Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Milyonlarca öğrenci ve veli ayakta. Kimi yeni bir okul arayışında, kimi de burs ve yurt peşinde. Öğretmenler için de durum farklı değil. Yüz binlerce öğretmen atama bekliyor. On binlerce okul müdürünün yeri değişecek...
Binlerce okul tabela değiştirdi. Klasik liseler tarihe karıştı. 4+4+4 sistemi hâlâ oturmadı. En önemlisi de yakın çevresinde çocuğunu gönderecek okul bulamayan veli sayısı hızla artıyor!..
Öğrenci, veli ve öğretmenlerin bu sıkıntılarını gören, duyan, çözüm arayan ise yok gibi. Sancı ve gerginlik de zaten bu yüzden!

Okul sorunu olacak mı?
MEB, okul ihtiyacını karşılamak için elinden geleni yapıyor. Aynı şekilde YURTKUR da dur durak bilmeden yeni yurtlar açıyor. Ama dünden bugüne, sayısal olarak, hemen her konuda çok mesafeler kaydedilse de uygulamada hâlâ ciddi sıkıntılar var.
İyi okul bulmak zaten çok zor. Neredeyse tüm liseler, anadolu lisesi oldu ama yabancı dille eğitim yapanı yok gibi. İkili eğitim, aldı başını gidiyor. Özellikle büyük kentlerde, tam gün eğitim tarihe karıştı. Çünkü okul ve derslik ihtiyacı, sürekli artan nüfusun çok gerisinde kalıyor.
Yine aynı şekilde her yıl yüz binlerce konut üreten Türkiye, her yıl 300, 500 yurt yapamıyor. Milyar dolarlık projelere kaynak bulan güçlü ekonomi, öğrencilere yeterince burs veremiyor.
Hemen her şeyi dünle kıyaslayıp, şimdi çok daha iyi demek yetmiyor. Önemli olan, yapılanlar, yetiyor mu, yetmiyor mu?..
Bu sorun hepimizin ve çözümünü de hep birlikte bulmalıyız. Çünkü zarar gören, çocuklarımız ve ülkemizin geleceği!..

Dayatma yok!
Milli Eğitim Bakanı Avcı açıklama yaptı: Öğrenciler imam hatiplere zorla yönlendirilmiyor.
Haklı. Tercih istemine baktığınızda eğer öğrenci istemezse, hiç kimse onu, ne imam hatibe ne de meslek liselerine zorla gönderemez. Ama eğer önünde başka seçenek yoksa ne yapacak?
Örneğin fen ve anadolu liselerinden birine giremedi, imam hatip ve meslek lisesine de gitmek istemiyor. Çevresinde de başka okul yok. Yani o zaman ya özel okula gidecek ya da açık liseye. Maddi olanağı iyi değilse, özel okulu aklından bile geçirmeyecek, 15 yaşındaki bir çocuğu açık liseye göndermek de hiç doğru değil. Üstelik temel eğitim 12 yıla çıkartılmışken...
Eskiden hemen her mahallede klasik liseler vardı. Hiçbir yere giremeyen ya da çocuğunu uzağa göndermek istemeyen velilerin tercihi onlar olurdu. Ama bu yıl hepsi tabela değiştirdi.
İşte bu yüzden bu yıl ilk kez uygulanan bu sistemin mağduru ve sızlayanı çok olacaktır!..

Kolejliye devlet katkısı
2014-2015 eğitim-öğretim yılında özel okula devam edecek 250 bin öğrenciye eğitim-öğretim desteği verilecek. Başvurular bugün başlıyor.
Öğrenci başına verilecek destekler, yıllık 2 bin 500 TL ile 3 bin 500 TL arasında değişecek. Okul öncesi kurumlarına gidecek öğrencilere 2 bin 500, özel ilkokullara gidecek öğrencilere 3 bin TL, özel ortaokul ve liselere gideceklere de yıllık 3 bin 500 TL ödeme yapılacak.
Dershanelerden özel okula dönüşecek temel liselere devam edeceklere de verilecek eğitim öğretim desteği 3 bin TL olarak belirlendi. Tebliğe göre, 2014-2015 eğitim öğretim yılında özel okul öncesi eğitim, ilkokul, ortaokul ve ortaöğretim okullarına devam eden 250 bin öğrenciye eğitim ve öğretim desteği verilecek. Okul öncesi ve ilkokullara 50’şer bin, ortaokul ve liselere 75’er bin olmak üzere toplam 250 bin öğrenci desteklerden yararlanacak.
Peki, ya diğerleri?
Ve çok daha önemlisi, ileride birileri çıkıp bu uygulamaya son verirse ne olacak?..
Özetin özeti: Eğitim ve çocuklarımız için yapacak daha çok iş var...