Siyaset Patrik’in yetimhane ricası

Patrik’in yetimhane ricası

27.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile önceki gün bir araya gelen Fener Rum Patriği Bartholomeos, dünyanın ikinci büyük ahşap yapısı olan aynı zamanda yıkılma tehlikesi bulunan Büyükada Rum Yetimhanesi’nin korunması konusunda destek istedi.

Patrik’in yetimhane ricası

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleşen ve 35 dakika süren görüşmede Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da hazır bulundu.

Haberin Devamı

Görüşmede, Büyükada’da bulunan Avrupa’nın en büyük, dünyanın ikinci en büyük ahşap yapısı olan Rum Yetimhanesi de gündeme geldi. Patrik Bartholomeos, çökme tehdidi altında bulunan, “Tehlike Altındaki 7 Kültürel Miras Programı”na da seçilen Büyükada Rum Yetimhanesi’nin durumunun ciddi olduğunu, yapının korunması ve güvenliğini sağlanması için Erdoğan’dan destek istedi. 1964’te kapısına kilit vurulan yetimhaneye 54 yıldır tek bir çivi bile çakılmadı. Kuvvetli yağmur ve rüzgara dayanacak fazla gücü kalmadığı ifade edilen yapı için restorasyon çalışmasının hızlıca başlatılması gerekiyor. Restorasyon için ise patrikhanenin maddi imkanları yetersiz kalıyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce el konan bina 2010’da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararının ardından Patrikhane’ye teslim edilmişti.

Haberin Devamı

Bartholomeos’un görüşmede cemaat vakıflarının seçimi konusunu da gündeme getirdiği, Rum cemaatinin sayısının çok azaldığını, bu yüzden vakıfların yasal seçim sistemiyle ilgili bir düzenleme ihtiyacına dikkat çektiği belirtildi. İstanbul ve Gökçeada’da Rum cemaatinin sayısının 3 bine kadar düştüğünün kaydedildiği, yurtdışından Türkiye’ye gelen eski İstanbulların çocukları ve torunları için vatandaşlık hizmetlerinin hızlandırılmasının da talep edildiği öğrenildi.

Bartholomeos, ayrıca Rum cemaatinin sorunlarını içeren bilgi notunu da sundu.