Siyaset Manipülatif İmamoğlu videosuna suç duyurusu

Manipülatif İmamoğlu videosuna suç duyurusu

05.11.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

Ankara Barosu avukatlarından Özgür Meriç Turan, Ekrem İmamoğlu’nun 2019 Yerel Seçimleri’nde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçildiğinde çekilen bazı görüntüler ve yapılan televizyon yayınları üzerinde oynama yapılarak sosyal medyada paylaşılan ve “İmamoğlu’nun Türkiye’nin 13. Cumhurbaşkanı seçildiği” yönünde manipülasyon içeren video hakkında suç duyurusunda bulundu.

Manipülatif İmamoğlu videosuna suç duyurusu

Turan, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdiği dilekçede, söz konusu manipülasyonun 29 Ekim’de yapılmasının “Cumhuriyet’e ve Cumhuriyet’in temel niteliklerine yönelik açık bir tehdit” olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

‘SEÇİM KARARI ALINMADI’

Turan dilekçede, halen görevinin başında bir Cumhurbaşkanı varken ve herhangi bir seçim kararı alınmamışken sosyal medyada yayılan video görüntülerinin, ileride olacak seçimin bugünden manipüle edilmesi anlamına geldiğini kaydetti. Turan, İmamoğlu’nun “suçun pasif veya aktif süjesi” konumunda bulunduğu iddia edilerek, İmamoğlu ve tüm siyasi partilerin, açılacak davaya müdahil olmasını talep etti.

Sosyal medyada 29 Ekim’de yayınlanan bir videoda, İmamoğlu’nun 2019 Yerel Seçimleri’nde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçildiğinde çekilen bazı görüntüler ve yapılan televizyon yayınları üzerinde oynama yapılarak, İmamoğlu’nun Türkiye’nin 13. Cumhurbaşkanı seçildiği yönünde manipülasyon gerçekleştirildi. Farklı kanallarda yayımlanan TV programlarının görüntüleri üzerinde değişiklik yapılan videoda, “Seçim 2022-Ekrem İmamoğlu yeni Cumhurbaşkanı oldu”, “İmamoğlu oyların yüzde 58.7’sini alarak cumhurbaşkanı seçildi”, “Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Millet İttifakı’nın adayı Ekrem İmamoğlu 13. cumhurbaşkanı oldu”, “İmamoğlu: Parti ayrımı yapmaksızın 83 milyonun cumhurbaşkanı olacağım”, “Millet İtitfakı’nın adayı Ekrem İmamoğlu, seçim yarışını kazandı; cumhurbaşkanı seçildi”, “Ekrem İmamoğlu yeni cumhurbaşkanı seçildikten sonra Türk Lirası, dolar ve euro karşısında yüzde 6 değer kazandı”, “21 yıldır süren AK Parti yönetimi sona erdi. Bahçeli: Millet kararını vermiştir saygı duymak gerekir” gibi ifadeler altyazı olarak yer aldı.

Haberin Devamı

‘CUMHURİYET’E TEHDİT’

Söz konusu videonun sosyal medyada yayımlanmasının ardından Avukat Turan, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Turan, suç duyurusunda şunları kaydetti:

“Kitle iletişim araçlarına ait verilerin değiştirilmesi suretiyle seçimle gelen ve halen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinde bulunan Sayın Ekrem İmamoğlu’nu, hali hazırda görevinin başında bir Cumhurbaşkanı olması ve ülkece bu yönde herhangi bir seçim kararı bulunmamasına rağmen, sanki 13. Cumhurbaşkanı seçilmişçesine gösteren ve hızlı bir şekilde sosyal medyada yayılan video görüntüleri ile ileride olacak bir seçimin bugünden manipüle edilmesi açıkça suçtur.

Haberin Devamı

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda böyle bir manipülasyonun yapılması Cumhuriyet’e ve Cumhuriyet’in temel niteliklerine yönelik açık bir tehdittir. Demokrasinin vazgeçilmez bir unsuru olan seçimlerin adliye teşkilatı korumasında olduğu gerçeğinden hareketle, haksız ve hukuka aykırı eylemi gerçekleştiren şüpheli veya şüpheliler hakkında suç duyurusunda bulunulması gerekliliği doğmuştur.”

‘MÜDAHİL OLSUNLAR’

Dilekçede, İmamoğlu’nun “suçun pasif veya aktif süjesi” konumunda bulunduğu iddia edilerek, İmamoğlu ve tüm siyasi partilerin açılacak davaya müdahil olması da talep edildi.