Teknoloji Dubai'den cep telefonu getirtmek yakında tarih olabilir

Dubai'den cep telefonu getirtmek yakında tarih olabilir

29.12.2017 - 11:43 | Son Güncellenme:

Dubai'ye giden tanıdık artık cep telefonu getiremeyecek! Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri sıfır vergi uygulayan nadir ülkelerden. Fakat bu rüya yakın bir tarihte sona erecek gibi görünüyor. Suudi Arabistan ve BAE'de 1 Ocak'ta katma değer vergisi uygulaması başlıyor. Yüzde 5 oranındaki KDV'nin zaten yüksek olan hayat pahalılığını daha arttırmasından endişe ediliyor.

Dubaiden cep telefonu getirtmek yakında tarih olabilir

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri üç yıl önce önemli oranda düşen petrol fiyatının yol açtığı kamu geliri kaybını kapatmak için önümüzdeki yıldan itibaren birçok ürün ve hizmete yüzde 5 oranında vergi uygulayacak. Gıda maddeleri, elektronik aletler, akaryakıt, telefon, su, elektrik ve otel rezervasyonları katma değer vergisine (KDV) tabi olacak. Kira, gayrı menkul satışı, bazı ilaçlar, uçak bileti ve okul ücretleri ise vergi kapsamına alınmayacak.

Haberin Devamı

Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) bütün yan masraflarıyla birlikte yükseköğrenim ücreti üzerinden de katma değer vergisi alınacak. BAE'de emlak alan ve satanların emlak komisyonu için ödedikleri ücret de KDV'li olacak. Önümüzdeki yıllarda diğer Körfez ülkelerinin de KDV uygulamasına geçmesi bekleniyor.

Gelecek olan vergi sistemi ile beraber Birleşik Arap Emirlikleri'nde yaşam maliyetinin yüzde 2.5 artması bekleniyor. Maaş sistemine vergi uygulanması şu durumda beklenmiyor. Birleşik Arap Emirlikleri vergi sistemi sayesinde yılda 3.3 milyar dolar gelir elde etmeyi planlıyor.

Suudi Arabistan da 2018 mali yılı için 261 milyar dolar bütçe ayırdığını açıkladı. Bu rakam ülke tarihinin en yüksek bütçesi. Getirilmesi planlanan yeni vergi sistemine rağmen Suudi Arabistan'ın en iyi senaryoda 2023 yılına kadar bütçe açığı vermesi bekleniyor.

Haberin Devamı

IMF'nin de yaptığı öneri ile beraber Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri geçtiğimiz yaz döneminde tütün ürünleri ve enerji içeceklerine yüzde 100, alkolsüz içeceklere ise yüzde 50 oranında vergi uygulamaya başladı.