Siyaset yorgunu

25 Şubat 2024

Yerel seçime şunu şurasında ne kaldı? Ama öylesine bir ruh hali içine girmiş ki memleket sokaklarda neredeyse bir umursamazlık hakim. Kimsenin kimin kazanacağıyla pek ilgilenmediği bir seçim süreci ni tecrübe ediyoruz… Açıkçası toplumda bir yorgunluk var. Son 20 senede ortalama 1.5 yılda bir seçim yapıldığı için bu yorgunluğun bir kısmı seçim yorgunluğu. Ama ikinci bir sebep var bana kalırsa ve bu hem iktidar hem de muhalefet açısından önemli bir sorun; vatandaşlar “s iyaset” yorgunu. Siyaset erbabı bu durumu ciddiye almak zorunda. Çünkü siyasetin sorun çözme gücüne dair bir inanç kaybının toplumsal maliyeti çok ağır olur ve bundan en büyük sıkıntıyı da siyasetçi çeker. Bugün büyük oranda yaşadığımız şey de bu. 

Kira yerine uçak 

Canada’da bir üniversite öğrencisi Vancouver kantindeki okuluna gitmek için uçak kullanıyormuş. Haftada iki kez Calgary’den Vancouver’e giden öğrenci bu seyahat için aylık 1200 dolar bilet parası

Yazının Devamı

Maden kazası ve aklıma takılanlar

18 Şubat 2024

■Her şerde bir hayır vardır muhakkak. İbret ve ders almak kaydıyla elbette.

■Siyanürle altın üretiminin sıkıntılı bir yöntem olduğu açık. Ama daha “ucuz” bir yöntem de yok.

■Peki niye tehlikeli? Çünkü siyanür sızıntısı riski tamamen bertaraf edilemiyor. Kitapta yazan tüm tedbirler alınsa bile sel, deprem gibi doğal etkenler karşı yapılabilecekler çok az.

■Bir altın madeni sahasındaki faaliyet sorunsuz bitti ve saha kapatılacak. (Maden şirketleri terk edecekleri alanları ağaçlandırmak zorunda. Diyelim bunu da yaptılar.) Geride kalan milyonlarca ton siyanürlü işlemden geçmiş toprak ne olacak?

■Kurdu, kuşu, ayısı, böceği, ceylanı, geyiği, otu kökü ve çiçeğiyle “yaşayan” bir habitat bir daha geri gelmiyor ama. Böyle bir kaybın karşılığı nedir mesela?

■Bunları yapan şirketin kurulu olduğu ülke ise kendi toprağından ot bile kopartılmasına izin vermiyor. Sonra biz o ülkenin muhteşem doğal hayatını ve coğrafyasını belgesellerde izleyip iç çekiyoruz.

■Bu şirket bir de milyarlarca dolar kazanıp bu parayı ülke dışına

Yazının Devamı

Uzayda fizik

11 Şubat 2024

Sosyal medyada sık sık fizik öğretmenlerinin videolarına rastlıyorum. Bu videolarda bazen lise öğretmenleri bazen de üniversite okutmanları fizik biliminin pratikte ne anlama geldiğini gösteren uygulamalar yapıyorlar. Üniversitede mühendislik okumuş fizik bilimine “aşina” biri olarak sizlere mesela “açısal ivme” konusunu anlatmaya kalksam bunu enikonu becerebilirim.  Fakat bir fizik profesörünün üstelik ABD’nin “fildişi lig”deki üniversitelerinin birinde döner koltuk ile yaptığı bir gösteriyi izletsem konuyu çok daha iyi bir biçimde anlatmış olurum. Nitekim sosyal ağlarda karşılaştığım bu nevi videolarda vatandaşlarımızın büyük bir takdirle ve en çok dile getirdiği yorum nedir biliyor musunuz? “Fiziği böyle öğrettiler de biz mi öğrenmedik.” Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, paylaştığı bir videoda tam da bunu yaptı. Görevinin içerdiği deneylerin yanı sıra bir de fizik yasalarını yer çekimsiz ortamda anlatan birtakım videolar çekti. Benim heyecanla izlediğim bu

Yazının Devamı

Liyakat

4 Şubat 2024

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, TİP Milletvekili Can Atalay’ın vekilliğinin düşmesi üzerine yaptığı açıklamada kararı bir darbe girişimi olarak nitelendirdi. Anayasayı korumanın her vatandaşın vatandaşlık görevi olduğunu da hatırlatarak “Herkesi direnmeye, bu darbe girişimine karşı pozisyon almaya ve tepki göstermeye davet ediyoruz” dedi. Bu işte bana göre bir tuhaflık var. Kararın içeriği ya da çağrının uygunluğu gibi meselelerden bahsetmiyorum.  

Diyelim vatandaş sayın Özel’in çağrısına icabet etmek istedi; ne yapacak? Siyasi parti olan, tüm iller, ilçeler ve hatta beldelerde örgütleri olan, dokunulmazlığı olan sizsiniz. Vatandaşın kendisi adına muhalefet etme görevi verdiği de sizsiniz.  

