Apple Apple'a tarihi bir ceza daha kesildi! Apple bu sefer hangi patentleri ihlal etti?

Apple'a tarihi bir ceza daha kesildi! Apple bu sefer hangi patentleri ihlal etti?

17.10.2017 - 11:34 | Son Güncellenme:

Apple, görünüşe göre FaceTime ve diğer iOS uygulamalarında kullanılan dört patentli teknolojiyi ihlal ettiği için VirnetX patent holding şirketi 439,7 milyon dolar ödemeye karar verildi. Apple'ın, kararı temyiz etmeyi planladığı ve 2012'de başlayan bu uzun süren patent savaşını sürdürdüğünü söylediği bildirildi.

Applea tarihi bir ceza daha kesildi Apple bu sefer hangi patentleri ihlal etti

milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Apple'ın, iMessage ve FaceTime özellikleriyle ilgili patentleri ihlal etmekle suçlayan VirnetX'e 439,7 milyon dolar ödemesine karar verildi. VirnetX ilk kez 2010 yılında Apple'a karşı dava açtı ve sadece iki yıl sonra 368 milyon dolar kazandı. Daha sonra 2012'de yeniden dava açıldı, ki bu bugün kararlaştırıldı. Apple başlangıçta davayı kaybetti, sonra haksız yere başvuruda bulundu. Yeni bir duruşma başladı ve duruşmayı kaybetti, yaklaşık 300 milyon dolar ödemesi emredildi, sonra biraz daha kaybetti ve şimdi bu miktar daha da artırıldı. Bunun nedeni, hakim, Apple'a ihlal ettiği cihaz başına 1.20 dolar olan ödeme tutarını cihaz başına 1.80 dolara yükseltmnesi Bunlar bazı iPhone'ları, iPad'leri ve Mac'leri içeriyor. VirnetX, kararın "çok makul" olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

440 milyon dolarlık toplam kesin karar, geçen yıl açıklanan 302.4 milyon dolarlık jüri kararını ve ayrıca ihlal edilen cihazın her bir satışı için 41.3 milyon dolarlık ilave telif hakkı ihlali içeriyor. Ayrıca bu tutar 96 milyon dolarlık faiz, masraf ve avukatlık ücretlerini de içeriyor.

Teknoloji devleri, genellikle kendi ürünlerini üretmeyen ve sadece diğer şirketleri para karşılığında dava eden "patent iddiası teşkilatları"na yıllar içinde dava açtılar. Bazen yasal savaşlara son vermek için uzlaşmaya vardılar, ancak başka zamanlarda, patentleri geçersiz kılmak veya kanıtlamak için daha fazla zarar vermeye çalıştılar.

Bu arada Apple'ın umduğu şey de olabilir. ABD Patent ve Ticari Marka Ofisi geçtiğimiz günlerde VirnetX'in dava açtığı patentlerin dördünü geçersiz hale getirdi. Ancak VirnetX bu karara itiraz edebilir. Apple, karaa itirazda bulunmayı planladığından başka bir açıklama yapmadı.

VirnetX daha önce Microsoft şirketine açtığı patent davasında 200 milyon dolar kazanmıştı.