04.03.2021 - 17:20 | Son Güncellenme:
Erzincan şehri birinci derece deprem kuşağı üzerinde yer alır. Yaşadığı büyük afetler nedeni ile Erzincan halkı zaman zaman büyük yıkımlar yaşamıştır. Zaman içerisinde yaşadığı sarsıntılardan daha güçlü bir şekilde dimdik ayağa kalkan şehir yerel ve yabancı turistler için keşfedilecek pek çok zenginlik barındırır.Tarihi, kültürel zenginliklerinin yanında Erzincan doğal güzellikleri ile de kendine hayran bırakan bir şehirdir. Şehir tarihi İpek Yolu üzerinde yer alır. Bu nedenle tarihi boyunca Hititlerden Urartulara, Romalardan Osmanlıya pek çok devlete ev sahipliği yapmıştır. Bu nedenle kültürel ve tarihi yerler bakımından oldukça zengin bir şehirdir. Pek çok alanda zenginliklerinin keşfi, son yıllarda artan bir turizm potansiyelini ortaya çıkarmıştır. Tarihi ve doğal güzelliklerinin yanında mutfağı, alışveriş olanakları ve coğrafyası ile de dikkat çeken şehirlerimiz arasında yer almaktadır. Erzincan gezi rehberinizin başına Mama Hatun Türbesi ve Kervansarayı ekleyebilirsiniz. Şehrin simgesi durumunda olan Erzincan Kalesinin yanında şehirde pek çok dini yapılar bulabilirsiniz. Şehirde tarihi mekânların yanı sıra müzeler de mutlaka gezilmesi gereken zenginlikler arasında yer alıyor.
Yapımı kesin olmamakla beraber 1200’lü yıllardan yapıldığı tahmin edilen türbe ve kervansaray, şehre 100 km uzaklıktaki Tercan ilçesinde bulunur. Saltuklu Prensesi Mama Hatun adına yaptırılmıştır. Şehrin en önemli tarihi yapıları arasında yer alan Mama Hatun Türbesi ve Kervansarayı Orta Çağ Türk mimarisinin en önemli eserlerinden biridir.
Kuruluşu Hitit- Urartu dönemine dayanan Erzincan Kalesi Anadolu’nun en eski ve tabi kalelerinden biridir. Kale sarp kayalar üzerinde kurulmuştur. İç içe iki yapısı vardır. Çevresi surlarla çevrili olan kale, Erzincan’a 52 km uzaklıkta yer alır. Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde geçen kale, İlhanlılar ve Mengücekler döneminde kullanılmıştır. Pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış ve önemli bir savunma alanı olmuştur.
Tercan’a bağlı Üçpınar köyü yakınlarında yer alan Abrenk Kilisesi, şehrin önemli tarihi yapıları arasında yerini alır. Anadolu’nun en sağlam Ermeni manastırlarından biridir. Vank Dağı üzerinde yer alan kilisenin yanında etrafı duvarlarla çevrili iki dili taş ve bir şapel bulunur. Dikili taşların tarihi ise 12. Yüzyıla dayanır.
1986 yılında İl Halk Kütüphanesinde açılan müze, sonraki dönemlerde 75. YIL Kültür Merkezi’ne taşınır. Müzede bölgenin birçok yerinden elde edilen tarihi eserler bulunuyor. Bunlar arasında madeni eserler, sikkeler, pişmiş toprak kaplar, koyun ve koç heykelleri, ateşli silahlar sergilenmektedir.
Kemaliye ilçesinin Ocak köyünde yer alan Hıdır Apdal Türbesi, Erzincan’a 180 km uzaklığındadır. Şehrin tarihi atmosferini yansıtan en önemli eserler arasında yer alır. Osmanlı ve Selçuklu mimarisinden örneklerin yer aldığı tarihi türbenin hangi yıl yapıldı kesin olarak bilinmiyor. Hıdır Abdal Sultan Ocak Köyünde kurduğu bu Bektaşi Dergahının 700 yıllık bir geçmişe sahip olduğu varsayılmaktadır.
Kemaliye ilçesinde yer alan Karanlık Kanyon, şehrin doğasının et etkileyici yerlerinden biridir. Adı pek duyulmamış olsa da ülkemizin yanı sıra dünyanın da en büyük kanyonları arasında yer alıyor. Kanyoda kano, rafting, jumping gibi doğa sporları yapılabiliyor. Dik kayalıklar arasında kalan kanyon özellikle fotoğraf meraklıları ve macera tutkunları için gizli bir hazine gibidir.
Çağlayan Beldesinde yer alan şelale, Erzincan’a 35 km uzaklıkta yer alıyor. Erzincan’ın etkileyici doğa harikaları arasında yer alan Girlevik Şelalesi, ülkemizin en büyük şelaleleri arasındadır. Özellikle kışın donan şelale ayrı bir güzelliğe bürünür. Yazın bunaltıcı sıcaklarda ise serinlik veren Şelale, Erzincanlıların sıklıkla ziyaret ettiği dinlenme ve piknik alanlarından biridir.
8) Otlukbeli GölüOtlukbeli Gölü Erzincan’ın coğrafyasına benzersiz bir manzara sunar. Aynı ismi taşıyan ilçede yer alan göl, ilçe merkezinden 6 km uzaklıkta yer alır. Fotoğraf tutkunları için benzersiz bir mekan olan Otlukbeli Gölü, keşif içinde oldukça ideal bir noktadır. Göl traversten seddi göllerindendir. 15-18 m derinliğe sahiptir. Ayrıca doğal anıt olarak ilan edilen gölün yüz ölçümü 6500 m2’dir.
9) Köroğlu MağarasıRefahiye ilçesinde yer alan Köroğlu Mağarası Altköy mevkiindedir. Erzincan’a 80 km mesafede yer alır. Mağara doğal güzellikleri ile doğaseverlerin uğrak noktaları arasında yer alır. Mağaraya taş merdiven sayesinde çıkılır. Mağara içerisinde ise taşlardan kesilen oturma alanları bulunur. Ayrıca mağara içinde Köroğlu’nun atının ayak izi olduğu düşünülen izlerde bulunmaktadır. Bu nedenle Köroğlu Mağarası adı verilmiştir.
10) Ekşisu Kaplıcası ve Mesire AlanıDoğal ve tarihi güzelliklerinin yanında Erzincan’da mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler arasında Ekşisu Kaplıcası da bulunur. Kaplıca şehir merkezine 11 km uzaklıktadır. Kaplıca suyu 33 derecedir. İçerisinde sodyum, karbondioksit ve magnezyum bulunur. Bu nedenle mineraller bakımından oldukça zengindir. Solunum, cilt ve mide rahatsızlıklarının yanı sıra romatizma gibi hastalıklara da kaplıcanın iyi geldiği bilinmektedir.