Siyaset Son dakika: Türkiye'den Yunanistan'a 'göçmen' tepkisi: Avrupa’nın utancı olarak hafızalara kazınıyor

Son dakika: Türkiye'den Yunanistan'a 'göçmen' tepkisi: Avrupa’nın utancı olarak hafızalara kazınıyor

04.02.2022 - 22:03 | Son Güncellenme:

Gelen son dakika haberine göre; Önceki günlerde Yunanistan tarafından geri itilen 22 kaçak göçmenden 19'u Edirne sınırında donarak hayatını kaybetmişti.Dışişleri Bakanlığı uluslararası topluma, Yunanistan'ın göçmen politikasıyla ilgili sessiz kalmama çağrısında bulundu.

Son dakika: Türkiyeden Yunanistana göçmen tepkisi: Avrupa’nın utancı olarak hafızalara kazınıyor

Bakanlıktan yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Yunanistan'ın uluslararası hukuku ve insan hakları normlarını ihlal ederek düzensiz göçmenleri geri itmesi pek çok masumun hayatına mal olmaya devam ediyor. Göçmenlerin yaşam hakkına kasteden bu gayrimeşru ve vicdansız yaklaşım Avrupa'nın utancı olarak hafızalara kazınıyor. AB, Yunanistan'ın düzensiz göçmenlere karşı bu zalim tutumuna sessiz kalmakta, girişimlerimizi yanıtsız bırakmaktadır. Uluslararası topluma çağrımız, tüm insani değerleri hiçe sayan Yunanistan'ın bu eylemlerinin araştırılması, insan hakları ihlallerine sessiz kalınmamasıdır."

Haberin Devamı

19 GÖÇMEN DONARAK HAYATINI KAYBETMİŞTİ

İpsala ilçesi Paşaköy köyü Mandakoru mevkisinde dün Yunanistan tarafından geri itilen 22 kaçak göçmenden 12'si donarak hayatını kaybetti. Bölgede çalışma başlatan jandarma, polis ve AFAD ekipleri, dün geceden beri 7 kaçak göçmenin daha cansız bedenine ulaştı. Edirne Valiliği'nden yapılan açıklamadı, ölü sayısının 19'a yükseldiğini belirterek, "İpsala ilçemizde Yunanlar tarafından geri itilen ve donarak hayatını kaybeden göçmenlerin bulunduğu bölgede dün ve bugün devam eden arama ve kurtarma faaliyetlerinde cansız bedenine ulaştığımız göçmen sayısı maalesef 19'a ulaşmıştır" ifadelerini kullandı.

GÖÇMENLERE YUNAN ŞİDDETİ SÜRÜYOR

Yunanistan tarafından şiddet uygulandıktan sonra Türkiye'ye gönderilen 19 göçmenin donarak can vermesinin ardından Türk askeri birlikleri bölgedeki arama faaliyetlerini artırdı. Önceki gün Edirne'nin İpsala ilçesinde Yunan zulmünden kurtarılan 35 kişilik göçmen kafilesinden sonra dün de Meriç Nehri kıyısında 14 göçmen daha bulundu. Demirle dövülerek Türkiye'ye itilen 2 Suriyeli göçmenin ayakları, başı ve kollarında yaralar olduğu görüldü. Yaralı göçmenler, hastaneye kaldırıldı. Diğer göçmenlere de Türk askerleri tarafından kıyafet ve yiyecek verildi.

Haberin Devamı

Suriyeli Hüsam Elhalaf, "İki gün boyunca yemek ve su vermediler. Bize her türlü işkenceyi yaptılar, kadınlara da. Daha sonra nehir kıyısına getirdiler, elbiselerimizi, telefon ve paralarımızı alarak soydular" dedi. Hüsam Elhalaf kendilerine Türk askerlerinin sahip çıktığını kaydederek, "Bize ayakkabı, mont ve elbise verdiler. Ateş yakıp, bizim ısınmamızı da sağladılar" diye konuştu.

MSB’DEN TEPKİ

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “Yunanistan hem kara hududunda hem de denizlerde insanlık dışı muameleye derhal son vermelidir. Bu eylemler artık Avrupa Birliği’nin de dikkatini çekmelidir” denildi.

BAKAN SOYLU'DAN PAYLAŞIM

Bakan Soylu Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Yunanistan sınır birlikleri tarafından İpsala Sınır Kapısı'nda geri itilen 22 göçmenden 12'sinin donarak hayatını kaybettiğini belirtmişti. Donarak yaşamını yitiren göçmenlerin fotoğraflarını da paylaşan Soylu, "Yer: İpsala Yunanistan sınırı. Ayakkabıları çıkarılmış, elbiseleri soyulmuş, Yunan sınır birlikleri tarafından geri itilmiş 22 göçmenden 12'si dondu. AB çaresiz, cılız ve insanlıktan yoksun. Yunan sınır birlikleri, mağdura cani, FETÖ'ye müşfik. Allah rahmet eylesin" ifadelerini kullanmıştı.