Siyaset Barut fıçısına dönen bölgeye kritik ziyaret! Erdoğan'ın teklifiyle ilgili flaş açıklamalar

Barut fıçısına dönen bölgeye kritik ziyaret! Erdoğan'ın teklifiyle ilgili flaş açıklamalar

20.01.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya ile Ukrayna arasında gerilimin tırmandığı bir dönemde Ukrayna'yı ziyaret ederek Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile görüşecek. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Erdoğan'ın hem Putin hem Zelenskiy ile konuştuğunu hatta ikisini "Burada bir toplantı yapın, sorunlarınızı ve farklılıklarınızı çözün" diyerek Türkiye'ye davet ettiğini belirtti. Erdoğan'ın davetiyle ilgili Ukrayna ve Rusya'dan ilk açıklamalar da geldi.

Barut fıçısına dönen bölgeye kritik ziyaret Erdoğanın teklifiyle ilgili flaş açıklamalar

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye'nin gerilimi azaltmak için her türlü rolü oynamaya hazır olduğunu söyledi. Kalın, önceki gün düşünce kuruluşu Circle Foundation'ın düzenlediği "Rusya-Ukrayna gerilimi: Avrupa ve NATO için tehlikede olan nedir?" konulu çevrimiçi seminere katıldı. Türkiye olarak gelişmeleri büyük bir endişeyle takip ettiklerini belirten Kalın şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Çünkü burada tehlikede olan çok şey var. Öncelikle şunu çok net bir şekilde ifade etmeliyim ki; biz Ukrayna'da veya Rusya'da herhangi bir askeri harekat, çatışma veya savaş görmek istemiyoruz. Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ve siyasi egemenliğini ve Ukrayna halkının ve Ukrayna'da eşit vatandaşlar olarak barış içinde yaşayan tüm Ukrayna vatandaşlarının sosyal uyumunu tam olarak destekliyoruz. Suriye'de, Irak'ta ve dünyanın diğer yerlerinde yeterince savaş var. Bu yüzden her iki tarafa, her türlü askeri müdahaleden kaçınmak için itidalli olmalarını söylüyoruz."

ACİL DİYALOG

Herkesin, her türlü savaşı önlemek için elinden geleni yapması gerektiğini vurgulayan Kalın, şunları kaydetti: "Şimdilik 'bundan kaçının' desek de gerilimlerin devam edeceğini düşünüyorum... Hatırlatmak istediğim bir diğer nokta da Rusya ile Batı ittifakı arasındaki bir diyaloğun şu anda Ukrayna meselesinin baskısı altında gerçekleşmesinin gerçekten çok ters olduğudur. NATO-Rusya Konseyi'nde diyaloğun durma nedeni 2014 yılında Kırım'ın ilhakıydı ve o zamandan beri konsey toplanmadı... Ciddi, gerçek ve kapsamlı bir diyaloğun her zamankinden daha acil olduğunu anlamamız gerektiğini düşünüyorum. Tabii ki Ruslara çok açık ve net şekilde Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün ve siyasi istikrarının neden Rusya'nın da çıkarına olacağı, NATO, Batı ittifakı ve dünyanın geri kalanıyla bir çatışmanın neden onlara bir fayda sağlamayacağını söylememiz gerekiyor...Bunu bilgelik ve sabırla yapmalıyız."

Haberin Devamı

İKİ LİDERE TÜRKİYE DAVETİ

Erdoğan'ın hem Putin hem Zelenskiy ile konuştuğunu hatta ikisini "Burada bir toplantı yapın, sorunlarınızı ve farklılıklarınızı çözün" diyerek Türkiye'ye davet ettiğini belirten Kalın, Türkiye'nin Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilimi azaltmak için oynayabileceği her rolü üstlenmeye hazır olduğunu vurguladı. Kalın, "Bunu hem Rusya'ya hem de Ukrayna'ya dost bir ülke olarak ve aynı zamanda bir NATO müttefiki olarak yapıyoruz. Önümüzdeki birkaç hafta içinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanı Zelenskiy ile görüşmek üzere Ukrayna'ya gidecek. Ancak sonuçları elbette büyük ve geri döndürülemez olacak her türlü askeri harekattan kaçınmak için Ruslarla da yakın temas halinde olacağız" dedi.

Haberin Devamı

'İYİ DÜŞÜNÜLMÜŞ BİR TEKLİF'

Ukrayna, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya ve Ukrayna devlet başkanlarını Türkiye’ye davetinin iyi düşünülmüş bir teklif olduğunu ifade etti.
Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihay Podolyak, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya ile Ukrayna arasındaki sorunları çözmek için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’i Türkiye’ye davetinin "iyi düşünülmüş ve potansiyele sahip" bir teklif olduğunu söyledi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya ile Ukrayna arasındaki sorunları çözmek için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’i Türkiye’ye davetini “memnuniyetle karşıladıklarını” söylemişti.

Yazarlar