Didem Özel Tümer

Didem Özel Tümer

didem.tumer@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Milliyet’e konuşan Adalet Bakanlığı yetkisi, binlerce insana mezar olan ve açılacak soruşturmalarda delil niteliği taşıyacak binalardan numune alım işleminin başladığını açıkladı...

Bakanlık 10 ilde görev yapan savcılara ilave olarak her türlü adli işlemin aksamadan yürütülmesi için bölgeye şimdiye kadar 304 ek savcı, 258 de adli tıp uzmanı ve teknikeri görevlendirdi...

Adalet Bakanlığı yetkisi Milliyet’e deprem enkazlarından numunelerin toplanmaya başladığını, yıkılan her bina için ayrı soruşturma yürütüleceğini açıkladı. Soruşturmalar zincirleme olarak binayı yapan müteahhiti de, o binanın yapı denetimini yapan şirketi de, sonradan kolonu keseni de, binaya yapı ruhsatı veren imar müdürünü de kapsamına alacak.

Haberin Devamı

‘Mezar binalar’ için soruşturma

Deliller toplanıyor

Depremin ardından oluşan vahim yıkım tablosunun tüm sorumluları için harekete geçildi. Milliyet’e konuşan Adalet Bakanlığı yetkilisi, savcıların gerekli soruşturmalar için delil niteliği taşıyacak yıkılan binalardan numune alınması işlemini başlattığını açıkladı. Yetkili bu çerçevede Diyarbakır’da yıkılan 7 binadan numunelerin alındığını söyledi.

Depremde 10 ilde ve bu illerin ilçelerinde yıkılan her bina için soruşturma yürütüleceğini belirten yetkili, “Diyarbakır’da yıkılan binalardan bazılarında kolonların kesildiği aktarıldı. Soruşturmalar bu nedenle müteahhit kadar kolonu kesen için de, yapı denetimi şirketleri için de, imar müdürleri hakkında da yürüyecek” dedi.

‘Mezar binalar’ için soruşturma

Adalet Bakanlığı 10 ilde görev yapan savcılara ilave olarak her türlü adli işlemin aksamadan yürütülmesi için bölgeye şimdiye kadar 304 ilave savcı, 258 de adli tıp uzmanı ve teknikeri görevlendirdi. Ölü muayene işlemlerinin en kısa sürede yapılabilmesi için savcıların yanı sıra hakimler de ölü muayene işlemi yapıyor ve tüm personel 7 gün 24 saat esasına göre çalışıyor.

Bunun yanında savcılar bir yandan da binlerce kişiye mezar olan binalardaki sorumluluğu olanları ortaya çıkarmak, fırsatçılar ve gayri ahlaki ve hukuki davranış gösterenlere karşı da görevde.

Belediyelere talimat 

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın önceki gün Diyarbakır’da yaptığı “Fırsatçılık yapan işletmeler cezalandırılacak. Bu dönemde fırsatçılar türedi. Maalesef insanlarımızın bu acı zamanında fiyatları fahiş artıran, gayri meşru kazanç sağlayanlarla ilgili belediye zabıtaları, ilgili görevliler ve Cumhuriyet Başsavcıları bu tür gayrı ahlaki, hukuki ve davranış gösterenlere gerekli hukuksal yaptırımları gerçekleştirecek” açıklamasını hatırlatan yetkili, tüm belediyelere fahiş fiyata karşı harekete geçilmesi talimatı gittiğini söyledi.

Haberin Devamı

Ekipler denetimde

Diyarbakır’da bazı fırınların ekmeği yüksek fiyattan satmaya başladığı yönünde şikâyetler gelmesi üzerine belediye ekiplerinin zaman zaman tebdili kıyafetle de durumu tespit ettiğini kaydeden yetkili, bu tür fahiş fiyat artışlarına karşı cezai işlem uygulandığını aktardı. Yetkili, “Bütün belediyelere talimat verildi. Bu çerçevede başsavcılıklar da fahiş fiyata karşı soruşturma yapacak” dedi.