Deniz Sipahi

Deniz Sipahi

dsipahi@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

15 Nisan’da turizm sezonu açılıyor. Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, kalabalık bir heyetle o gün Çeşme’ye gelecek ve sembolik törenle bu yılın startını verecek.
Peki, Çeşmeli turizmciler rahat mı, sezona hazır mı?
Acaba Turizm Bakanı Günay, geçen sezon verdiği sözleri hatırlıyor mu, bunları gerçekleştirmek için bir çaba gösterdi mi?
Aynı şekilde Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, sözlerinin takipçisi oldu mu?
Öyle anlaşılıyor ki, bakanlarımız sözlerini tutamamış.
Çeşme çok sıkıntılı bir şekilde yeni sezona giriyor.
Ecrimisil konusu çözülemediği gibi maliye müfettişlerinin haciz ve yıkım kararları da peş peşe geliyor.
Son yılların gözde tatil beldelerinden biri olan Çeşme’ye ağır bir fatura mı ödetiliyor?
Mağdurlar sadece oteller, restoranlar, plaj sahipleri mi?
Hayır...
Yılın iki ayını yazlık evlerinde geçirmek isteyen on binlerce kişi de “ecrimisil mağduru” olmuş durumda.
Kimse, “Ödemeyelim...” demiyor.
Söylenen şu:
“Antalya, Bodrum, Marmaris ne ödüyorsa Çeşme de aynısını ödesin. Farklı bir uygulama yapılmasın. Fahiş fiyat verilmesin...”
Çok mu şey istiyor Çeşmeliler?..
Bakanlarımız Çeşme’ye gelmeden onlara bir hatırlatma yapayım.
*   *   *

26 Eylül 2008 tarihinde Başbakanlık Halkla İlişkiler Daire Başkanı A. İhsan Sarıkoce, Çeşme Turistik Otelciler Birliği Başkanı Veysi Öncel’e, Başbakan adına bir mektup yollayarak, “Müracaatınız incelenmiş, ilgili kurumlara konu iletilmiştir...” diyor. İlgili kurumlar hangileri?.. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ylaMaliye Bakanlığı...
10 Ekim 2008’de Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Veysi Öncel’e, “Ecrimisil ödemeleriyle ilgili mektubunuz Maliye Bakanı Sayın Kemal Unakıtan’a iletilmiştir...” yazısını yolluyor.
Bu yazıdan birkaç gün sonra Maliye Bakanı Kemal Unakıtan İzmir’e geliyor.
Ve diyor ki:
“Çeşme sadece İzmir için değil, Türkiye için çok önemli bir turizm merkezi. İzmir milletvekillerimiz Nükhet Hotar Göksel ve Tuğrul Yemişçi’ye çözüm için söz verdim. Bürokratlarıma konuyu inceletiyorum. İlk işimiz Çeşme’nin bu sorununu ele almak olacak.”
Ne zaman?..
Ekim 2008...
Göksel, “Çeşmeli turizmcilerin sıkıntılarını biliyoruz. Son derece olumlu gelişmeler var. Büyük bir ihtimalle Çeşme’nin bu sorununu çözeceğiz” derken; Yemişçi ise, “Sıkıntı sadece Çeşme’de değil, İzmir’in bazı bölgelerinde de yaşanıyor. Bu konu artık tamamen Maliye Bakanı’nın yetkisinde. Türlü sıkıntılar içindeki turizm sektörünün bu derece yüksek artışlarla ayakta kalması mümkün değil. Sayın Unakıtan turizmcilerimizi rahatlatacak bir formülü bulacaktır” diye konuşuyor.
*   *   *
Sonra?..
Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mehmet Doğan imzalı bir yazıda şöyle deniyor:
“Milli Emlak Kontrolörü vasıtasıyla inceleme yaptırılmış olup, ecrimisil tespitinde görülen hataların giderilmesi amacıyla İzmir Valiliği’ne (Defterdarlık) talimat verilmiştir...”
Peki, İzmir Valiliği’ne Milli Emlak Genel Müdürü Abdullah Kaya imzalı yazıda ecrimisille ilgili yazıda neler söyleniyor?
“Çeşme’de ecrimisil bedellerinin yüzde 400-650 civarında arttığı iddiası doğru olduğu, ancak bunun en önemli nedeninin ilçede 2002 yılı emlak vergisine esas asgari metrekare birim değerlerinin 2006 yılında yüzde 300’le 1200 oranları arasında arttırılmasından kaynaklanmıştır...”
Kaya, aslında yazısında çıkış yolunu gösteriyor ve düzenlemenin yapılabileceğini söylüyor.
Milletvekilleri, bakanlar söz veriyor.Müfettişler gelip inceleme yapıp konunun farklı yorumlandığını ve gerekli düzelmelerin yapılmasını istiyor ama yine de sonuç alınamıyor.
Şimdi...
Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 15 Nisan’da Çeşme’ye gelecek ve yeni sezonu açacak. Günay’ın ne söyleyeceğini çok merak ediyoruz.


