Fatih Belediyesi, 16 yüzyıl boyunca Bizans’tan Osmanlı’ya birçok medeniyete ev sahipliği yapan Yedikule Hisarı’nı ziyarete açmak için restorasyona başladı.
Yedikule Hisarı’nı Fatih’te oturanların çoğu gezmemiş olabilir, benim iş icabı da olsa birçok kez gittiğim bir yer. Magazin Gazetecileri Derneği’ni yönettiğimiz yıllarda MGD Konserleri düzenlemiştik orada. POPSAV Konserleri için de gitmiştim, ama zindanları hiç gezmemiştim.
Yedikule Hisarı’nı İstanbul’un kültür sanat ve turizmine kazandırmak için yaptıklarını ve yapacaklarını anlatmak isteyen Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan, birkaç köşe yazarına davet verdi.
Başkan Turan, yıllara yayarak etap etap yapacakları restorasyon sürerken iç avlunun ziyarete açılacağını söyledi. Turan, “7 Ekim’de Yedikule Hisarı için alanında uzmanların katılacağı ulusal bir çalıştay yapacağız. Oradan çıkacak rapor bu projede kılavuzumuz olacak” dedi.
Tinerci yuvasıydı
Bu sayede Genç Osman’ın boğulduğu zindanı ve birçok insanın başının kesilip atıldığı kanlı kuyuyu ilk kez gördüm, ürperdim.
Zindanların her yanı simsiyahtı. Bilim Kurulu Başkanı Y. Mimar İhsan Sarı, yıllarca zindanları işgal eden tinercilerin ateş yakıp kararttıkları duvarları silip, orijinal haline kavuşturacaklarını söyledi. Sarı, Yedikule Hisarı’ndaki restorasyonun önemli bir parçasının, Cahide Tamer’in yaptığı restorasyonda kullanılan, ama zamanla taşları erittiği anlaşılan çimentoları temizleyip horasan harcıyla doldurmak olduğunu vurguladı.
Özay Şendir
Ayıplı bir tartışma, 'işine yarayacak'
14 Mayıs 2025
Didem Özel Tümer
Türk şirketlere BAE’de finansa erişim kolaylığı
14 Mayıs 2025
Abbas Güçlü
En son imparator!
14 Mayıs 2025
Ali Eyüboğlu
EOKA’nın köyünde ölümle burun buruna! Neşe Karaböcek’ten Kıbrıs anıları…
14 Mayıs 2025
Dilara Koçak
Yaz gelmeden detoks değil, denge zamanı
14 Mayıs 2025