Siyaset ‘Metro simgesi çelişki nedeni’

‘Metro simgesi çelişki nedeni’

15.09.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet    Akın, metrolardaki ‘simge’ tartışmasıyla ilgili MYK’ya sunduğu raporda, “Dünya örnekleriyle çelişiyor. Metroda ‘U’ simgesi çelişkiye neden olacak” dedi

‘Metro simgesi çelişki nedeni’

Mehtap Gökdemir - CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, İstanbul’da metro istasyonlarındaki “simge” tartışmasını dünya örneklerini de inceleyerek mercek altına aldı. Akın tarafından hazırlanan ve “Metroda ‘U’ simgesi çelişkiye neden olacak” vurgusu yapılan MYK Raporu’nda şu değerlendirmeler yer aldı:

Haberin Devamı

DÜNYADAKİ ÖRNEKLERLE ÇELİŞİYOR: İstanbul’da metro istasyonlarının simgesi “M” harfiyken, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun yeni yapılan bir hatta ulaştırmaya atıf yaparak “U” harfinin kullanılacağını açıklaması dünya üzerindeki örneklerle çelişmektedir. Dünya üzerinde ağırlıklı olarak “M” harfi metro istasyonlarının simgesi olarak kabul edilmektedir. 

Yeni simge tercihi mantıksız. Gayrettepe-Kağıthane-Eyüp-İstanbul Havalimanı Metro Hattı’nda kullanılacak “U” simgesi İstanbul’daki diğer hatların simgesiyle çelişmektedir.

U ve S SİSTEMLERİ: Almanya’da yer altında bulunan metro sistemi “U-Bahn” ifadesi; yer üstünde bulunan metro sistemleri ise “S-Bahn” ifadesi ile tanımlanmaktadır. Almanya’da “U” harfi yerin altındaki tren sisteminin; “S” harfi ise yerin üstündeki tren sisteminin simgesi olarak kullanılmaktadır. İngiltere’de de yer altındaki tren sistemi “Underground” ifadesiyle tanımlanırken; kırmızı bir yuvarlak içerisinde istasyon adının bulunduğu tasarım ise istasyonlarda simge olarak kullanılmaktadır. İskoçya’da İngilizce metro anlamına gelen “Subway” ifadesinin ilk harfi olan “S” metro istasyonlarının simgesi olurken; İsveç’te de metro anlamına genel İsveççe “Tunnelbanan” ifadesinin ilk harfi “T” istasyonların simgesi olarak kullanılmaktadır. Bu uygulamalar dikkate alındığında İstanbul’da “U” ifadesinin kullanılmasının hiçbir mantıklı açıklaması bulunmamaktadır.

Haberin Devamı

AĞIRLIKLI KULLANIM M: Ağırlıklı olarak “M” simgesi kullanılıyor... Fransa, İtalya, Portekiz, Bulgaristan, Polonya, Finlandiya, Macaristan, Romanya, Hollanda, Danimarka, İsviçre ve İspanya ise “M” harfinin oluşturduğu farklı tasarımlar metro istasyonlarının simgesi olarak kullanılırken; Avrupa dışında da Rusya ve ABD’de de M harfi metro istasyonlarının simgesi olarak kullanılmaktadır.