Adil Yıldırım

Adil Yıldırım

yazaradilyildirim@gmail.com

Tüm Yazıları

Evli bir çifti boşanmaya götüren sebepler evlilikten önce aralarında tartışma yaratan sebeplerle aynıdır

1) Günümüzde boşanmaların artışındaki en büyük sebep nedir?

Dönemsel olarak boşanma vakalarındaki sebepler değişmektedir; son yıllarda en büyük sebep olarak karşımıza maddi anlaşmazlıklar çıkıyor; örneğin para harcama konusundaki görüş farklılıkları diyebiliriz. Eşlerden biri çocuğun özel okula gitmesini isterken diğeri devlet okulu konusunda ısrar edince boşanma kararı alabiliyorlar ya da biri lüks arabaya binme konusunda diretince diğer eş tasarruflu olalım diyor ve aralarına kara kedi giriyor. Maddi konularda uyuşmazlık en büyük boşanma sebebi haline geldi; çünkü maddiyatın önemi gittikçe arttı.

Haberin Devamı

2) Boşanma sürecine giren bir çiftin evliliği kurtulabilir mi?

Eğer aralarında saygısızlık olmadıysa elbette kurtulur. Aynı sorunlarla boğuşan bir başka çiftin evliliği daha güçlü hale gelirken bundaki en büyük sebep sorunları saygı sınırları içerisinde çözmeleridir. Aralarındaki üslup saygılı olduğu sürece sorunları çözebilme kapasiteleri onları birbirine daha güçlü şekilde bağlayacaktır; hatta problemleri çözünce motivasyonları artar ve birlikte güçlü olduklarını görürler. Boşanma sürecinden dönen çok sayıda evli çift tanıyorum.

3) Eşimle tartışmalarda nasıl davranmalıyım?

Tartışma anında en önemli mesele sadece soruna odaklanmaktır. Aranızdaki problemi konuşurken geçmişteki konuları gündeme getirmeyin. Problemle ilgili çözüm önerilerinizi söyleyin ve eğer sizi anlamıyorsa onun şahsına yönelik örneğin “Sen zaten hiçbir şeyi anlamıyorsun” gibi cümleler ağzınızdan çıkmasın; çünkü konuyu şahsi bir probleme indirgemiş olursunuz. Bunları duyan eşiniz sizin ondan zaten hoşlanmadığınızı düşünerek problemi çözmeye gerek olmadığı sonucuna varabilir. Onunla şahsi bir probleminiz olmadığını hissettirerek bir de onu motive edici sözler söylerseniz eşiniz sorunu çözmek için elinden geleni yapacaktır.

4) Evlilik öncesi bir çiftin boşanma ihtimali hesaplanabilir mi?

Büyük ölçüde hesaplanabilir çünkü işin içine duygular karıştığı için çiftler aralarındaki ciddi anlaşmazlıkları görmezden gelir. Aslında bazı boşanma süreçleri evlilik öncesinde başlar. Evli bir çifti boşanmaya götüren sebepler evlilikten önce aralarında tartışma yaratan konularla aynıdır. Dolayısıyla çözüm üretmeden evlendikleri konular varsa aynı konular yüzünden boşanma ihtimalleri oldukça yüksektir. Örneğin evlilik öncesi nişanlısının ailesiyle kavga eden bir partner durumu varsa evlendikleri zaman akraba sorunları nedeniyle boşanmaları muhtemeldir; çünkü bu tarz durumlarda eşler boşanma sürecinde itiraf eder: “Zaten ailesiyle hiçbir zaman anlaşamadım.”

Haberin Devamı

5) Evli bir erkek ile ilişki yaşıyorum, bana boşanacağım diyor, sizce boşanır mı?

Bazı evli erkeklerin en klasik yalanlarını sayalım: “Evde mutsuzum”, “İçimden eve gitmek bile gelmiyor”, “Boşanacağım bana biraz zaman ver” bu listeyi uzatabiliriz; ama bir gerçek var ki bunların arasında gerçekten ciddi adımlar atarak boşanma kararı alanların oranı oldukça az sayıda diyebiliriz. Dolayısıyla beklentiye girerek sizi oyalamasına izin verirseniz muhtemelen büyük bir hayal kırıklığı yaşarsınız. Ayrıca evliyken karısını aldatan birinin size de aynısını yapma ihtimali oldukça yüksektir; dolayısıyla boşandıktan sonra sizinle bir hayat kursa bile, bu tip insanların aldatma eğilimi devam eder ve uzun vadede sizi mutlu edemez. “Bana yapmaz” diye düşünmeyin!