Tütüncüoğlu: Çeşme’de turizmi öldürüyorlar
ECRİMİSİL konusu daha çözüme kavuşmadan bu sefer de Hazine; Çeşme’de balık restoranlarıyla deniz kenarında hizmet veren turistik tesislere ait yaklaşık 300 pergoleyi yargıya taşıdı. Kaçak oldukları gerekçesiyle yıkılması için dava açtı. Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu sıkıntılı.
Şöyle konuşuyor:
“Kıyılar özel mülkiyete konu olamaz. Halka açıktır. O yüzden ecrimisil yazılmaması gerekir. Seçim öncesinde aleyhimize propaganda yaptılar ve pergoleleri belediyenin yıktırdığını iddia ettiler. Çeşme parlayan bir yıldız ama onu söndürmeye çalışıyorlar. Oteller çalışamaz hale geldi, esnaf son uygulamalardan sonra nasıl iş yapacağını düşünüyor. İki, üç ayını Çeşme’de geçiren yazlıkçılar da artık evlerini satmayı düşünüyor. Çoğu emekli vatandaşlarımız zaten geçim sıkıntısı çekerken bir de fahiş ecrimisil bedelleri karşısında ne yapacaklarını şaşırmış durumdalar. Yıldızburnu’ndaki hiçbir ticari amaç gütmeyen Yelken Kulübü’ne 35 bin TL ecrimisil faturası çıkardılar. İki aylığına tamamen buradaki gençlerimizin, çocuklarımızın eğitimi için hizmet veren Yelken Kulübü’nün 35 kuruş verecek parası yok. Çeşme’de turizmi öldürmek istiyorlar. Dalyan’ı bitirdiler, Ayayorgi’yi bitirdiler. Yazlıkçıları evlerini sattırır noktasına getirdiler. Bunları anlamak mümkün değil...”


Çeşmeli turizmciler:Moralimiz çok bozuk
ÇEŞME Turistik Otelciler Birliği Başkanı Veysi Öncel, artık aynı şeyleri konuşmuş olmaktan bıktığını söylüyor.
Bence çok haklı... Her yıl bu konuları gündeme getir; ilgili bakanlardan, bürokratlardan, “Haklısınız, çözeceğiz. Merak etmeyin...” sözünü al. Sonra da hiçbir şeye çözüm bulunamasın.
Öncel de şunları söylüyor:
“Bu sözler artık bozuk plak gibi oldu. Moralimiz çok bozuk. Çeşme’nin Antalya’dan çok farkı var. Antalya sekiz ay turizmi yaşayan bir ilimiz. Bizim ise iki ayla sınırlı. Maliye Bakanı söz verdi, Başbakan mektup yolladı. İzmir milletvekillerimize defalarca konuyu aktardık. Hiçbir sonuç çıkmadı, bazıları yanıt bile vermedi. Cezalandırılıyor muyuz? Diğer turizm beldelerine göre çok farklı uygulamalar yapılıyor Çeşme’de... Artık söz duymak istemiyoruz. Vaatler dinlemek istemiyoruz. Çözüm istiyoruz. Bunları sadece oteller için de istemiyoruz. Turizmin unsurları olmazsa nasıl iş yapacaksınız. Yazlıkçılar, esnaf, oteller, eğlence merkezleri, acenteler mutlu olmalı ki; bir bölgede turizm hareketlensin. Aksi halde gerçek bir turizm hareketinden bahsetmemiz mümkün değil. Antalya’da bir otel, sahili için 15 bin YTL işgaliye öderken biz 10 katı fazlasını ödüyoruz. Yanlış düzeltilmeli...”
15 Nisan’da Çeşme’ye gelecek Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın Çeşme’ye yapılan bu haksızlık karşısında mutlaka bir cevabı olmalı.