Teknoloji Sabit Disk Nedir, Nasıl Çalışır? Sabit Dist (Harddisk) Ne İşe Yarar ?

Sabit Disk Nedir, Nasıl Çalışır? Sabit Dist (Harddisk) Ne İşe Yarar ?

28.03.2021 - 03:18 | Son Güncellenme:

Kullanmakta olduğumuz masaüstü ve dizüstü bilgisayarların çalışmasında etken olarak faaliyet gösteren donanımlar bulunmaktadır. Bu donanımlardan bir tanesi de depolama birimleridir. Depolama birimleri, sabit disk, harddisk gibi isimler ile de bilinir. Peki, bu birimlerin görevleri nelerdir? Bilgisayarın hangi fonksiyonlarını sağlamaktadır? Arızalanması durumunda ne gibi olumsuzluklar ile karşılaşılmaktadır? İşte sabit disk ve görevleri hakkında bilgiler.

Sabit Disk Nedir, Nasıl Çalışır Sabit Dist (Harddisk) Ne İşe Yarar


Bilgisayarlar üzerinde işlediğimiz her türlü bilgiyi ve kullandığımız programları saklayan birimlere sabit disk denir. Bu bilgileri sakladığı ve depoladığı için saklama birimi veya depolama birimi olarak da anılırlar.

Sabit Disk Nedir, Nasıl Çalışır?

Bilgisayar üzerinde bulunan belgelerimizi saklayan, istediğimiz zamanda hazır olarak karşımıza getiren hem depolama hem saklama işlevi gören birimlere sabit disk ya da harddisk denmektedir. Teknolojinin gelişmesi ve yeterli alanlara ihtiyaç duyulması sebebi ile sabit disklerin kapasitelerinde giderek artış görülmektedir. Kapasiteleri ile ters orantılı olarak boyutları da giderek küçülmektedir. Böylece daha işlevsel ve pratik konumda bulunurlar. Arızalanması durumları bilgi kayıplarına neden olabilir.

Sabit Disk Nedir, Nasıl Çalışır?

Sabit diskler bir mil üzerine sıralanmış şekilde dizayn edilmişlerdir. Dış kısımları ise metal ve plastik maddeler ile kaplanmıştır. Plaka şeklinde yapılan harddisklerin içinde manyetik tabakalar bulunmaktadır. Yani bütün veriler bu tabaka içerisinde depolanır. Bu depolama işleminde mıknatıs mantığı kullanılmaktadır.

Sabit disklerin çalışma mantığı disklere veriler halinde yazılmasıdır. Kaydedilen veriler byte birimlerinden oluşmaktadır. Byte birimlerine dönüşen veriler CPU ile koordineli olarak kayıt edilmektedir.

Sabit disklerdeki manyetik alan içerisinde üst üste bulunan plakalar, RW yani okuma yazma kafa fonksiyonu sayesinde hem okunur hem de yazılır. Bu sürücü kafaları disklerin orta kısımlarına yakın olarak tasarlanır. Bu yüzden merkezdeki veriler dış kısımlara göre daha yoğun şekilde olurlar. Diske veri yazmada gerekli olan bir diğer unsur ise elektromanyetik akı iletilmesidir.