Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Sakıp Sabancı Müzesi’ndeki MüzedeChanga’nın Anish Kapoor sergisine özel hazırladığı “Heykelsi Tatlar” menüsü Anish Kapoor sergisi kadar çok konuşuluyor. Çarşamba ve cuma akşamları akın akın MüzedeChanga’ya gidiliyor

Changa’dan heykelsi tatlar

Wallpaper dergisi 2007 yılında MüzedeChanga’yı dünyanın en iyi restoranı seçmişti.

Son günlerde yine bir Anish Kapoor fırtınası var. Evet, sergiyi çoktan gezdik. Hatta yedi farklı kraliyet ailesinin mensupları da bu hafta sergiyi gezdi. En son çarşamba günü Demet Sabancı Çetindoğan, Prenses Michael of Kent’i burada ağırladı.
Serginin yanı sıra Portakal Sanat Evi’nde Maya Portakal’ın getirdiği Kapoor heykellerinden ilham alınan mücevherleri de gördük. Hangi Türk koleksiyonerlerde Anish Kapoor heykelleri var dedikosudunu da yaptık. Ali Dinçkök’ten Sabancı ailesine birçok ismin kulaklarını da çınlattık. Şimdi sırada en heyecanla beklediğim bölüm var, MüzedeChanga’nın Anish Kapoor sergisine özel hazırladığı mönü: “Heykelsi Tatlar”.

Buradaki yemeklerle kendinizden geçebilirsiniz
MüzedeChanga’yı anlatalım önce. 2007’de Wallpaper dergisi tarafından dünyanın en iyi yeni restoranı seçildi. Türkiye’de böyle bir unvanı olan başka bir restoran yok. Daha önce Monet ve Rembrandt sergileri için de özel menüler hazırlamışlardı. Zaten bu menüleri
bilenler şimdi koşa koşa Anish Kapoor yemeklerine gidiyor. Sergi çarşamba ve cuma akşamları saat 20.00’ye kadar gezilebiliyor. İş çıkışı sergiyi gezip -bu arada hatırlatalım, bu hafta sergiye iki yeni eser daha eklendi- sonrasında yemeklerle kendinizden geçmek mümkün.
Changa’nın ortakları Tarık Bayazıt
ve Savaş Ertunç değişik yemekler denemekten keyif alıyor. Zaten menüde de bunu görüyorsunuz. Önce isfahanla başlıyorsunuz. Votka, şampanya, frambuaz, lychee, gül suyu ile yapılan
ve kırmızı gül yapraklarıyla süslenen bir kokteyl. Tarık Bayazıt, Pierre Herme’nin güllü makaronlu tatlısı isfahandan esinlenerek bu kokteyli yaratmış.
Hiçbir şey yemeden sırf bir bardak isfahanla da mutlu olmak mümkün.
Tabii buraya kadar gelmişken bu menüyü denememek olmaz.
Pancar pigmentli lor peyniri ve zerdeçallı ekmek ile başlıyoruz. Ekmekler de lor peyniri de şekilleriyle Kapoor heykellerine gönderme yapıyor. Sonra gümüşlü ılık çift çorba geliyor. Üstü yeşil, altı kırmızı çorbanın renkleri birbirine karışmıyor. Daha sonra fesleğen-domates soslu ve Maraş tarhana kıtırlı kemer patlıcan geliyor. En çok sükseyi ise mermer dokulu kuzu tandır dolması ve tatlı ekşi kerevizli pilav yapıyor. Herkes hep bir ağızdan “Bu, Changa menüsünde hep olmalı” diyor. Ama günlük menüde olamayacak kadar zahmetli bir yemek olduğunu öğreniyoruz.

Kapoor tasarımı fincanlarda kahveler sunuluyor
Finalde ise mango ve çarkıfelek meyvesi parfe geliyor. Üstünde Kapoor heykellerindeki gibi ortası delik kare bir bisküvi de var. Kahveler Anish Kapoor tasarımı orijinal fincanlarda sunuluyor.
Yemeklerin tasarımı kadar sunumu da dikkat çekiyor. Tabak çanağa hayran kalıyoruz. Tarık Bayazıt ve Savaş Ertunç’un yakın arkadaşı Gaye Çevikel’in markası Gaia&Gino desteği varmış sofra düzeninde. Gaye Çevikel’in Prag’da ürettirdiği üfleme cam tabaklar ve vazolar kullanılmış.
Bu aşamada Gaye Çevikel’e soruyorum: “Türkiye’de neden Gaia&Gino ürünleri bu kadar az yerde var?” “Türkiye’de modern tasarıma ilgi yok, klasik tasarımlar daha çok tercih ediliyor. Ürünlerimiz pahalı geliyor” diyor.
Gaia&Gino ürünleri Türkiye’de bir tek Haaz’da satılıyor. Oysa yurt dışında birçok yerde karşınıza çıkıyor. Hatta Milano tasarım haftasında Wallpaper dergisi işbirliğiyle yaptıkları Handmade sergisinin ne kadar ses getirdiğini de biliyoruz. Karim Rashid’den Arik Levy’ye birçok ünlü tasarımcıyla çalışıyor.
Çevikel’in markayı daha da büyütüp satarak başka bir işe başlamak istediğini öğreniyorum. Girişimcilik böyle bir şey işte. Hiç bitmiyor.

Zahmetli ve şaşırtıcı menüler hazırlıyorlar
Changacılardan öğreniyorum, Anish Kapoor müzede şimdiye kadar en çok ilgi gören sergilerden. Hafta sonları çok kalabalık oluyor MüzedeChanga. Ama olsun, onlar kalabalıktan daha çok kazanalım diye değil, nasıl daha zahmetli ve şaşırtıcı mönüler hazırlarız diye düşünüyorlar.
Bu arada Changa’da karşılaştığım yemek yazarı Cemre Narin’den öğreniyorum, Begüm Atakan ile birlikte hazırladığı yemek kitabı çok yakında çıkıyor.
Peki ama Anish Kapoor “Heykelsi Tatlar”ın tadına bakmış mı? Henüz değil ama söz vermiş, en yakın zamanda geri gelip MüzedeChanga’da bu menüyü deneyecek.