Aylin Öney Tan

Aylin Öney Tan

aylinoneytan@gmail.com

Tüm Yazıları

“ANKA-Yemek Birleştirir” tarif kitabıyla deprem bölgesinin lezzetleri bir araya getirilmiş. Kitapta, depremden etkilenen 10 ilin yemek kültürüne derinlikli bir bakış sunuluyor

Depremin yıl dönümünde yaralar sarılmaya çalışılıyor, kentler yeniden inşa ediliyor, bir anlamda dünya yeniden kuruluyor. Jumbo’nun desteğiyle “ANKA-Yemek Birleştirir” adlı kitap projesinde deprem bölgesinin lezzetleri bir araya gelmiş. Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa’dan 10 ilin yemek kültürü 400 sayfalık kitapta derinlikli bir bakışla sunuluyor.   

Haberin Devamı

Küllerinden yeniden doğmak

Aydan Üstkanat’ın önderliğinde 

Deprem bölgesindeki 10 ilin yemek kültürüne bakış sadece tariflerle kısıtlı kalmamış. Bölgenin ülke ekonomisine katkısı açısından önde gelen ürünleri, tarım ve hayvancılıktaki önemi özellikle vurgulanmış. Her ilin coğrafi işaretli ürünleri listelenmiş, ayrıca her bir ilde öne çıkan tarım ürünlerinin üretim rakamları ve oranlarıyla ülke ekonomisindeki yeri verilmiş. Böylelikle bu illerin soframızdaki yeri net bir şekilde ortaya konulmuş. Sadece yemek kültürü ve her ilin birbirinden güzel yemek tarifleri değil, deprem felaketine uğrayan bölgenin Türkiye geneli için önemi de anlatılmış. Kitabın en önemli özelliklerinden biri de bu. Bölgedeki illerin pek çoğunun yemek kültüründe, sabah erken saatte tezgâhını kuran ciğerciler meşhurdur. Kitapta sabahın ilk ışıklarında ateşini yakan ciğerciler gibi deprem illeri de ateşi yeniden yakıyor, küllerinden doğuyor, ateşten yükselen Anka kuşu gibi kanatlanıyor. 

Küllerinden yeniden doğmak

Güçlü ekip çalışması 

Kitap, depremden hemen sonra ilkbahar 2023 sayısını depreme adayan Food Online Aydan dergisinden doğmuş. Jumbo Genel Müdürü Bahriye Bayraklı Tavukçuoğlu’dan gelen destekle kitaplaşma imkânı doğmuş. Aydan Üstünkanat kitabın amacının herkesi bu sofraya davet etmek olduğunu söylüyor. Bu yemekler kültürleri, insanları, duygular birleştirme potansiyeline sahip, bu proje aynı zamanda kalpleri de bir araya getiriyor. Kitapta ürünlerinden yemeklerine deprem bölgesindeki 10 ilin topraktan tabağa yemek kültürünün kapsamlı bir özeti sunulmuş. Adıyaman ili için Sahrap Soysal, Asuman Kerkez, Faruk Bayrak, Özgün Gökşen Ercan gibi isimler destek vermiş. Gaziantep için ev hanımları Dilek Öztürkmen, Merve Verep; Kilis için Şule Dalbudak; Hatay’dan üç kuşak araştırmacı Nilüfer Çankaya tariflerini vermiş. Diyarbakır için şef Mari Kantarcı, Şanlıurfa için Mithat Şengöz; Osmaniye’den Mahmut Şahin ve şef Atilla Güzel; Foodonline ekibinden Huri Costa, Özge Togan da bu güçlü kadroya dâhil olmuşlar. Ayrıca kitapta yer alan kadro da çok geniş: Aydan Üstkanat, Çisem Güldane, Seda Kırcıl, Sezin Ölmez, Suna Aksu, Tuğba Bilen, Urnisa Gahramanova, Vildan Akyol, Zeynep Dinç fotoğraflarıyla ve yazılarıyla kitabın oluşmasına katkıda bulunmuş. Ekip çalışmasıyla birlikten kuvvet doğar misali referans niteliğinde olabilecek bir çalışma doğmuş. Nisan ayı itibarıyla piyasaya çıkacak ‘‘ANKA-Yemek Birleştirir” adlı kitap; Jumbo mağazaları, internet sitesinde ve kitapevlerinde satışa sunulacak. Kitabın satışından elde edilecek gelir, deprem bölgelesindeki  projelere kaynak olarak aktarılacak. 

Haberin Devamı

Küllerinden yeniden doğmak

Haberin Devamı

Küllerinden doğan Anka’nın gizemi

Anka; tam adıyla Zümrüdüanka, küllerinden yeniden doğan mitolojik bir kuş. Pers mitolojisinde “Simurg”, Batı’da “Feniks” olarak geçen bu mistik kuşun dünyanın üç kez yıkılışına ve yeniden kuruluşuna tanık olduğuna inanılıyor. Geçmiş zamanların tüm dünyanın tüm zamanlarının bilgisine sahip, iyicil bir kuş olarak tanımlanıyor. Bu yüzden yaşının getirdiği bilgelikle benzersiz bir iyileştirme gücü var. Kitaba Anka kuşunun adı verilmesi bu yüzden çok anlamlı. Depremde yıkılan dünya bir anlamda küllerinden yeniden doğacak, paylaşılan yemeklerden gelen iyileştirici güç ile sofralar yeniden kurulacak.

Yemek birleştirir ve iyileştirir

Deprem bölgesindeki 10 ilin yemek kültürünü bir araya getiren çalışmanın çıkış noktası yemeğin birleştirici ve iyileştirici gücü. Bu nedenle yıkıntılardan yeniden doğan, hayatın yeniden yeşerdiği deprem bölgesi için derlenen bir kitaba küllerinden yeniden doğan Anka kuşunun adı verilmesi çok anlamlı. Böylece geleceğe dair kurulan hayaller, hayatın iyi olacağına dair umutların mesajı kitabın başlığında verilmiş. Aydan Üstünkanat’ın liderliğinde güçlü bir ekip çalışmasıyla derlenen kitaba sadece bir yemek tarifi kitabı olarak bakmak haksızlık olur. Aydan Üstünkanat kitabın amacının herkesi bu sofraya davet etmek olduğunu söylüyor. Bu yemekler kültürleri, insanları, duygular birleştirme potansiyeline sahip, bu proje aynı zamanda kalpleri de bir araya getiriyor.