Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Kızılay bu bayramda da milyonlarca kişiyi güldürdü. Yoksullara yardımlarda dünyada öncü olan Türkiye, Bayram’da da birçok kuruluşuyla yine başı çekti.

Saraybosna

Bu Kurban Bayramı’nı Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’da geçirdik.

Bosna Hersek’teki kurban kesimini yerinde inceleyen Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık ile de Kızılay’ın dünya çapında yürüttüğü insani yardım çalışmalarını konuştuk.

Kınık, “Kurban Bayramı boyunca ülkemizde ve dünyada yaklaşık 5 milyon kişiye ulaşmayı hedefledik. Burada dağıttığımız sadece kurban eti değil, biz buralara milletimizin dostluk elini getiriyoruz, gönül coğrafyalarımızda kardeşlerimize kendilerini düşünen bir milletin olduğunu hatırlatıyoruz, dostluk dağıtıyoruz, kardeşlik dağıtıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

151 yaşında

151 yaşına giren Kızılay, vekâletle kurban kesim kampanyalarına 2007 yılında başlamış. O güne kadar vekâletle kurban kesim kampanyası yapmama gerekçelerini anlatan Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, “Ülkemizde sosyal hayat değişiyor, kentleşmeyle birlikte insanlar artık kurbanlarını başında bulunarak kesmek yerine güvendikleri bir hayır kurumuna emanet etmeyi tercih ediyor. 

5 milyon kişi

Bosna-Hersek ile birlikte 50 ülkede daha kurban kesimlerinin başladığını anlatan Kerem Kınık, “Her yıl ulaştığımız coğrafyaları genişletiyoruz. Geçen yıl 40 ülkede kesim yapmıştık. Bu yıl 51 ülkede kesim yapıyoruz. Kesimlerimiz Kurban Bayramının ilk üç gününde sürecek. Geçen yıl ülkemiz dâhil 3.8 milyon kişiye kurban eti ulaştırmıştık. Bu yıl yaklaşık 5 milyon kişiye ulaşacağız. Bu operasyonda yüzlerce Kızılay görevlisi ve gönüllüsü yer alıyor. Gerçekten bir şenlik havasında geçiyor tüm operasyon” dedi.

51 ülkede 5 milyon kişi güldü

Sıfıra israf

Kınık, israfı önlemeye yönelik büyük bir seferberlik halinde olduklarını da kaydetti. Kınık, “Bu seferberliğin çok boyutu var. Yani atığımızı sıfıra indirmek için yapacağımız bir seferberlik. Bu bir tarafında tasarruf yani israf etmeme bir tarafında da geri kazanma. Diyelim ki çöpe atılmış ama kıymeti olan şeylerin geri kazanılması ya da çöpe gitmekten kurtarma gibi. Şuan fazla gıda projemiz vardı. Fazla gıda projemiz sürüyor büyük market zincirleriyle yaptığımız anlaşma çerçevesinde miadına yakın ömrü kalmış olan ürünleri biz oradan alıyoruz, aşevlerinde vatandaşlarımıza pişirim dağıtıyoruz ya da sosyal marketlerimizde ihtiyaç sahiplerine hemen ulaştırıyoruz. Diyelim ki üç ay sonra son kullanma tarihi geldiği için çöpe atılacak olan sağlıklı bir gıda kontrolü yapıldıktan sonra bu ömür içerisinde vatandaşlara ulaştırılıyor. Özellikle geri kazanım noktasında Kızılay’ın, tekstil atıklarının geri kazanılması ve bundan tekrar iplik ve kumaş yapılması veya farklı malzemeler yapılması noktasında da bir yatırımı var. Bu da son hızıyla devam ediyor. Külliye’nin sıfır atık inisiyatifi ki çok büyük bir farkındalık oluşturdu ülke çapında. Orada özellikle vatandaştan bu ayrıştırma noktasında vatandaştan bu varlığı alabilecek olan organizasyon olarak biz toplama noktasında konumlanıyoruz. Bu noktada Türkiye’de tekstili, kâğıdı, metali, camı, plastiği pek çok kıymet var çöpe gidiyor. Bunların her birine döviz ödüyoruz. Geri dönüşüm noktasında ciddi bir fırsat oluşacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

10 Balkan ülkesi

Haberin Devamı

Kızılay, Bosna Hersek’in de içinde bulunduğu 10 Balkan ülkesinde kurban kesimi gerçekleştiriyor. Bu ülkelerde toplam 7 bin 921 hisse kesimi yapılacak. Bosna Hersek’te ise bu sayı 1400 hisse ve 200 büyükbaş. Yani yaklaşık 50 bin ihtiyaç sahibi Bosnalının evine kurban eti ulaştırılacak.

Kızılay Türkiye’de 70 bin hisse kesiyor. Toplamda ise 180 bin hisse kesimi yapılması planlanıyor.

Yurt dışında ise en çok hisse kesimi 9 bin 800 hisse ile Kenya, Çad ve Nijer’de yapılacak.

Kızılay nerelerde kurban kesiyor?

