Türkiye’nin en iyi okullarına paraşütle girilir mi? Yani mevcut kuralların dışında başka yol var mı?
Eğer açık kapı bırakılırsa elbette girilir. Zaten giriliyor da.
Peki, bu durum milyonlarca veliyi rahatsız etmiyor mu, sistem altüst olmuyor mu?
Evet, bu konuda tam bir kaos söz konusu.
Ve MEB, bu sistemi, yani TEOG’u ortadan kaldıracağına, bu yıl da devam kararı aldı...
Hatırlanacağı gibi 8. sınıf öğrencilerinin tamamı aynı sınava girmelerine rağmen, liselere kayıt yaptırırken iki farklı yerleştirme sistemi uygulanıyordu.
Fen ve Anadolu liseleri yani devlet okulları TEOG’daki tüm testleri ve okul başarı puanını esas alırken, özel okullar sadece Türkçe, Matematik ve Fen testlerini dikkate aldılar. Sosyal, Yabancı Dil ve Din Bilgisi testleri ile üç yıllık okul başarı puanını yok saydılar.
Bu kurallar açıklandı, kayıtlar bitti ve bu üç aylık süreç MEB tarafından sadece izlendi.
Her şey bittikten sonra, bir veli ortaya çıktı ve “Bizim Yerleştirme Puanı’mız Amerikan Lisesi’ne yetiyor” dedi ve MEB müfettişlerini de ikna ederek, bu okula kaydını yaptırdı.
O dönemde kıyamet koptu ama yapacak bir şey yoktu. Çünkü MEB hem bu duruma karşı gibi gözüktü hem de olup biteni onayladı. Zaten söyleyecek lafı da yoktu. Kural koyucu olarak üzerine düşeni yapmadığı için topu, kayıt sistemini belirleyen ve gerçekleştiren Özel Okullar Birliği’ne attı ama onlardan da ses çıkmadı.
Yüz binlerce veliyi ilgilendiren bu durum o gün için kapandı ya da aynı yöntemle kimsenin haberi olmadan ne kadar öğrenci yer değiştirdi bilmiyoruz. Ama söz konusu okul, Türkiye’nin en yüksek puanla öğrenci alan okulu Robert olunca işler değişti! Tüm dikkatler bu okula yöneldi ve pek çok veli “Biz de aynı durumdayız. Biz de nakil isteriz” diye ayağa kalktı.
Kabahat velilerde mi? Hayır.
Okulda mı, kesinlikle hayır.
Peki, o zaman sorumlu kim?
MEB, MEB, MEB...
Peki, Üsküdar Amerikan’da aynı müfettişin raporuyla gerçekleşen operasyon Robert’te de gerçekleşecek mi? EE, Robert’e girecek mi? Girerse aynı durumdaki öğrencilere de yanı şans verilecek mi? Verilecekse, Alman ve Fransız okullarından gelen bu öğrencilerin dil sorunları nasıl çözülecek? Açılan yürütmeyi durdurma kararı okullar lehine gerçekleşirse ne olacak?
Çok daha önemlisi, MEB aynı sistemi bu yıl da dayatmakta hâlâ kararlı mı?..
Hani kapanıyordu?..
Güya dershaneler bu yıl kapanıyor. Ama korsanlar çoktan faaliyete geçti ve kayıtlar harıl harıl sürüyor. Kimi dershane ortaokul ve liselere dönüştü, kimileri de etüt merkezine. Değişen sadece isimleri oldu. Ayrıca liselere ve üniversiteye giriş dışındaki diğer tüm dershaneler de hiçbir kısıtlama olmaksızın “umut tacirliği” yapmaya devam ediyor...
Velilerin bu konuda kafaları karmakarışık. İlle de dershaneden dönme liselere gideceğiz ya da nakil yaptıracağız diyen çocuklarına söz geçiremedikleri gibi korsan dershanelerin fahiş fiyatlarına da boyun eğmek zorundalar.
Peki, bu işten kim kârlı çıkacak? Her konuda olduğu gibi parası olanlar...
Veliler şaşkın!
İşte size gelinen son noktayı gözler önüne seren çok çarpıcı bir örnek:
“Oğlum 7. sınıf öğrencisi. Şu anda TEOG hazırlığı sebebiyle kıran kırana adaletsiz bir yapının içinde kendimize yol bulmaya çalışıyoruz. Açıkçası eğitimin pahalı olması sebebiyle ikinci bir çocuğu düşünemeyenlerdeniz. Ne denli doğru orası tartışılır ama tek çocuğumuza bile yetemiyoruz. Ya da doğrusu nedir bilmiyoruz!
Önümüzdeki sene için şu anda devam eden eğitim koçumuz tüm derslerden destekleyerek gitmek gerektiği söylüyor. Fakat dost işi olarak aylık 2.500 TL gibi bir ödemeden bahsetti.
Son bir haftadır detaylı araştırma yapmaya çalışıyorum.
Okuduğu okulda öğretmen olan ama dışarıda eğitim koçluğu yapan kişi yıllık 40.000 TL istedi.
Kapanmayacağını, isminin değişeceğini söyleyen birkaç kurum var.
NDG Dershanesi 80 dakikalık özel ders için 200 TL fiyat verdi.
Düşünün ki kaç branş var, aylığını hesaplamadım bile. SB özel ders etüt merkezi ise çocuk oraya giderse 26.000 TL, hoca eve gelirse 36.000 TL, ÖNBD de İngilizce ve Din dersi hariç 5 kişilik sınıfta 9.000 TL fiyat verdi.
Karı koca standart maaşlarda çalışan bir çiftiz.
Ne yapacağız, nasıl karar vereceğiz, doğrusu nedir?”
Özetin özeti: Yüz binlerce veli bu durumda. Kafalar karmakarışık! Peki, doğru olan ne?..