Mesela CHP bir miting organize etti de vatandaşı oraya mı davet ediyor? Hayır. Ya da CHP demokratik ve barışçıl bir tepki eylemi önerisi yaptı da vatandaşı buna davet diyor? Hayır o da değil…  

Eee, ne yapacak vatandaş, nasıl tepki gösterecek? Bence herkes işini yapsın. Tepkiyi siyasi parti göstersin vatandaş da o tepkiye destek

Yazının Devamı

Amele olmak ya da olmamak

28 Ocak 2024

Bir genç kız sosyal medyada bir kuryenin 50 bin TL, kendisinin ise asgari ücret aldığını söyleyerek diplomasının iptalini istemiş. “Okuyanın amele olduğu tek ülkeyiz” diye de eklemiş. Bir doktor ise banyosundaki bir tamirat işine verdiği birkaç bin liralık ücreti kendi kazancı ile kıyaslamış. Daha doğrusu bir gecelik nöbet parası ile kıyaslamış ve “ağlamak üzereyim” demiş. Ustanın yaptığı bir iki yere silikon sıkmakmış.  

Bu genç kızın üniversitesinin ya da bölümünün ne olduğunu bilmiyorum. Ya da doktor beyi ağlatan tamiratın ayrıntısının ne olduğunu… Ama ülkede artık neredeyse her ilde bir devlet üniversitesi ve çok sayıda özel apartman üniversitesi olduğunu biliyorum. 2022-23 eğitim yılında devlet üniversitelerinin 6.2 milyon, özel üniversitelerin ise 740 bin öğrencisi varmış. Yaklaşık 7 milyon öğrenciden bahsediyoruz. Bu sayıda öğrencinin mezun olduktan sonra alanında iş bulması imkansız. Diyelim buldu, arzın bu denli yüksek olduğu bir yerde iyi bir ücrete erişmek nerdeyse imkansız. Yani bir nevi

Yazının Devamı

Parlak Ahmet

24 Aralık 2023

Tünel meydanından Galata Kulesine doğru inen Galip Dede Caddesi yaklaşık 100 metre sonra çatallanır. Galip Dede Caddesi sağ taraftan Galata Kulesi’ne doğru devam ederken sola kıvrılan sokak da ilginç bir şekilde Galip Dede sokağı diye anılır. Caddeye girdiğiniz andan itibaren zaman zaman sağ ve sol taraftaki enstrüman mağazalarından farklı müziklerin yükseldiğini duyarsınız. Özellikle de bahsettiğim o çatala yaklaştığınızda daha sıklıkla duyulur o müzik sesi. Bazen sokağı dolduran müziğin albenisine kapılır, dayanamaz Galip Dede Caddesi’nden sağa doğru çatallanan o sokağa, Galip Dede Sokağı’na girersiniz. Girer girmez de sizi sarıp sarmalayan o sesin az ilerde sağdaki küçük bir dükkândan, Ahmet Acar’ın dükkânın geldiğini fark edersiniz. Ahmet Acar Türkiye’nin en iyi bağlama icracılarından biridir. Parlak Ahmet namıyla bilinir. Ve o küçük enstrüman dükkânı da hem en iyi icracıların hem de memleketin dört bir tarafından gelen müzik meraklılarının uğrak yerlerinden biridir. Galata’daki her

Yazının Devamı

Siyaset yapmak

17 Aralık 2023

Son dönemde Türkiye’nin karşılaştığı toplumsal ve siyasal meseleler, hakikaten az buz meseleler değil. Mesela TikTok platformunda para toplamak için yapılan canlı yayınlar. Mesela ülkenin önde gelen futbolcularının adının karıştığı fon vurgunu. Mesela Dilan Polat ve Engin Polat ile başlayan ve bir hayli genişleyen kara para aklama olayı.

Mesela seçim sistemi ile ilgili tartışmalar. Örnekler çoğaltılabilir ve zaten çoğalacak gibi de duruyor ama bir şey sizin de dikkatinizi çekti mi? Tüm bu meselelerle alakalı -katılırsınız ya da katılmazsınız- en net tepkiyi veren, tüm bu konuların ciddi toplumsal sorunlar olduğunu dile getiren ve gerektiğinde bu meselelerle alakalı duruşunu tekraren dile getiren ve bunu milletin sesi olma iddiası ile yapan kişi MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli oldu. Elbette sayın Bahçeli’nin bu tutumunda bir gariplik yok. Kendisi ve partisi bir ittifakın, Cumhur İttifakı’nın bir üyesi olarak uyarı görevini ifa ediyor. Benim asıl dikkatimi çeken ise CHP’nin, İYİ Parti’nin, Saadet Partisi’nin, özetle muhalefetin bu meselelerle

Yazının Devamı

Takma kafana

10 Aralık 2023

Dilan Polat’ın sosyal medyada “şampiyonlar” masası diyerek paylaştığı fotoğraftaki tüm güzellik merkezi sahibi fenomenler hakkında soruşturma başlatıldı ve hepsinin şirketlerine el konuldu. Dilan Polat olayı kamuoyunun gündemine gelip devletin de dikkatini çektiği günlerde bu haberi Kanal D ana haberde aktarırken stüdyoda kameraman arkadaşlarla o fotoğrafı uzun uzun tartışmış ve sonunda “o masayı toptan almak lazım” kararında mutabık olmuştuk. Nitekim devlet de aynı karara varmış olacak ki bu konuda harekete geçti ilgililer.

Şampiyonlar masasının ortak özellikleri çok. İşleri ve ilişkileri birbirlerinin kopyası. Ama en önemli ortak özellikleri “görgüsüzlükleri” imiş. Maruz kalarak öğrendik. Hani keşke olmasa ama açık konuşalım dünyanın her yerinde kara paranın sisteme sokulabilmesi için bu tür operasyonlar hep yapıldı, yapılıyor ve yapılacak. Dünyanın her yerinde bu işi yapanların yine ortak özellikleri vardır. Olabildiğince mütevazı bir hayat yaşamaya çalışırlar en başta. İşin raconu budur

Yazının Devamı