Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Milyonlarca adayın yarıştığı çok sayıda sınav var.
Onlardan biri de Yabancı Dil Sınavı (YDS).
Geçen yıl adayların yüzde 75’i döküldü. Yani barajı aşamadı.
Peki, adaylar mı çok yetersizdi yoksa sorular mı çok zordu?
Yabancı dil konusunda özürlü olduğumuz hep dile getirilir. Ama bu sonucu hak edecek kadar vasat olduğumuzu da hiç kimse iddia edemez.
Dünden bugüne yabancı dil sınavları hep tartışılır. Çünkü master ya da doktorasını, yurtdışında dünyanın en iyi üniversitelerinde yapanlar bile zaman zaman bu barajı aşamıyorlar.
Niye, çünkü sınavların içeriği saçma sapandır. Örneğin ilgi alanınıza hiç girmeyen bir konuda öyle bir metin ortaya konuluyor ki, bırakın İngilizceyi, sorular Türkçe de olsa, yine ne denilmek istendiğini anlayıp, doğru cevap vermeniz mümkün değil.
İşte bu yüzden herkese kendi branşıyla ilgili sorular hazırlamak o kadar zor ise genel konulara yönelik metinlere yönelmek en doğru olandır.
İngilizce hocaları, özellikle de üniversitelerin hazırlık bölümü hocaları bu konuda çok katılar. Geçenlerde kendi aralarında yaptıkları bir toplantıya ben de katıldım. Bu görüşlerimi dile getirdim. Çok rahatsız oldular.
Üniversite giriş sınavlarında dereceye giren öğrencilerin hazırlık sınıfında çakılıp kalmalarının vahametini anlatıp, eğer sınıfın yüzde 90’a varan bir bölümü zayıf not alıyorsa, sorunun sadece öğrencilerde değil hocalarda ve sistemde de olduğunu vurguladım ama anlattıklarım havada kaldı...
Eskiden Matematik’ten korkulurdu. Öğrencilere sevimsiz gelirdi. Onlar bile yumuşadı ama yabancı dilciler hala soğuk maske takmaya devam ediyorlar.
Ona da razıyız ama geldiğimiz nokta da ortada..
YDS’ye yönelik hazırlık maratonumuzu, bu yıl yine Justenglish’le sürdüreceğiz.
Bu yöndeki sorularınızın, değerlendirmelerinizin ve sınavla ilgili gelişmelerin de yer alacağı YDS Deneme Sınavı’nı her hafta salı günleri, Milliyet’le birlikte gazete bayiinizden ücretsiz olarak alabilirsiniz...

Haberin Devamı

Işık, Ispartakule’de eğitime başladı

Bu yıl 128. kuruluş yıldönümünü kutlamaya hazırlanan FMV Işık Okulları, Ispartakule Kampüsü’nü hizmete açtı. Nişantaşı, Ayazağa, Erenköy kampüsleri bulunan Işık Okulları’nın yeni açtığı Ispartakule Kampüsü’nde anaokulu, ilkokul 1,2,3 ile ortaokul 5 ve 6. sınıflar eğitim görüyor. Toplam 35 bin metrekare alan üzerine kurulu kampüste Yarı olimpik kapalı yüzme havuzu, geniş spor alanları, yemekhane, kütüphane, oditoryum bulunuyor.
Bölgenin kültür- sanat ve spor etkinliklerini destekleyen ‘bir yaşam merkezi’ olarak hizmet verilmesi amaçlanan kampüsten çevre devlet okullarında öğrenciler de yararlanabilecek. Daha sonraki süreçte kampüs, velilere ve dışarıdan gelecek anne babalara da açılacak.