Teknoloji Windows, not defteri kullanıcılarını sevindirdi: 33 yıl sonra düzeltildi

Windows, not defteri kullanıcılarını sevindirdi: 33 yıl sonra düzeltildi

09.05.2018 - 18:31 | Son Güncellenme:

1985 yılında sürüm 1.0'dan beri Windows ile birlikte gönderilen Microsoft'un metin düzenleme uygulaması Notepad, Linux, Unix, Mac OS ve macOS aygıtlarında oluşturulmuş metin dosyalarındaki satır sonlarını nasıl ele alacağı konusunda güncelleme aldı.

Windows, not defteri kullanıcılarını sevindirdi: 33 yıl sonra düzeltildi

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Microsoft, geliştirici konferansında Notepad için bir güncelleme yayınlayacağını duyurdu. Microsoft, not defterindeki sorunun neden otuz yılı aşkın süredir dilendirilmesini izin verdiğine değinmeden karar verdi ve güncellemeyi sundu.

Windows Notepad'in MacOS ve Linux sürümleri için, geliştiriciler tarafından uzunca süredir şikayet edilen problemi vardı. Bunlar Notepad'in satır besleme sınırlamaları, sekmelerle boşluk tartışması veya JavaScript'te noktalı virgüllerin zorunlu hale gelmesi.

Yine de, uygulama yaygın olarak kullanılıyor. Windows geliştirici platformunun başkanı Kevin Gallo, "Notepad'i çözdük" dedi.

Not Defteri daha önce sadece Windows Satır Sonu (EOL) karakterlerini, özellikle Carriage Return (CR, \ r, 0x0d) ve Line Feed'i (LF, \ n, 0x0a) birlikte tanıdı. Mac OS için, EOL karakteri sadece Carriage Return (CR, \ r, 0x0d) ve Linux / Unix için sadece Line Feed'dir (LF, \ n, 0x0a). Mac OS X'ten bu yana modern macOS, Unix sözleşmesini takip ediyor.

Haberin Devamı

Windows Not Defteri'nde MacOS, Mac OS, Linux veya Unix-flavoured bilgisayarlarda yazılmış bir dosyayı açmak, bu nedenle paragraflar ve çizgiler arasında ayrım yapılmayan uzun bir metin duvarı gibi görünüyordu.

Not Defteri, CRLF'yi varsayılan EOL karakteri olarak çıkarmaya devam edecek. Çizgileri tamamen değişmiyor. Ancak, açtıkları dosyaların biçimlendirmesini koruyacak, böylece kullanıcılar Windows olmayan satırlarla metin dosyalarını görüntüleyebilecek, düzenleyebilecek ve yazabilecekler.