HEMEN her seçim öncesinde aynı sözleri duyar olduk:
“Kadınları listeye almayan partilere oy yok.”
En son 2002’de yapılan erken genel seçimler öncesinde “Kadınları listelerinde seçilebilir yerlere koymayan partilere oy vermeyi düşünmüyoruz” diyerek kampanya yapan Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA-DER) yöneticileri, o zaman en az 165 kadın milletvekilini mecliste görmek istediklerini söylemişti.
Seçim zamanı geldi, ‘oy vermeyi düşünmüyoruz’ diyen kadınlar ‘kuzu kuzu’ sandık başına gitti.
Sonuçta meclise sadece 24 kadın girdi.
* * *
2007 seçimlerinden önce de “Meclise girmek için erkek olmak şart mı?” diyerek ‘bıyıklı fotoğraflar’ çektiren KA-DER üyesi kadınlar, o zaman da “Eğer bu toplumun yüzde 51’i kadınsa yönetimde de söz sahibi olmaları lazım. Bizim hedefimiz fermuar sistemi dediğimiz, listelerin ‘Kadın- erkek’ şeklinde sıralaması. Ancak bugünün şartlarında Türkiye için bu çok lüks olabilir. Kadınların geçmiş yıllarda yapıldığı gibi alt sıralardan seçime girmesine karşıyız. İktidarın yolu kadınlardan geçer, kadınların önü açılmalı” demiş ve mecliste en az 207 kadın vekil görmek istediklerini söylemişti.
Kadınlar, 22 Temmuz 2007’de yine ‘kuzu kuzu’ sandık başına gitti...
Sadece 48 kadın milletvekili seçildi.
Yani...
Bugün toplumun yarısını oluşturan kadılar, mecliste sadece yüzde 9.1 oranında temsil olanağı buldu.
* * *
Şimdi önümüzde yeni bir seçim daha var.
12 Haziran’da yeni vekillerimizi seçeceğiz.
Halen yüzde 91.9’u erkek olan mecliste kadın vekil sayısını çoğaltmayı kafalarına koyan KA-DER üyeleri, tıpkı önceki seçimlerde olduğu yine kampanya başlattı.
KA-DER’li kadınlar, “Biz, eşit temsil, gerçek demokrasi, yeni anayasa ve engelleri aşmak için mecliste 275 kadın milletvekili görmek istiyoruz” diye başlattıkları kampanyaya ünlü sanatçılardan, yazarlardan ve iş kadınlarından da destek aldı.
Nüfusun yarısını oluşturan kadınların, 550 kişilik meclisin de yarısını oluşturması gerektiğini savunan KA-DER’liler, 275 kadın vekili parlamentoda görmek istediklerini söylüyor.
Önümüzdeki seçimde 26 vekille temsil edilecek olan İzmir’de 13 kadını meclise göndermeyi hayal eden kadınlar, eğer şu anda dört olan kadın vekil sayısını ikiye katlasınlar (sekiz vekil) büyük bir başarıya imza atmış olurlar.
Ama...
Bu seçim öncesinde de listelerin diğer seçimlerden pek farklı olacağını hiç sanmıyorum.
Çünkü...
Hala töre cinayetlerinin yaşandığı, kadına yönelik şiddetin doruğa çıktığı, ‘kadının yeri evidir’ zihniyetinin kabul gördüğü ülkemizde 275 kadın vekili meclise sokmanın ‘hayal’ olduğunu söylüyor ve yarın kutlanacak olan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle tüm kadınlarımıza ‘Asla boyun eğmeyin’ diyorum.
Biliyor musunuz?
KADINLARIN parlamentolardaki temsil oranının Ruanda’da yüzde 56,3, İsveç’de yüzde 46, Hollanda’da yüzde 42, ülkemizde ise sadece yüzde 9,1 olduğunu sanırım biliyorsunuz.
Yine ülkemizin, kadınların parlamentolardaki temsil oranında 182 ülke arasında 162’nci sırada yer aldığını da mutlaka biliyorsunuz değil mi?
MHP’nin ‘Acar’ vekil aday adayı
İZMİR’DE, CHP ve AKP’den sonra en iddialı parti olan MHP’de aday adayları çalışmalarına hızla devam ediyor.
Söz kadınlardan açılmışken; İzmirli iletişim ve kişisel gelişim uzmanı Mutlu Acar, vekil aday adayları arasında dikkatleri üzerine çekiyor.
Uzun yıllar, gazete, dergi ve televizyonlar da; haber editörlüğü ve spikerliği yapan Acar, aynı zamanda kişisel gelişim, liderlik, beden dili ve topluluk önünde konuşma, diksiyon, etkili iletişim konularındaki bilgisi sayesinde rakiplerinin önüne geçiyor.
Dört yıldır görev yaptığı MHP İl Yönetim Kurulu Üyeliğinden vekil adaylığı için ayrılan Acar, son yerel seçimlerde MHP’den Çeşme’nin Alaçatı Beldesi’de belediye başkan adayı olmuştu.
Eğer MHP, mecliste Oktay Vural’ın dişisini görmek istiyorsa Mutlu Acar’ı listesinde seçilebilecek bir yere yazmasını öneririm.
* * *
MHP’de Acar gibi adaylığa soyunan daha pek çok isim var.
Örneğin; Müsavat Dervişoğlu, il başkanlığı koltuğunu vekil adaylığı için bıraktı.
Aynı şekilde yönetim kurulu üyeleri Ümit Akkuş, Emre Yıldıran, Hasan Yıldız, Hatice Bölük, Hasan Zerek, Lütfü Kılıç, Mehmet Çelik, Serap Özöktem, Nurettin Tanrıverdi, Turan Gündoğan, Sedat Demirer ile Gaziemir İlçe Başkanı Selahattin Şahin vekil adayı olabilmek için görevlerinden istifa etti.
Bu isimlerin dışında; Mehmet Topbaş, Özgür Çakmak da vekilliğe soyunan isimler arasında...
Mevcut vekiller Ahmet Kenan Tanrıkulu, Oktay Vural, Erdal Sipahi ve Şenol Bal tabii ki yine vekil olmak istiyor.
BLOG
NİZAMETTİN KOLCU: CHP Karşıyaka ilçe yönetiminde görev yapan üç yöneticinin halen Karşıyaka Belediyesi’nde çalıştığını biliyorum. Yönetimde yer alanlar, KONDA’nın genel müdürünün söylediği gibi değil. Bu arada ilçe yönetimlerinde belediye ve il genel meclis üyelerinin görev almasını da doğru bulmuyorum.
HASAN ÖZLÜ: Ben Alsancak’ta oturuyorum. CHP’nin ilçe yönetiminde Alsancak’ta oturan hiç kimseyi tanımıyorum. Çoğunluk kenar mahallelerde oturuyor. Ayrıca belediyede çalışan bazı ilçe yöneticilerinin olduğunu çok iyi biliyorum.