Siyaset Son söz seçmenin

Son söz seçmenin

11.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Parlamenter sistemden Cumhurbaşkanlığı sistemine geçişi amaçlayan anayasa değişiklik paketi Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onayladı. Olağanüstü bir durum olmaması halinde seçmen 16 Nisan’da ‘evet’ ya da ‘hayır’ diyerek tartışmaya son noktayı koyacak

Son söz seçmenin

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi’ni içeren 6771 Sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunu onaylayarak, halkoyuna sunulmak üzere yayımlanması için Başbakanlığa gönderdiğini duyurdu. Halkoylamasının anayasa değişikliğinin onaylanmasından 60 gün sonra ilk pazar günü yapılmasıyla ilgili hüküm nedeniyle sandığın 16 Nisan’da kurulması bekleniyor. Halkoylamasında beyaz renk üzerinde ‘Evet’, kahverengi üzerinde ‘Hayır’ ibareleri bulunan iki ayrı renkten oluşan birleşik oy pusulası kullanılacak. Seçmen, üzerinde ‘Tercih’ yazan mührü birleşik oy pusulasında tercih ettiği rengin üzerine basarak oyunu kullanacak.
2019’ta değişecek
Değişikliğin referandumda kabul edilmesi halinde, yürütmenin tüm yetkilerinin Cumhurbaşkanı’nda olacağı Cumhurbaşkanlığı sistemi hemen devreye girmeyecek. Bunun için erken seçim olmazsa TBMM ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin birlikte yapılacağı 3 Kasım 2019 seçimleri beklenecek. O tarihe kadarki geçiş sürecinde ise partili Cumhurbaşkanı modeli uygulanacak. Teklifin referandumda kabulüyle birlikte Erdoğan’a partisine üye olabilme, dolayısıyla da genel başkanlık yolu açılacak. Bu ara dönemde parlamenter sistem işleyecek. Başbakan ve hükümet de görevine devam edecek. Birlikte ilk seçim tarihine kadar hükümet aracılığıyla sistem değişikliğinin gerekli kıldığı yasal düzenlemeler Meclis’ten geçirilecek.
Değişiklik; Meclis’in erken seçim kararı alabilmesine ve bu yolla 3 Kasım 2019’dan önce Cumhurbaşkanlığı Sistemi’ne geçilebilmesine de imkan tanıyor. Buna göre anayasa değişikliğinin referandumda kabul edilmesi durumunda Ak Parti isterse erken seçim yoluyla Cumhurbaşkanlığı sistemine süratle geçilmesini sağlayabilecek. Ancak bu yönde atılacak bir adım, Erdoğan’ın 2019’da dolacak 5 yıllık görev süresini kısaltma anlamı taşıyacak. Bu nedenle Ak Parti’nin erken seçim konusunda adım atıp atmaması, Erdoğan’ın tercihine bağlı olacak.
Tercih Erdoğan’ın
Cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri için Kasım 2019 beklenirse, Erdoğan’ın tercihine göre ikili bir yapı yürüyecek. Erdoğan, hemen genel başkanlığı üstlenmek isterse, ama erken seçime gerek görmezse, kongreyle Binali Yıldırım koltuğunu Erdoğan’a bırakacak.
Erdoğan, böylece hem Cumhurbaşkanı hem de Ak Parti Genel Başkanı ve Meclis Grup Başkanı olacak. Cumhurbaşkanlığı sistemi yürürlüğe girene kadar ise Yıldırım, “Başbakan” olarak kalacak.
Erdoğan’ın genel başkanlıkla birlikte erken seçimi uygun görmesi durumunda ise, önce Ak Parti kongresi toplanacak. Böylece Ak Parti seçime Erdoğan’ın genel başkanlığında girecek. Erdoğan ise Cumhurbaşkanlığı seçiminin eş zamanlı yapılacak olması nedeniyle hem partisi hem de kendisi için çalışacak.
Anayasa değişikliğindeki hüküm çerçevesinde de Cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda yeniden göreve başladığı tarih itibarıyla yeni sistemden kaynaklanan tüm yetkilerini kullanma imkanı bulacak.

Son söz seçmenin