Deniz Sipahi

Deniz Sipahi

dsipahi@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

DAHA önce de yazmıştım. Merkezi New York’ta olan Endeavor Derneği, bütün dünyada maddi ve manevi sermayeyi bir arada girişimcilere sunmayı hedefleyen bir kurum.
Endeavor gelişmekte olan ülkelerde, etkin girişimcileri destekleyerek, ekonomik gelişime katkıda bulunmak istiyor.
Derneğin Türkiye Ofisi, 2006’nın Aralık ayında açıldı.
Citibank Türkiye’nin ve Akbank Murahhas Üyesi Suzan Sabancı Dinçer’in desteğiyle yapılan ilk organizasyon hızlı bir giriş yaptı.
Yönetim Kurulu’nda Ali Koç, Vuslat Doğan Sabancı, Murat Özyeğin, Suzan Sabancı Dinçer, Özcan Tahincioğlu, Mehmet Ali Babaoğlu, Emin Hitay, Fadi Nahas gibi önemli isimler yer aldı.
Her yıl, faaliyet gösterdiği ülkelerdeki etkin girişimcileri seçip destekleyen dernek, iş dünyasının önde gelen isimlerinden oluşan üye ağıyla girişimcilere risk sermayesine ulaşım, stratejik danışmanlık desteği sağlıyor.
Endeavor’ın ilk kez Anadolu’daki KOBİ’lere odaklandığı bu yılki seçimlerde İzmir’i gururlandıran bir gelişme de oldu.
İki girişimcimiz finalistler arasında yer aldı.
Steamlab’in kurucusu İzmirli girişimci Şebnem Karasu ve Master Slide’ın kurucuları Hamdi Özkardeş ile Aşkın Ayçelep etkin girişimciler olarak belirlendi.
Antalya’dan Adalya Tarım’ın kurucusu Hamdi Güneş ve Silivri’de faaliyet gösteren Renkyolu’nun kurucusu Aynur Süleymanoğlu da diğer seçilen firmalar oldu.
2008 yılının etkin girişimcileri hangi özelliklerinden dolayı seçildiler?
Steamlab Türkiye CEO’su Şebnem Karasu, gıda sektöründe ihracat yapan Türk firmalarının yüksek bedeller ödeyerek yurtdışında yaptırdığı sterilizasyon ve mikrobiyolojik güvenlik kontrollerinin Türkiye’de ilk kez uygulanmasını sağlayan iş fikriyle öne çıktı.
Master Slide’ın kurucuları Hamdi Özkardeş ve Aşkın Ayçelep; otel, rezidans ve küçük metrekareli konutlarda önemli yer tasarrufu sağlayan innovatif, “duvar içine çalışan sürme kapı ve pencere” iş fikriyle...
Adalya Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Güneş; toprak ve su sağlayan, 200 üreticinin de desteklenmesine yardım eden topraksız tarım projesiyle...
Renkyolu’nun kurucusu Aynur Süleymanoğlu ise Türk tekstilinin dışa bağımlılığını azaltan ve dünyada alternatifi olmayan yüzde 100 doğal emprime baskı boyası üretimiyle jürinin beğenisini kazandı.
*   *    *

Bunlar işin eleme ve yarışmaya katılma kısmıydı. Yeni olan, İzmirli Şebnem Karasu’nun başarısı...
Karasu, uluslararası jürinin oylarıyla dünyanın en etkin girişimcilerinden biri olmayı başardı.
Hindistan’ın New Delhi kentinde düzenlenen seçim panelinde Karasu, Endeavor Girişimcisi seçildi.
Steam Lab dünyada yeni, Türkiye ve Ortadoğu’da ilk olma özelliğini taşıyan vakum altında buhar uygulamasıyla kuru gıda ürünlerinin özelliklerini bozmadan, ürünlere mikrobiyolojik garanti vererek sağlıklı ve güvenli hale getiriyor.
Şebnem Karasu, “Çok heyecan verici bir süreçti. Seçim öncesinde ve sonrasında işim açısından son derece yararlı ilişkiler kurdum. Hayal edemeyeceğim düzeydeki iş insanlarıyla görüşme ve iş konuşma fırsatım oldu. İnanıyorum ki, etkin girişimci seçilmem işim açısından çok önemli bir sıçrama olacak” diyor
“Uluslararası Seçim Paneli” sonunda belirlenen girişimciler, Endeavor’ın dünya çapındaki destek ağından mentorluk ve tanıtım destekleri alıyorlar.
Karasu’yu Türk kadın girişimcilere örnek olmasından dolayı kutluyorum.