Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Yeni öğretim yılı başladı sayılır. Okullar bir bir açılmaya başladı ama bu arada kayıtlar henüz tamamlanabilmiş değil. Hatta sil baştan yeniden başlıyor diyebiliriz.
Anaokulundan üniversiteye, çok önemli bir haftaya girdik. Özellikle de TEOG işkencesi çeken valiler ve açıkta kalan üniversite adayları için!..
Bu hafta, eğer yeni bir aksilik çıkmazsa, bir anlamda fırsat haftası olacak.
Liselerde de, üniversitelerde de, on binlerce adaya yeni şans doğacak...
TEOG’da 3. nakil dönemine girildi. Ama hâlâ bir önceki kayıt döneminin puanları açıklanmadı. Bu yüzden veliler ezbere nakil isteğinde bulunmak zorunda kalıyorlar...
Peki, puanlar düşüyor mu, yükseliyor mu?
Şimdi gelin bir de onu sorgulayalım. Çünkü en çok merak edilen konu bu!..

Puanlar yükseliyor...
Hemen herkes puanlar düşecek diye bekliyor. Evet bazılarında düşecek ama pek çoğunda da sanki yükseldi gibi.
Niye sorusunun cevabını vermeden önce, isterseniz gelin önce şu maile bir göz atalım:
“Benim ve çevremdekilerin, TEOG’daki nakiller hakkında anlayamadığı bir husus var.
Birincisi MEB 2. nakilden sonraki yeni taban puanları yayınlamamıştı. (Zira yayınlananlar eskisinin aynısıydı).
Biz de bunun bir eksiklik olduğunu belirtmiştik. Ancak nakil olmak istediğimiz okulu aradığımızda ve ilk nakil dönemindeki taban puanı sorduğumuzda, eski puandan yüksek olduğunu öğrendik.
Benim gibi 4-5 arkadaş, nakil istediğimiz okullardaki mevcut (nakil için olan) taban puanların hep arttığını gördük. Bu çok ama çok garip bir durum!
Düz mantıkla, bu durum, ilk yerleştirme sonuçlarına göre, yüksek puanla yerleştirmesi yapılanların, kendilerinden daha düşük puanlı okulları tercih ettiğini mi gösteriyor?
Başka türlü, okullardaki puanların düşmesi yerine artmasının sebebi nedir?
Bunu bize açıklayacak bir merci de bulamıyoruz. 147 no.lu telefonu arayıp sorduğumuzda, onlar da önlerindeki hazır cevapları söylüyorlar.
Örnek olarak, Ankara’daki, Bilgi Elvankent Anadolu Lisesi (eski puanı 439, yenisi 445), Eryaman TOKİ Anadolu Lisesi (eskisi 460, yenisi 467), Yenimahalle Mustafa Azmi Doğan A.L. (eskisi 454, yenisi 468), Binnaz - Rıdvan Ege A.L. vb. verebilirim. Puanları hep yükselmiş. Bu konuda bilginiz varsa ve paylaşırsanız memnun oluruz...”

Niye tam tersi oldu?
Neredeyse hemen herkes ikinci nakil döneminde puanların düşmesini beklerken, neden tam tersi oldu? Çünkü özel okullardan devlet liselerine henüz yoğun kaymalar olmamıştı. Ayrıca boş kontenjan sayıları çok azdı. İlk yerleştirme taban puanlar belli olduğu için, garantiye almayan veliler, nakil isteğinde bulunmadı. Bu yüzden de 3-5 boş kontenjana çok sayıda düşük puanlı öğrencinin yanı sıra 8-10 tane de yüksek puanlı öğrenci başvurdu ve puanları yükseltenler de onlar oldu. Öyle ki birinci yerleştirmede o okulları tercihleri arasına alsa rahatlıkla girebilecek öğrencilerin bile nakilleri gerçekleşmedi. Çünkü taban puanların üzerine çıkıldı.
Peki, 3 nakil döneminde yani bu hafta da aynı durum yaşanır mı?
Kesinlikle hayır! Bu kez puanlar çok azında yükselse de genelinde düşecek.
Yükselecek, çünkü özel okullardaki yüksek puanlı öğrenciler iyi okullara hücum edecek.
Düşecek çünkü özel okulların boşalan kontenjanlarına da devlet liselerinden akın olacak.
Doldur-boşalt yöntemiyle gerçekleşen kayıt sisteminin hatalı olduğu önceki yıllarda defalarca görüldü. Hâlâ bu sistemde niye inat ediliyor, onu da anlamak mümkün değil.
Kayıtlar ay sonuna kadar devam edecek ve her hafta bir yerler dolarken, diğer yerler boşalacağı için, okullar açıldıktan sonra da hâlâ boş kontenjan kalacak. Hem de kapıda yüz binlerce öğrenci o okullara girmeye can atarken...
Özetin özeti: MEB, önce yeni taban puanları, sonra da bu işi nasıl sonlandıracağını hemen açıklamalıdır. Yoksa, velileri bugün olduğundan çok daha fazla üzmüş ve kızdırmış olur!..