Kızılay’ın Türkiye dışında kestiği 50 ülke şöyle:

Burkina Faso, Cibuti, Çad, Etiyopya, Fildişi Sahili, Gambiya, Gine, Güney Sudan, Kamerun, Kenya, Komor Adaları, Moritanya, Mozambik, Nijer, Ruanda, Senegal, Somali, Sudan, Tanzanya, Uganda, Zimbabve, Surinam, Afganistan, Bangladeş, Endonezya, Filipinler, Gürcistan, Kamboçya, Kazakistan, Kırgızistan, Moğolistan, Pakistan, Rusya / Tataristan, Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Karadağ, Kosova, Makedonya, Moldova, Romanya, Sırbistan, Yunanistan, Filistin, Irak, Kktc, Lübnan, Suriye, Ürdün, Yemen.

2 bin 500 Kızılaycı sahada

- Kızılay bu yıl ilk defa Afrika’daki Fildişi Sahilleri, Mozambik, Namibya, Zimbabve, Komor Adaları, Asya’da Endonezya, Filipinler, Kamboçya ve Rusya, Ortadoğu’da (Mena) Libya, Amerika’da ise Surinam’da kurban kesimi gerçekleştirdi.

- Kesim ve dağıtım operasyonlarının tamamında 150 Kızılay personeli, 100 gönüllü, 259 şube ve 158 temsilcilikten görevlendirmelerle birlikte yaklaşık 2 bin 500 kişi görev aldı.

51 ülkede 5 milyon kişi güldü

Rakamlarla Kızılay kurban kesimleri

- 2016 yılında 29 ülkede 78 bin 230 hisse kurban kesildi. 2.5 milyon kişiye dağıtım yapıldı.

- 2017 yılında 33 ülkede 123 bin 470 hisse kurban kesildi. 3.6 milyon kişiye ulaşıldı.

- 2018 yılında 40 ülkede 154 bin 854 hisse kurban kesildi. 3.8 milyon kişiye ulaşıldı.

Aşevlerinde milyonlarca kap yemek

- 2016 yılında 14 aşevinden 15 bin 176 kişiye 10 milyon 547 bin 889 kap yemek hizmeti verildi.

- 2017 yılında 14 aşevinden 26 bin 785 kişiye 18 milyon 457 bin 927 kap yemek hizmeti verildi.

- 2018 yılında 16 aşevinden 224 bin 058 kişiye 20 milyon 526 bin 052 kap yemek hizmeti verildi.

Dünyaya yapılan diğer yardımlar

- 2016 yılında 28 ülkede 5.6 milyon kişiye insani yardım ulaştırıldı.

- 2017 yılında 38 ülkede 6.8 milyon kişiye insani yardım ulaştırıldı.

- 2018 yılında 53 ülkede 7.0 milyon kişiye insani yardım ulaştırıldı.

Kurban’da Kızılay Modeli

Kızılay Genel Başkanı Kınık, Kızılay olarak kurbanda çok farklı bir modelle çalıştıklarını dile getirdi. Kınık Milliyet’e şunları söyledi:

“Ülkemiz için kesimini yaptığımız kurbanları üç farklı yöntemle ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz. Birinci yöntemimiz kurban kavurma ve kıyma konserveleri. Kestiğimiz hayvanların etlerini konserve haline getiriyoruz ve yıl boyunca ülkemizdeki ihtiyaç sahiplerine dağıtıyoruz. Uzun ömürlü olarak hazırlanan bu konserveler sayesinde israfı neredeyse sıfıra çekiyoruz. Kızılay olarak ülkemizde 16 aşevine sahibiz. Her yıl milyonlarca kişiye buralardan yemek dağıtımları yapıyoruz. Kurban etlerimizin bir kısmını da aşevlerimize dağıtıyoruz. Üçüncü yöntem olarak ise; bayramın ruhunu da yaşatmak maksadıyla sıcak et olarak dağıtımlar yapıyoruz. Ancak bizim tüm STK’lardan farkımız kurban kavurmalarıyla yaptığımız konservelerimiz.”

Sadece et dağıtmıyoruz

Kızılay Genel Başkanı Kınık, yapılan çalışmanın sadece “Kurbanda et dağıtımı” olarak görülmesinin, yürütülen çabalara haksızlık olacağını vurguladı.
Kınık, “kurban eti dağıtıyoruz, milyonlarca kişi Türkiye’deki kardeşlerinin bağışlarıyla kesilen kurbanların etlerine sofralarında yer veriyor ancak yapılan iş sadece bu değil. Biz kurban paketleriyle birlikte aslında dünyanın dört bir yanındaki kardeşlerimizin eline dostluğu da uzatıyoruz. Onları düşünen, onların dertleriyle dertlenen bir milletin olduğunu göstermiş oluyoruz. Emin olun ki onları sevindiren de aldıkları et paketleri değil. ‘Türkiye’de bizim kardeşlerimiz var’ düşüncesi. Başlarına bir şey geldiğinde sığınacakları bir yerin olduğunu bilmeleri onları rahatlatıyor” dedi.