Didem Özel Tümer

Didem Özel Tümer

didem.tumer@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İçişleri Bakanı Yerlikaya, GAMER’deki toplantıda “Organize suç örgütlerine, mafyavari yapılara, asla göz açtırmayacağız. Şehir eşkıyalarının da tepesine çökeceğiz. Hepsini adalete teslim edeceğiz” dedi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Bakanlığının 90 günlük icraatlarını medya kuruluşlarının Ankara Temsilcileri ile paylaştı. Gazetecilerin canlı müzik dinletisi ile karşılandığı Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi’ndeki (GAMER) basın toplantısında sık sık “Hukuk devleti” vurgusu yapan Yerlikaya, Ankara’da Ayhan Kaplan adlı şahsa yapılan operasyon, valiler, il emniyet müdürleri atamaları, FETÖ soruşturması geçirenlerin göreve iadeleri gibi konuların kendinden önceki döneme yönelik olduğu iddialarına ilişkin “Hiç kimse hiç kimsenin aklıyla istihza etmesin. Türkiye Cumhuriyeti hukuk devletidir. Önce kararları uygula uygula, sonra uygulama, ondan sonra bu yargı kararlarıyla ilgili algı operasyonu yap. Bizim bunlara ayıracak zamanımız yok” dedi. 

Haberin Devamı

‘Şehir eşkıyalarının tepesine çökeceğiz’

Yerlikaya özetle şunları söyledi: 

TERÖRLE MÜCADELE: Bir daha; terör nedeniyle kapalı tek bir yaylamız, terkedilmiş tek bir köyümüz, mezramız, tek bir kulübemiz dahi olmayacaktır. Teröre ve terörizme karşı mücadeleyi bir politika olarak kesintisiz sürdürdük, sürdürüyoruz. Hukuk devleti çerçevesinde “önleyicilik” yaklaşımıyla tüm güvenlik başlıklarındaki temel stratejimiz; toplumsal kaynaklarıyla birlikte terörizme karşı topyekûn bir mücadeleyi kurumsallaştırmaktır. 

KALAN TERÖRİST SAYISI: Bu kadar teknolojik üstünlüğümüz varken bu kadar psikolojik üstünlük bizdeyken, terörden temizlenen yaylalardaki çobanların görüntüsüyle başladık. Böyle güzel bir görüntüyü kaybetmek ister miyiz. Dolayısıyla durmak yok. Sadece PKK’da 214 terörist etkisiz hale getirildi. 258 tüm terör örgütleriyle ilgili sayıyı verdik. Bakiye kalan terörist sayısını sordular. Dedim ki ‘ben paylaşmıyorum’. Hiçbir şekilde rakam paylaşmıyorum. Paylaşılan rakamı biliyorum. Aslında bir rakam var. Cumhurbaşkanımızın bir cümlesinin içinde. Bilinsin ki son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar terörle mücadelemiz azim ve kararlılıkla devam edecek. 

Haberin Devamı

SIRA BANA GELİR DİYENLER AYRILDI: Düzensiz göçmenlere yönelik sahadaki yoğun ve kapsamlı kontrollerden dolayı, son 90 günde sadece İstanbul’da, sıranın kendisine geleceği endişesini taşıyan, vize, vize muafiyeti veya ikamet süresi biten 89.396 yabancı ülkemizden ayrıldı. 

‘Şehir eşkıyalarının tepesine çökeceğiz’

YAKALAMADA YENİ MODEL: Yakalama süreci ile ilgili yeni bir sistem uyguluyoruz. Pilot bölge İstanbul’da başlatılan bu sistemde, Mobil Göç Noktası adı verilen araçlar kullanılıyor. Yabancı, kimliğini ibraz ederse sorun yok. Edemiyorsa kolluk görevlimiz yabancıyı Mobil Göç Noktasına davet ediyor. Tercümanlar eşliğinde göç uzmanlarımızca, parmak izi sorgulaması yapılıyor; GÖÇ NET veri tabanından kontrolleri sağlanıyor. Düzensiz göçmen olduğu tespit edilen Geri Gönderme Merkezine teslim ediliyor. İstanbul’da 20 aracımız farklı noktalarda çalışma yürütüyor. Ekim sonunda bu hizmet 150 araçla, 30 şehirde sahada olacak. 

