sonra açıklanacak. 

‘Mutluluk verici’

Takdim töreniyle ilgili olarak konuşan İhsanoğlu: “İslam ve Osmanlı bilim tarihi alanında 40 yılı aşkın çalışmalarımız çok şükür literatürde büyük bir boşluğu doldurdu. Nostaljik ve ideolojik yaklaşımlara son vererek bilim tarihi metodolojisi içinde 18 ciltlik Osmanlı Bilim Tarihi Literatürü projesi bu sahanın temel kaynağı haline geldi... Çalışmalarımızın, Batı dünyasından sonra Arap Dünyasında da takdir edilmesi ve kabul görmesi mutluluk verici” dedi.