Siyaset YSK, Şarkikaraağaç'da topu İçişleri Bakanlığı'na attı

YSK, Şarkikaraağaç'da topu İçişleri Bakanlığı'na attı

16.09.2009 - 13:01 | Son Güncellenme:

Kesinleşmiş mahkumiyeti bulunan başkanın durumuna bakanlık karar verecek

YSK, Şarkikaraağaçda topu İçişleri Bakanlığına attı

YÜKSEK Seçim Kurulu, belediye başkanı seçildikten sonra hüküm giyerek kesinleşmiş mahkumiyeti bulunan Şarkikaraağaç Belediye Başkanı AK Parti'li Mevlüt Özdemir'in bu görevden alınmasıyla ilgili İçişleri Bakanlığı'nın karar verici olduğunu belirterek, kararı işlem yapmak üzere İçişleri Bakanlığı'na gönderdi.

Isparta'da 7 Haziran'da yenilenen yerel seçimde AK Parti'den Şarkikaraağaç Belediye Başkanı seçilen Mevlüt Özdemir'in, 2006'da ‘kalpazanlık’ suçundan aldığı 2.5 yıllık hapis cezasının Yargıtay tarafından onanmasının ardından MHP İlçe Başkanlığı, Yüksek Seçim Kurulu'na dilekçeyle başvurarak Özdemir'in yerel seçimde yüz kızartıcı suçu nedeniyle hükümlü olduğu için aday olmaması gerekirken aday olduğunu, bu nedenle başkanlığının düşürülmesini talep etti. MHP İlçe Başkanlığı'nın dilekçesinde Özdemir'in görevinden düşürülmesinden sonra en çok oyu alan ikinci adayın belediye başkanı olması talep edildi.

YSK, MHP İlçe Başkanlığı'nın bu talebini 19 Ağustos 2009 tarihli oturumunda reddetti. Seçim işlemlerinin kesinleşmesinden ve seçimlerden sonra, seçilme yeterliliğine ilişkin bir halin oluşması durumunda, karar vermeye yetkili mercinin seçim kurulu değil, idari birimler olduğunu belirten YSK, karar örneğinin işlem yapılmak üzere İçişleri Bakanlığı'na gönderilmesine karar verdi. YSK'nın kararında, şu ifadelere yer verildi: “Belediye Başkanı seçildikten sonra hüküm giyerek kesinleşmiş bir mahkumiyeti bulunduğu anlaşılan Mevlüt Özdemir’in bu görevden alınması, 1580 sayılı Kanunun ilgili maddeleri uyarınca idari mercilere ait bir görev ve yetki olduğundan, seçim kurullarınca bu konuda bir karar verilmesi olanaksızdır. Sonuç: İtirazın (MHP’nin belediye başkanlığı görevinin en çok oyu alan 2'nci adaya verilmesine ilişkin itirazın) reddine, karar örneğinin Milliyetçi Hareket Partisi İlçe Başkanlığı ile Osman Ender ve Mevlüt Özdemir’e tebliğ için Şarkikaraağaç İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı’na ve ayrıca işlem yapılmak üzere İçişleri Bakanlığı’na gönderilmesine oybirliği ile karar verildi.”

NE OLMUŞTU?
Şarkikaraağaç'ta 29 Mart'ta yapılan yerel seçimde MHP'nin adayı Ramazan Kabalak oyların 2 bin 412'sini alarak başkan seçilmişti. AK Parti'nin adayı Mevlüt Özdemir ise 2 bin 398 oyda kalmıştı. AK Parti İlçe Başkanlığı'nın itirazı üzerine İlçe Seçim Kurulu'nda yapılan ikinci sayımda MHP'nin oyları 4 artarak 2 bin 416 olmuştu. AK Parti İlçe Başkanlığı bu sonuca da itiraz edince tekrar yapılan sayımda her iki partinin oyu 2 bin 416 şeklinde eşit çıkmıştı. Bunun üzerine Isparta İl Seçim Kurulu'nda yapılan kura çekiminde MHP'nin adayı Ramazan Kabalak, başkan olmuştu. AK Parti İlçe Başkanlığı ise kura çekimi sonrası ilçede 2 askerin oy kullandığını iddia ederek konuyu Yüksek Seçim Kurulu’na götürmüş, oyları inceleyen YSK, Şarkikaraağaç'taki seçimlerin iptaline karar vermişti. İlçede 7 Haziran'da yapılan yerel seçimde 2 bin 967 oy alan Mevlüt Özdemir belediye başkanı seçilmişti.

Yazarlar