Siyaset Ombudsmanlık Yasası iptal

Ombudsmanlık Yasası iptal

26.12.2008 - 00:45 | Son Güncellenme:

Anayasa Mahkemesi, AB’nin üzerinde ısrarla durduğu ve AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu üyesi Olli Rehn’in “Türkiye’nin bu kurumu yaratacağını umuyorum” dediği, Kamu Denetçiliği Kurumu (Ombudsmanlık) kurulmasını öngören kanunu oybirliğiyle iptal etti

Ombudsmanlık Yasası iptal

10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve CHP, söz konusu kanunun iptali istemiyle 27 Ekim 2006’da dava açtı. Anayasa Mahkemesi, dünkü gündem toplantısında kanunun tümümün iptal istemini esastan karara bağladı. Heyet, idarenin işleyişiyle ilgili şikayetleri, idarenin her türlü eylem, işlem, tutum ve davranışlarını incelemek üzere Kamu Denetçiliği Kurumu kurulmasını öngören Kanun’u oybirliğiyle iptal etti.

AB ısrarla istiyordu
İptal edilen kanun, gerçek ve tüzel kişiliklerin idare ile ilgili her türlü sorunu taşıyabilecekleri bir Kamu Denetçiliği Kurumu oluşturulmasını düzenliyordu. Kanunda, kurumların ve kişilerin yargıya henüz taşımadıkları her türlü idari işlemle ilgili şikayetlerini sözkonusu kurumun karara bağlayacağı ifade ediliyordu.
AB ve Rehn de, bu kanun üzerinde ısrarla duruyordu. Rehn, “ombudsmanlığın” Avrupalı anayasal bir devlet için temel taşlardan biri olduğunu, Türkiye’nin bu kurumu yaratacağını umduğunu ifade etmişti.