DÜZENSİZ GÖÇMEN: Göç İdaresi’nin düzenli göçmen sayılarına itibar etmek zorundayız. Her birinin parmak izi, nerede oturduklarına ilişkin bilgiler var. Adres kontrolleri yapılıyor. Sosyal medyada yabancı düşmanlığı, ırkçılık, bu noktada toplum içinde husumetleşmeyle tutum paylaşan bir akım var. Her 3 hesaptan birinin robot olduğunu, genel paylaşımların yüzde 40’ının negatif algı oluşturmaya yönelik hizmet verdiğini biliyoruz. Duyduğunuz rakamların hiçbiri gerçeği yansıtmıyor. Öyle bir rakam olsa ortam çok daha farklı olur. Bunu en iyi bilen gerçek olmayan rakamı söyleyenler. Büyük kentlerde turizmle ilgili hedeflerimiz var. Göçü kaynağında bitiren bir döngüyle düzensiz göçü yönetiyoruz. Bu iş düzeldiği zaman bize ekmek yok endişesi taşıyanları da biliyoruz. Daha bunlar başlangıç. 

Haberin Devamı

ORGANİZE SUÇLA MÜCADELE: Organize suç örgütlerine, mafyavari yapılara, asla göz açtırmayacağız. Şehir eşkıyalarının da tepesine çökeceğiz. Bu kararlılık devletimizde var. Suç örgütleriyle suç işlemede kibirlenenler, kendini üstün görenler, hukukun bize verdiği güçle onların da nefesini keseceğiz. Hepsini adalete teslim edeceğiz. Vatandaşlarımız bizden huzur ve güven bekliyor. Biz organize suç çeteleriyle mücadelede duraksamadan devam edeceğiz. (AYHAN KAPLAN OPERASYONU) Konu mahkeme sürecinde. Ankara Emniyeti kendi üzerine düşeni yaptı. Dosya ile ilgili kararlar var. Bizim tavrımız şu; organize suç örgütlerinin büyüklüğü, sayısı bizi ilgilendirmiyor. 

Düzenli göçmen sayıları

Geçici Koruma Altındaki Suriyeli sayısı: 3.293.934 

İkamet İzni ile Kalanlar: 1.213.143 

Uluslararası Koruma Kapsamında Kalanlar: 290.516 

Toplam 4.797.593 düzenli göçmen 

Göçmen kaçakçılığına yönelik 1.285 operasyon 

2.159 organizatör yakalama 

75.442 düzensiz göçmen 

32.563’ü sınır dışı 

59.145 engellenen sınırdan giriş 

‘Uyuşturucu suçu terörle eşdeğer’

VALİ, EMNİYET ATAMALARI: (Süleyman Soylu ile ilişkilendirilmesi, FETÖ soruşturması geçiren isimlerin göreve iade edilmesi iddiaları) Hukuk devletiyiz. Anayasanın, mahkeme kararlarının uygulanmasıyla ilgili amir hükmü var mı? Burada yapılan mahkeme kararının uygulamak. Mahkeme kararlarını uygulamamayla ilgili bir değerlendirme siz yapın, ben de mahkeme kararlarının uygulanmasıyla ilgili bir değerlendirme yapayım. Son 2 yılda uygulanmayan mahkeme kararlarından önce, aynı hükümdeki mahkeme kakarları niye uygulanmış o zaman? Hiç kimse hiç kimsenin aklıyla istihza etmesin. Türkiye Cumhuriyeti hukuk devletidir. Önce kararları uygula uygula, sonra uygulama, ondan sonra bu yargı kararlarıyla ilgili algı operasyonu yap. Bizim bunlara ayıracak zamanımız yok. Bakanlığa geldiğimiz zaman, biz farklı bir hükümetten devralmadık. 21 yıldır AK Parti hükümetleri iş başında. Dolayısıyla arkadaşlarımızın değerlendirmeleri tamamen performansla ilgili. Son kararnamede Sayın Cumhurbaşkanımızın takdirleriyle 5 genel müdürümüz buradan vali gitti. Bu arkadaşlar 90 gün önce buraya genel müdür olup gelip de 90 gün sonra vali gitmedi ki. Dolayısıyla göreve gelenler, performansları, verimlilikleri ve o görevi çok iyi yapacakları inancıyla görev verilen arkadaşlarımız. Görevdan alınan arkadaşlarımız da yine aynı şekilde. Konu bu kadar basit. 

ATİNA’DA ÖLDÜRÜLEN 6 TÜRK: Olay taze, yeni. Henüz bir bilgi gelmedi. Bilgi sahibi olunca paylaşırız. 

UYUŞTURUCU TERÖRE EŞDEĞER: Temel hedefimiz, ‘Türkiye’nin uyuşturucu için ulaşılmaz ve yasaklı bölge olmasını’ sağlamaktır. Uyuşturucu suçunu terörle eşdeğer görüyoruz. Küresel ölçekte büyük bir arz baskısı altında olacağımız açıktır. Arz cephesinde, torbacısından zehir tacirine kadar, hangi büyüklükte olursa olsun hepsinin tepelerine çöküp, nefeslerini kesip, adalete teslim etmeye kararlıyız.