Teknoloji USB 3.0 tuzağına düşmeyin!

USB 3.0 tuzağına düşmeyin!

13.01.2010 - 15:00 | Son Güncellenme:

Süper hızlı USB 3.0 cihazlar piyasaya çıkıyor ama beraberinde önemli bir tehlikeyi de getiriyor...

USB 3.0 tuzağına düşmeyin

Teorik hızı 5Gbps olan USB 3.0, USB 2.0'ın limiti olan 480Mbps'yi 10'a katlayabilecek güçte bir standart.

Bu yılın CES fuarında tam 17 USB 3.0 ürün ortaya çıktı. Tüketicilerin özellikle taşınabilir sabit disklerde görmek istediği bu teknolojinin ilk örnekleri e-SATA kadar hızlı. Ayrıca ek bir güç kablosu gerektirmeden çalışmasıyla, kablo karmaşasından kurtulmak isteyen tüketicilerin nezdinde büyük bir avantaja sahip.

USB 3.0 ürünlerin akını sürdükçe daha hızlı, daha güçlü ürünlerin piyasaya çıkması bekleniyor. Hızlı internet ve güçlü donanım mevcut ama fiziksel veri aktarımında yaygın standartların oluşturduğu darboğaz, USB 3.0 ile aşılacak.

USB 2.0 portlar ve kablolar da yeni standart ile uyumlu olduğu için yaygınlaşması oldukça hızlı olacak. Üreticilerin verdiği büyük destek ve duyulan heyecan bunun açık bir göstergesi.

CHIP Online'dan A'dan Z'ye USB 3.0 rehberi

USB 3.0 Solid State Disk'e merhaba!

Western Digital ilk USB 3.0 harici sabit diski duyururken, Seagate, LaCie, Rocstor, Iomega gibi markalar da önümüzdeki aylarda kendi USB 3.0 sabit disklerini piyasaya sürmeye hazırlanıyor.

Dane-Elec ve A-Data gibi markalar da USB 3.0 ürünler, hatta çift USB 3.0 bağlantı kullanan SSD'ler hazırlıyor. Böylece ilk Solid State taşınabilir diskler de bu yıl içerisinde piyasada görülmeye başlanacak.

Önümüzdeki aylarda sertifikalı, SuperSpeed USB 3.0 logosu taşıyan ürünler çıkacak. Ürünler sertifika laboratuarlarında sıra bekliyor. Bu sertifikaya sahip ürünler çıktığında, tüketiciler vaat edilen hızı alacaklarını bilmenin gönül rahatlığıyla alışveriş yapabilecekler. Logolu ürünler 5 Gbps hızı gerçekten sunmak zorunda olacak.

Tüketicileri bekleyen tehlike!

Bahsi geçen gelişmelerin bir yan etkisi ise, bazı firmaların piyasada ilk olmak için sertifika laboratuarındaki kuyruğu beklemeden, sertifikasız USB 3.0 ürünleri satışa sunması olacak.

Hali hazırda sertifikasız satılan bazı USB 3.0 ürünler mevcut ama bunlar yeni standartta olsalar bile USB 3.0'ın potansiyelinin ne kadarını kullanıyor ölçmeden bilmek mümkün değil. Bazı firmaların ürünleri sertifikasyon süreci bekliyor ve gerçekten yüksek hız sunuyor.

Bununla birlikte bazı firmalar, daha önce USB 1.1'den USB 2.0'a geçişteki gibi düşük hızlı USB ürünleri 3.0 standartlarına uygundur diye satacak ve tüketicileri mağdur edecek. Tüketicilerin bu konuda dikkatli olması gerekiyor. CHIP testlerini takip ederek yeni ürünlerin vaat edilen hızı sunup sunmadığını öğrenebilirsiniz.

CHIP Online'dan A'dan Z'ye USB 3.0 rehberi

Daha fazlası için www.chip.com.tr sitesini ziyaret edebilirsiniz.