Liselere Giriş Sınavı LGS’de, bu yıl ilk Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları da yer aldı.
Sorular kimine göre kolay, kimine göre de çok zordu.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi’nden niye bu kadar çok fazla soru soruldu diye sorgulayanlar da oldu. Çok iyi oldu diyenler de...
Ama görünen o ki, tıpkı Fen ve Matematik’te olduğu gibi, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi’nde de tartışmasız sorular hazırlayamıyoruz.
Bu konuda kendini fazlasıyla donanımlı hisseden yetişkinlerin bile cevaplamakta zorlandığı soruların varlığının yanı sıra tartışmalı olanlar da kafaları karıştırmaya yetti de arttı.
İşte bu konudaki yüzlerce şikayetten sadece birisi:
MEB’e itiraz dilekçesi
“Rehber öğretmenim. Kızım da bu yıl 8. sınıf öğrencisi olarak sınava girdi.
Okulda dereceler alan, TÖDER’in Türkiye geneli sınavında 2 yıldır derece yapan (bu yıl Türkiye 44.’sü oldu) bir öğrenci.
Ancak hiçbir seçiciliği olmayan bu sınavda, 3 Fen, 1 de Din dersinden yanlış çıkardı.
Fen’de yanlış yaptığı soruların tamamı, öğretmenlerin de cevapta net olamadıkları tartışmalı sorular.
Din sorusu ise akademik olarak hatalı bir soru.
İptal edilmesi gerek.
Din öğretmeni ve onun yakını olan pek çok uzman da aynı kanıda.
Ekte, Milli Eğitim Bakanlığı’na gönderdiğim bu konudaki dilekçeyi bulacaksınız.
Sizden ricam, bu konuyu basında dile getirmeniz ve yankı bulmasıdır.
Biz MEB üzerinden başvurumuzu yaptık ancak basın olmazsa hiçbir şey olmayacağından endişe duyuyoruz.
Zekat sorusu
Konu: Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testi B kitapçığı 10. Sorunun- A kitapçığı 18.sorunun hatalı olup, şıklarda doğru cevabın bulunmaması nedeniyle iptali istemi.
Söz konusu soruda doğru cevap olarak belirtilen A şıkkı doğru cevap değildir.
Duha Suresi 9. ve 10. ayetleri kesinlikle zekatla ilgili değildir.
Duha Suresi’nin tamamı, Mekke döneminde Hicret’ten önce inmiştir. Oysa ki zekat, Hicret’ten 2 yıl sonra farz kılınmıştır. Bu nedenle zekatla ilişkilendirilemez.
A şıkkında belirtilen Duha Suresi’nin 9. ve 10. ayetleri yoksulların korunup gözetilmesini amaçlamaktadır (Prof Dr. Mustafa çağrıcı, Prof. Dr. Hayreddin Karaman, Prof. Dr. İbrahim Kafi Dönmez, Prof. Dr. Sadarettin Gümüş’ün 2012 4. baskı Kur’an Yolu Türkçe Meal ve Tefsir’in 5. cildinin 639 ve 640. sayfaları) Söz konusu eserin 1.cildinin 629, 630 ve 631. sayfalarından anlaşılacağı üzere, zekatla doğrudan ilgili olan ayet Ali-İmran suresinin 92. ayetidir.
Adı geçen eserde bu ayetin açıklamalarında yine zekatla ilgili olan Bakara Suresi’nin 177 ve 267. ayetlerine atıfta bulunulmuştur.
Yine Ömer Nasuhi Bilmen, Konyalı Mehmed Vehbi, Hasan Basri Çantay ve Diyanet İşleri Başkanlığı tefsirleri incelendiğinde, Duha Suresi 9. ve 10. ayetleri ile ilgili benzer bilgilere ulaşılacaktır.
8. sınıf MEB Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitabının 37. sayfasında belirtilen “Öyleyse yetimi sakın üzme. İsteyeni azarlama” ayeti, yoksullara karşı şefkatli olunması gerektiğini vurgulamaktadır.
Zekatın nasıl verileceğini değil, zekatın nasıl verileceğini, kitabın 37. sayfasında ilkeler çıkaralım bölümünde yer alan Bakara Suresi 262. ayeti açıklamaktadır.
Sorunun B ve C şıkları doğru cevap değildir.
D şıkkında verilen ayet zekatla ilgilidir. Ancak zekatın nasıl verileceği ile ilgili değil, hangi mallardan verileceği ile ilgilidir.
Sonuç olarak, hiçbir şık sorunun cevabı olmamaktadır.
Bu yüzden, bu sorunun iptal edilmesi gerekmektedir.
Yukarıda yapılan açıklamaların da ışığında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Testi B kitapçığı 10. Sorunun- A kitapçığı 18. sorunun iptal edilmesini bilgilerinize arz ederim...”
Şimdi ne olacak?
MEB bu konuda dediğim dedikçi değil. İtirazlar üzerine biri Matematik, diğeri Fen iki soruyu anında iptal etti. Diğer itirazlar da değerlendiriliyor. Muhtemelen başka iptaller de gelebilir.
Ve her iptal sadece MEB’e olan güveni sarsmakla kalmıyor, veli ve öğrencilerin canını da çok sıkıyor. Ayrıca, kim hangi soruyu yanlış yaptıysa, biraz da öküzün altında buzağı arayarak kabahatin kendilerinde değil, soruyu hazırlayanlarda olduğunu dünya aleme anlatıyor.
İşte bu yüzden, LGS, YGS, LYS benzeri giriş sınavlarına soru hazırlayan kadroların çok titiz olmaları gerekiyor.
Hata olmaz mı, elbette olur. Ama ne olur bunu minimuma indirsinler. Hatta hiç olmasa, ne iyi olur...
Özetin özeti: Yanlışsız sınav yapmak o kadar mı zor!..
Özay Şendir
‘Diyalektik bir şey’ olarak Lozan tartışması...
16 Mayıs 2025
Abbas Güçlü
Sosyolojik hatalar!
16 Mayıs 2025
Zafer Şahin
Sanatçılar ‘Terörsüz Türkiye’ istemiyor mu?
16 Mayıs 2025
Abdullah Karakuş
Krizler, görüşmeler ve sonuçları
16 Mayıs 2025
Güldener Sonumut
İttifak’ta görüş ayrılığı çıkmadı
16 Mayıs 2025