Siyaset Yeni Seçim Yasası teklifi yeni senaryolar doğurdu

Yeni Seçim Yasası teklifi yeni senaryolar doğurdu

17.03.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

AK Parti ve MHP'nin uzun zamandır üzerinde çalıştığı yeni Seçim Yasası teklifini Meclis'e sunmasının ardından siyaset kulisleri hareketlendi.

Yeni Seçim Yasası teklifi yeni senaryolar doğurdu

 

AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU Ankara - İttifak sistemi içinde milletvekili dağılımını baştan aşağı değiştiren düzenlemenin yasalaşması halinde ittifakların alabileceği pozisyonlara yönelik yeni senaryolar da gündeme gelmeye başladı. Meclis kulislerinde teklifin değişmeden yasalaşması halinde, ittifakların alabileceği pozisyonlara yönelik senaryolar da yavaş yavaş dillendirilmeye başlandı. Özellikle muhalefet kulislerinde teklifteki düzenleme ile yeni kurulan partiler ve düşük oy alması muhtemel partilerin, kendi vekillerini çıkaramadıkları gibi içinde bulundukları ittifaka da herhangi bir milletvekili katkısında bulunamamasının amaçlandığı yorumları yapılıyor. Ancak bu krizin de farklı senaryolarla bertaraf edilebileceği belirtiliyor.

Haberin Devamı

3. blok senaryosu

Bu kapsamda en çok konuşulan senaryolardan biri, Millet İttifakı çatısı altında CHP ve İYİ Parti'nin yanı sıra muhafazakâr damarı güçlü üçüncü bir bloğun oluşturulması. Böylece Millet İttifakı çatısı altında bir baraj sorunu yaşamayacak üçüncü blokta yer alan partilerin güçlerini birleştirmesiyle hem milletvekili çıkaracak oy oranına ulaşabileceği hem de bu yolla boşa gitmesi muhtemel "artık oy"ların elde tutulabileceği değerlendiriliyor. Kulislerde ayrıca 2018 örneğindeki gibi düşük oy potansiyeline sahip partilerin adaylarının ittifaktaki lokomotif partilerin listelerinden aday gösterilmesi ya da aday olan bu partilerin genel başkanlarına seçim bölgelerinde destek verilmesi formülleri de konuşuluyor.