Doğuş Grubu’nun yiyecek içecek kuruluşu D.ream, Ortaköy’deki Zuma’yı İstinye Park’a taşıdı.
Zuma’nın yerine ilk defa kendi markası ile, Capricorn (Oğlak Burcu) adıyla bir deniz ürünleri lokantası açtı. Capricorn’un iki katlı salonu Boğaz üzerinde. Havaların izin verdiği sürece de müşteriler binanın önündeki rıhtıma dizilen masalarda ağırlanıyor.
İstanbul’da çok sayıda balık lokantası var. Her lokantanın kendine göre müşterisi var. Genelde balık lokantalarındaki balık çeşitleri, mevsimine göre birbirine benziyor. Balıkların hazırlanma şekli de birbirine benziyor.
İthalat sınırlı
Capricorn açılırken, işletmeciler “farklı bir balık lokantası olacağını, kabuklu deniz ürünleri ağırlıklı menüye ağırlık vereceklerini” söylediler.
İstanbul’da balık lokantalarının menülerinde kabuklu deniz ürünleri yer alamıyor. Çünkü bizde kabuklu deniz ürünü üretimi çok az. Yerlilerinin fiyatı yüksek. İthalat sınırlı.
Kabuklu deniz ürünlerine ağırlık vermek bir balık lokantasını farklı kılar. Nedir kabuklu deniz ürünleri (daha doğrusu) su ürünleri? En fazla aranan ıstakozdur. Şimdilerde av mevsimi sınırlı. Çok az avlanıyor. Bu nedenle Kanada’dan ve ABD’den ithal ediliyor. Istakozdan sonra balık lokantalarında aranan kabuklu deniz ürünleri istiridye, deniz tarağı ve yengeçtir. Deniz ve tatlı su kereviti, midye çeşitleri yurt dışındaki balıkçı lokantalarının olmazsa olmazıdır.
Kabuklu deniz ürününe ağırlık verecek lokantalar bunları yurt içinden temin edemeyeceklerine göre ithal ürün kullanmak durumundalar. Ne var ki, farklı bir balıkçı lokantasında da bunların bulunması beklenir.
Balıkçı lokantasında “fark” balığı farklı pişirmekle de yakalanabilir.
Akdeniz deniz ürünleri restoranı olarak tanıtılan Capricorn’da mutfağın başında executive şef Fehmi Samancı ve şef Giuseppe Palmieri var. Fehmi Samancı, İstanbul Culinary Institute’nin eski baş şefi. Giuseppe Palmieri ise daha önce Capripalace Hotel ile Mezzaluna ve Armani Cafe’de çalışmış.
Servis ve ortam güzel
Capricorn’un menüsünde istiridye, ıstakoz, midye, karides ve ahtapotla hazırlanan farklı yemekler var. Giriş yemeklerinden sakızlı barbun pilaki 56. Levrek ceviche 43, kılıç lakerda 35, midyeli pilav 35 lira. Rakı mezesi tabağı 47 lira. Balık çorbası 28, ızgara deniz tarağı 38, kalamar carpaccio 39, bebek ahtapot 52 lira. Salatalar 23 lira. Ana yemeklerden minekop yahni 70, Sicilya usulü barbunya 76, fırında dil balığı 92, çıtır deniz levreği 85, buharda midye 43, yarım ıstakoz 150 lira. Makarnalar 45, deniz ürünlü İspanyol usulü pilav-paelle 140 lira.
Daha önce Sunset ve Massimo Bottura’da görev alan İbrahim Kemer lokantanın müdürlüğünü yapıyor. Masamızla İsmail Mutlu ve Aziz Akdeniz ilgilendiler.
Levrek ceviche ile yemeğe başladık. Lezzetli idi. Küçük küçük doğranarak marine edilmiş ve kızartılmış ahtapot ve kalamar sert hazırlanmıştı. Güveçte pişirilmiş büyük boy karidesleri beğendik. Palamut ızgaranın lezzetini alamadık. Servis güzeldi. Ortam güzeldi. Masamıza gelenleri paylaştık.
Capricorn’un farklı bir balık lokantası olarak ilgi görmesi, deniz ve su ürünleri çeşidini artırmasına, deniz ve su ürünlerini pişirmede, sunmada Batı ülkelerindeki balık lokantalarındaki lezzeti ve sunumu yakalamasına bağlı.