Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

YÖK ve ÖSYM, ÖSS’ye yönelik olarak bir dizi çalışma yapıyor. ÖSYM, liselerin 4 yıla çıkması ve haftalık ders çizelgesindeki değişikliklere paralel olarak 2009-ÖSS’deki testlerin kapsamlarını yeniden belirledi. Bazı derslerin ağırlığı arttı, bazılarınınki de azaldı. YÖK ise katsayılarla ilgili olarak yoğun bir çalışma içerisinde. Katsayı değişikliğine, bu yıl için kesin gözüyle bakılıyor. Daha önceki düzenlemeler, Çankaya ve yargıdan dönmüştü. Ama bu hiç umurlarında değil. İlle de değişiklik yapılacakmış. Yapılmalı da. Ama bu değişiklik militanca değil, pedagojik olmalıdır. Yoksa yine baş ağrıtmanın ve öğrencileri bir kez daha hayal kırıklığına uğratmanın ötesinde bir işe yaramaz.
Bu konuda alınacak en doğru karar, meslek lisesi mezunlarının önünü açmaktır. Nasıl ki diğer lise mezunları kendi alanlarıyla ilgili fakültelere girişte eşit koşullarda yarışıyor hatta artı puan alıyorsa, meslek lisesi mezunları da aynı hakka kavuşmalıdır. Böylesi bir düzenlemeye de ne Çankaya bir şey der ne de yargı. Gürüz ve Teziç bunu yapmadıkları için yüz binlerce gence ve ailelerine kocaman bir özür borçlular...

Yeni ağırlıklar
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan’ın verdiği bilgiye göre, işte ÖSS’deki yeni ağırlıklar:
Türkçe: Soruların tamamı Türkçe’yi kullanmaya yönelik olacak
Sos-1: Sosyal bilimlerdeki temel kavram ve ilkelerle düşünmeye dayalı soruların yüzde 43’i Tarih’e, yüzde 34’ü Coğrafya’ya, yüzde 23’ü de Felsefe’ye yönelik olacak
Mat-1: Soruların tamamı, matematiksel ilişkilerden yararlanma gücüyle ilgili olacak
Fen-1: Fen bilimlerindeki temel kavram ve ilkelerle düşünmeye dayalı soruların yüzde 33.3’ü Fizik, yüzde 33.3’ü Kimya, yüzde 33.3’ü de Biyoloji’den gelecek.
Ed-Sos: Türk Edebiyatı-Dil ve Anlatım’dan yüzde 67, Coğrafya yüzde 33
Sos-2: Tarih (Çağdaş Türk ve dünya tarihi dahil) yüzde 44, Coğrafya yüzde 17, Psikoloji yüzde 13, Mantık yüzde 13
Mat-2: Matematik yüzde 60, Geometri yüzde 30, Analitik Geometri yüzde 10
Fen-2: Fizik yüzde 33.3, Kimya 33.3, Biyoloji yüzde 33.3

Öteki Atatürk
Genç Bakış’ta geçen hafta Can Dündar’ın gözüyle Atatürk’ü, yani Mustafa’yı tartıştık. Öğrenciler sordu, Dündar yanıtladı. Bu gece yine Mustafa Kemal’i konuşacağız. Ama daha geniş bir yelpazede. Mustafa’daki Atatürk ile bilinen Atatürk arasındaki farklılıkları ele alacağız. Filmle birlikte tartışılan konuları, bu kez başka isimlere soracağız. Atatürk, diktatör müydü, vefasız mıydı, dinsiz miydi, kadına ve içkiye düşkün müydü, kindar mıydı, yalnız mıydı, tabu muydu?..
Yakın çevresinden bir isim: Kâzım Karabekir. Doğu Cephesi Orduları Kumandanı olarak Padişah’ın emrine uyup Mustafa Kemal’i tutuklasaydı tarihin akışı nasıl gerçekleşirdi? O, bu tarihi buluşmada ne yaptı? En yakın arkadaşıyken yolları neden ayrıldı ve bu süreçte neler yaşadı? Nutuk ile Karabekir’in kaleme aldığı “İstiklal Harbimiz” arasındaki farklılıklar neler? İşte bu konudaki çok özel anekdotları birinci ağızdan, Karabekir’in kızı Timsal Karabekir’den dinleyeceğiz.
Prof. Dr. Mehmet Saray, uzun süre Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı yaptı. Dünyanın dört bir yanına, o ülkelerin dillerini bilen doktoralı araştırmacılar göndererek arşivleri inceletti. Atatürk ile ilgili her belgeyi, kurumu adına topladı. “Atatürk için bugüne kadar ne yapıldı ki, diyenlere söyleyeceğim çok söz var“ diyor.
Mustafa Balbay, orta yaş gazeteci kuşağının önemli isimlerinden biri. Ankara’nın havasını en iyi soluyanlardan. En önemlisi de Atatürk’e yönelik gözlemleri. Sadece Ankara’da, Türkiye’e değil dünyanın dört bir yanında Atatürk için kim ne yaptı, ne söyledi, nasıl bakıyor sorularına cevap aradı...
Hıfzı Topuz, Orhan Koloğlu, Mehmet Alkan ve Nevzat Yalçıntaş... Dördü de Atatürk konusundaki birikimleri ve araştırmalarıyla öne çıkan isimler. Kameralarımız onlara da uzanacak. Hepsi de izlemeye değer.
Can Dündar’a Atatürk’ü daha yakından tanıma ortamı yarattığı için teşekkür ederiz. Kaçıranlar için önceki haftadan kısa bir özet de olacak.
Genç Bakış: Kanal D, 00.20
Özetin özeti: Bu gece de uykusuz kalacağız. Ama değer!..